39 de spectacole din 8 ţări la „FEST(in) pe Bulevard”

Teatrul Nottara se află în plină efervescență. A început a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard, care se va desfășura între 7 şi 18 octombrie. Echipa a pus la punct ultimele detalii pentru ca invitatul de onoare, publicul, să se bucure de o ediție impecabilă. Tema principală a acesteia, în consonanță cu vremurile moderne, este Criza pubertății, criza adolescenței. Directoarea Festivalului și a Teatrului Nottara, Marinela Țepuș, explică această opțiune: „Mereu am avut grijă ca secțiunile principale să vină în întâmpinarea așteptărilor publicului, fie prin comedii de bună calitate, realizate de regizori prestigioși (Bulevardul comediei), fie prin alegerea unei teme de actualitate, ilustrată de spectacole care tratează diversele crize – economice, sociale, electorale, familiale, de limbaj etc. – ale lumii în care trăim. Anul acesta, secțiunea dedicată Crizei va pune accent pe criza adolescenței”.

Jurnalul lui Robinson Crusoe

Dar, dincolo de crize, teatrul are și menirea să descrețească fruntea publicului larg, luptându-se pentru un zâmbet în cazul fiecărui spectator. Consecvent opțiunilor sale, Teatrul Nottara nu-și va dezamăgi publicul, câtă vreme una dintre secțiunile principale ale Festivalului va fi Bulevardul comediei. Este motivul care l-a inspirat pe Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, să afirme: „Comedia, se știe, relaxează și distrează, dar poate la fel de bine să înțepe și să trateze – suflete sau chiar un întreg țesut social. Soluția găsită de organizatorii festivalului, de a opune atâtor crize care irup în jurul nostru, în timpurile grăbite în care trăim, un festival de comedie, îmi pare, tocmai de aceea, o excelentă modalitate de a explora cu mijloacele artei societatea de aici și de acum, fără urmă de încrâncenare”.

Să amintim că în prima zi, plină de evenimente, invitați și tumult, cu deschiderea ceremonioasă în prezența Andreei Marin, ambasadoarea Festivalului, și a Marinelei Țepuș, directoarea TeatruluiNottara, s-a ales și Juriul publicului. Format din Alexandru Constantin, Luiza Ciorpan, Florin Frunză, Alina Maer și Marcel Frunte-Lată, juriul va desemna cel mai bun spectacol din secțiunea Bulevardul comediei. Producțiile aflate în competiția oficială, cele din secțiunea Criza pubertății, criza adolescenței, sunt jurizate de Doina Modola, Emil Boroghină, Doru Mareș, Claudiu Groza și Pompilius Onofrei.

Fetiţa Soldat

Programul cuprinde și spectacolele din secțiunea Text sau pretext, concepută să familiarizeze publicul cu posibilitățile infinite ale teatrului și cu marea sa diversitate de abordări artistice. De aceea, în secțiunea respectivă și-au găsit locul mai multe dublete, respectiv câte două montări diferite care pleacă de la același text. Desigur, Teatrul Nottara își va răsfăța publicul de festival și cu ultimele sale premiere, dar și cu reprezentațiile din secțiunea Invitați speciali.

Iar oferta generoasă a Festivalului nu se oprește aici. Spectacole-lectură, lansări de carte, colocvii, evocări ale unor mari artiști ai Teatrului Nottara, aniversarea altora prezenți în spectacolele actuale, expoziții și multe altele vin să completeze evenimentele acestei ediții ample.

Pe care, dacă ar fi să o rezumăm în cifre, ar suna cam așa: 12 zile cu 39 de reprezentații din 8 țări de pe 3 continente (Argentina, Croaţia, Franţa, Germania, Coreea de Sud, Bulgaria, Republica Moldova şi România), 14 discuții cu publicul după spectacole, 2 evenimente stradale, 5 spectacole-lectură, 4 colocvii, 4 lansări de carte de teatru, 2 expoziții foto (In Memoriam George Constantin, Ruxandra Sireteanu, Petrică Popa şi Fest(in) în imagini 2016-2017, semnată cu sensibiltate de Maria Ştefănescu), 7 spații diferite: TeatrulNottara, Teatrul Țăndărică, Teatrul Odeon, Teatrul Național București „I. L. Caragiale”, Teatrul ACT, Institutul Maghiar Balassi, Librăria Cărturești-Verona.

