Când pot deveni periculoase încărcătoarele de telefon

Peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon mobil, ce nu mai sunt folosite, se află în casele românilor. Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) ce ar trebui colectate și oferite spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător și pentru a susține economia circulară, informează Asociația RESPO DEEE.

La acestea se adaugă (conform studiului reBuy) aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite sau stricate, însă păstrate în sertarele românilor, care nu au luat până acum drumul reciclării.

”În ultimii 30 de ani, piața comunicațiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziționat și schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum și încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat. Acest comportament a făcut ca, în prezent, să existe, conform estimărilor noastre, peste 40 de milioane de încărcătoare stricate sau ieșite din uz în casele românilor. Acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Au în compoziție elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar si resurse prețioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu, ce pot fi reciclate și refolosite pentru producția de noi echipamente”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).

Încărcătoarele de telefon generează anual 51.000 de tone de deșeuri

Trebuie să ținem cont că, în prezent, există 5.28 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în lume, reprezentând 45% din populația globală.

Conform estimărilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează între 11.000 şi 13.000 de tone de deşeuri. La nivel mondial, 51.000 de tone de DEEE-uri provin anual doar de la încărcătoarele vechi ale telefoanelor mobile, iar utilizatorii cheltuiesc anual aproximativ 2,4 miliarde euro doar pe încărcătoare autonome suplimentare.

EPA (Agenția de Protecție a Mediului) estimează că doar 15% din deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt reciclate. Restul ajung la gropile de gunoi sau sunt exportate ilegal în țările slab dezvoltate, dispuse să plătească puțin pentru produse vechi.

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

Din 2024, un singur tip de încărcător în UE

Având în vedere această situație, Comisia Europeană a hotărât introducerea unui port unic de încărcare pentru dispozitivele electronice, în scopul reducerii DEEE-urilor. Începând cu anul 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căștile audio, căștile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărți electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație și căștile intraauriculare noi vor trebui să fie echipate cu un port unic de încărcare, de tip USB-C. Pentru laptopuri, termenul de implementare este anul 2026,

”Până acum nu a existat o reglementare unitară a încărcătoarelor pentru telefoanele mobile, astfel încât fiecare device venea cu propriul său tip de încărcător. Mai mult, modele diferite ale aceluiași producător necesitau tipuri diferite de încărcătoare, iar mufele folosite erau de diverse tipuri. Prin urmare, oamenii au cumpărat din ce în ce mai multe astfel de produse, inclusiv pentru mașină sau pentru a avea unele de rezervă”, declară Cristian Pocol (www.respo.ro).

Prin reciclare atenuăm criza componentelor și încetinirea economiei

”În componența încărcătoarelor se regăsesc materiale precum cupru, argint, aur, aluminiu. De aceea, este important ca, odată ce nu mai sunt folosite și devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), încărcătoarele să ajungă într-un circuit corect de reciclare. Numai așa, aceste resurse prețioase pot devi materii prime secundare și se pot folosi la producția unor noi dispozitive, fără a mai fi nevoie să se exploateze planeta pentru noi surse de materiale. Protejăm natura și ajutăm și economia circulară dacă avem un comportament responsabil. Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial îl reprezintă și lipsa unei cantități suficiente de astfel de materiale, pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor”, încheie Cristian Pocol.

Cum putem oferi spre reciclare încărcătoarele ieșite din uz

Încărcătoarele ieșite din uz, ce au devenit deșeuri de echipamente electrice și electronice, nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în natură, ci colectate pentru a ajunge în centre de reciclare a DEEE-urilor.

Asociația RESPO DEEE pune la dispoziție recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online.

Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care dorim să le oferim spre reciclare. Odată umplute, cutiile pot fi duse personal la centrele de colectare apropiate (harta pe www.respo.ro), sau se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizați. Toate aceste facilități sunt puse la dispoziție în mod gratuit.

Asociația Respo DEEE este un OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate), înființat în 2019, ce se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, asigurând condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate.

Asociatia RESPO DEEE preia responsabilitatea legală a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice în gestionarea deșeurilor, asociația fiind astfel unul din principalii jucători din zona de management al DEEE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Ce idiotenie, tot pe cetatean apasa dar nu vad ca firmele chineze au depozit de asemenea cabluri la vanzare.

  2. Încărcătoarele vechi sunt foarte periculoase. În momentul în care Skynet preia conducerea cablurile aferente se transformă în șerpișori boa constrictori și purced la sugrumarea oamenilor. Și eu am divaisuri dastea da le țin într-o cușcă din fier beton învelită cu plasă. Stai și mă întreb dacă nu cumva Skynet e în spatele campaniei de colectare, le adună și la momentul oportun le dă ordin de atac. Doar Arnold ne mai salvează, pe uni dintre.

  3. Oare rușine nu aveți ? Îmi spuneți că-mi faceți un serviciu ? Eu am dat bani pe încărcător; ar fi corect să-mi dați și voi, măcar simbolic niste bani. Reciclarea este in primul rând o afacere și nu-mi vindeți gogoși cu mediul. Da, și asta este, dar repet nimeni nu se apucă să investească în reciclare de dragul mediului.

  4. „în prezent, există 5.28 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în lume, reprezentând 45% din populația globală”
    Deci suntem vreo 11 miliarde pe planeta.

  5. „Urban mining” = mine urbane de aur, cupru fier si aluminiu…Toate marile universitati se ocupa cu cercetarea in aceasta directie… Nu functioneaza! Pe termen lung solutia pentru protejarea mediului este reducerea consumului abuziv, cum ar fi si cel de „electronice”. In acest caz particular solutia ar fi standardizarea alimentatoarelor. Asta inseamna ca vom cumpara aparatul fara incarcator, mai ieftin, si vom utiliza un timp indelungat vechiul alimentator sau cablu, sau chiar si vechiul telefon. Din pacate bunul simt nu functioneaza! Mai rau este educam copiii ca si consumatori foarte dornici sa creada aceasta propaganda in timp ce consuma frenetic si polueaza iresponsabil de „ecologic”…”Ecologismul” actual este doar o alta minciuna care imbogateste miliardarii cu bani publici.

  6. „Când pot deveni periculoase încărcătoarele de telefon” ?

    O intrebare la care nu s-a gasit, inca, raspunsul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.