My Darling Missis Kronky

Pentru ca ediția a cincea din FEST(in) pe Bulevard să fie așa de bogată, selecționerii Raluca Rădulescu, Narcisa Mocanu și Marinela Țepuș au vizionat zeci de reprezentații și zeci de DVD-uri, regretând adesea că bugetul și perioada Festivalului sunt, inevitabil, limitate. Festivalul se bucură de un imn propriu compus de muzicianul Cári Tibor.

Înainte de deschiderea oficială a Festivalului, în prezența Ambasadorului său, Andreea Marin și a directorului Teatrului Nottara, Marinela Țepuș, publicul a asistat la un eveniment stradal, care a început la 16.30, în fața Teatrului..

În prima seară de FEST(in) pe Bulevard, Teatrul Nottara a găzduit două spectacole, primul de la ora 18.30, la Sala Horia Lovinescu, My Darling Missis Kronky de John Patrick, o producție a Teatrului de Revistă „Ginta latină” din Republica Moldova, în regia lui Mihai Țărna. Acesta mărturisește: „Povestea Pamelei Kronky m-a captivat într-o manieră confortabilă datorită personajelor dotate cu doze importante de nobleţe şi bonomie. Naivitatea sau, mai bine spus, credulitatea acestei bătrâne cu caracter nevinovat de copil o face să pară o imbecilă fără sorţi de izbândă”.

Eterna musica

Al doilea spectacol al serii a fost Eterna Musica, o producție a Asociației Europene Franța-România 1989, Mnemosyne, în regia și coregrafia Mălinei Andrei. Aceasta remarcă: „E o poveste de dragoste cu ceea ce presupune ea, o poveste începută cu multă candoare de doi tineri, continuată, pentru scurt timp, cu pasiune, trecând prin momente de criză, de ruptură, de disperare, de durere, ca în final, după trecerea timpului, să descoperim doi adulți care ajung să dea valoare la ceea ce este mai important în viața lor: latura umană, sufletească. O poveste plină de muzică, dans, emoție, umor și energie”.

Festivalul Internațional de Teatru FEST(in) pe Bulevard își continuă drumul cu un program bogat și duminică, 8 octombrie. La ora 18.00, la Teatrul Odeon, Sala Mare, o echipă artistică generatoare de valori – regizorul Mihai Măniuțiu, actrița și cântăreața Ada Milea, scenograful Adrian Damian și coregrafa Andrea Gavriliu – propune publicului spectacolul Jurnalul lui Robinson Crusoe, pe textul-jucărie (dar una inteligentă, de calitate intelectuală) al lui Gellu Naum, Insula.

Gaiţele

Insula pe care a naufragiat acest Robinson al lui Gellu Naum și al Adei Milea e înțesată cu capcane – capcane ale paradoxului, ale ludicului, ale jocului care se hrănește din propria-i substanță. Jurnalule un text circular, ironic și autoironic, asemenea cântecelor pe care Ada le compune în așa fel încât să poată fi îndelung fredonate fără a-și pierde vraja”, observă regizorul spectacolului, Mihai Măniuțiu.

Iar colaboratoarea sa apropiată, care și-a pus amprenta vizibilă asupra montării, remarcă: „Insula lui Gellu Naum e un text plin de tristețe comică. De câte ori îl «vizitez», împreună cu alți «musafiri», totul se transformă radical în funcție de fiecare om implicat. Sunt extrem de bucuroasă că am lucrat cu echipa de la Odeon și abia aștept să vă lăsați naumizați, măniuțizați, gavrilizați, damianizați și adamilizați”, se adresează Ada Milea publicului, în stilul său glumeț-ironic.

În distribuție îi veți găsi pe actorii îndrăgiți ai Teatrului Odeon, dintre care Mihai Smarandache, Marius Damian, Paula Niculiță, Antoaneta Zaharia, Marius Stănescu.

Somnambulism

În secțiunea Text și pretext, o provocare adresată publicului, menită să-l ajute să înțeleagă cât de ofertant poate fi un text și câte montări diferite prilejuiește acesta, în funcție de viziunea echipei de creatori, publicul va putea urmări, la Sala Mică de la TNB, dubletul Fetița soldat de Mihaela Michailov, în regia Silviei Roman, cu două interpretări distincte, cea a actriței Silvana Mihai, de la ora 17.00, și a actriței Cristina Juncu, de la ora 19.00. Producția Centrului de Creație și Cercetare „Ion Sava”, din cadrul programului 9G la Teatrul Național București, va fi urmată de discuții cu publicul moderate de criticul de teatru și dans Gina Șerbănescu.

Un one woman show – în două interpretări (Silvana Mihai și Cristina Juncu) –, puternic, sensibil, cu umor, actual ca mesaj și abordare, unde realismul psihologic poate atinge profunzimi ale abisului. Un spectacol care, cu delicatețea inocenței, ridică întrebări necesare despre viață, moarte, societate, educație, toleranță (…) Un exercițiu colectiv de reîntoarcere la copilărie. Un spectacol despre și pentru toți cei care și-au dorit să salveze pe cineva drag, cu drag”, așa sună invitația regizoarei Silvia Roman.

Tango Orchestra Cari Tibor

O producție care se anunță de interes datorită interpretării date de regizor, Tartuffe de Molière, se joacă la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, începând cu ora 20.00. În montarea Teatrului de Dramă și de Păpuși din Vrața (Bulgaria), regizorul Ventsislav Asenov a pornit de la premise inedite pentru celebrul text al lui Molière: „Nu cumva ipocrizia și interesul personal s-au instalat în acea casă cu mult timp înainte de apariția lui Tartuffe? Nu cumva fiecare dintre membrii acestei familii unite a lui Orgon ascunde micul și stânjenitorul său secret pe care prezența lui Tartuffe îl face mai urât și mai vinovat? Poate că e vorba de propriul nostru sine care, cu egoismul și standardele sale morale îndelung încălcate, creează în fiecare dintre noi un Tartuffe. Acesta este personajul care rostește cea mai frumoasă declarație de dragoste din întreaga dramaturgie a lumii. Dacă dragostea lui este cu adevărat pură?”. Întrebări curioase ale căror răspunsuri provocatoare par să rearanjeze conflictul într-o manieră cu totul nouă față de cea pe care o știam.

Poftiţi la Fest(in) pe Bulevard

Ultimul spectacol al zilei, Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, o producție a teatrului-gazdă, programată în cadrul secțiunii Criza pubertății, criza adolescenței, va avea loc la TeatrulNottara, Sala George Constantin, începând cu ora 21.15. Iată ce spune regizorul: În piesa Iaroslavei Pulinovici este vorba despre minciună – o temă incomodă şi majoră a vremurilor pe care le trăim. Spectacolul meu merge mai departe şi vorbeşte despre un om care s-a pierdut la un moment dat în propria viaţă. Pentru eroul principal, Slava, timpul s-a oprit. Acesta se uită cu atenţie şi disperare în jurul său şi caută un răspuns care să îl ajute să afle încotro trebuie să o apuce, pentru a da un nou sens vieţii sale. Întreg spectacolul este conceput ca un poem dramatic, o incursiune în lumea confuză a personajului principal.”

În distribuție, publicul îi va regăsi pe Ion Grosu, Crenguța Hariton, Karl Baker, Sorin Cociș, Diana Roman și Iulian Mihai Cristea. Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul moderate de criticul de teatru Silvia Dumitrache.

Teatrul Nottara invită publicul să-i fie alături, zi de zi, până pe 18 octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.