5 decembrie, ziua în care Cuza schimba România

5 decembrie este, sau ar trebui să fie, o zi cu semnificație specială pentru români. Nu doar pentru că este ziua în care a murit ultimul monarh al României, ci și pentru că în 1864, pe 5 decembrie, Alexandru Ioan Cuza introducea pentru prima dată învățământul gratuit și obligatoriu.

sursă foto jurnalfm.ro

În această zi, domnitorul Unirii promulga Legea instrucţiunii, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani.

 

Susţinut de ministrul cultelor şi instrucţiei, Dimitrie Bolintineanu, proiectul a fost însuşit în decembrie 1863 de Consiliul de miniştri şi trimis spre deliberare Camerei Legiuitoare.

Dezbătut la 11 martie 1864, a fost votat cu majoritate zdrobitoare. Astfel că legea a fost înaintată domnitorului spre sancţionareLegea şcolară a lui A.I. Cuza a făcut parte din programul de legi de înnoire a societăţii româneşti.

Legea va fi în vigoare pentru un sfert de veac, chiar dacă a avut mici modificări.

 

 

 

 

Legea prevedea pedepse pentru părinții care nu își duceau/lăsau copiii la școală

Despre organisaţiunea instrucţiunii primarie

SECŢIUNEA I

Despre obligaţiunea instrucţiunii

31. Instrucţiunea elementariă este obligatoriă pentru toţi copiii de amendoue secsele începend de la optu pînă la doui-supră-dece ani împliniţi ai etâţii.

Acestă îndatorire este impusă, sub penalităţile aici mai josu prescrise, părinţilor, tutorilor, stăpânilor, maestrilor şi ori cârii, persone ce ar ave sub îngrijire unu copilu.

Copiii în etate de doui-supră-dece ani la punerea în lucrare a acestei legi vor fi dispensaţi de înveţătura obligatoriă.

32. Instrucţiunea obligatoriă va coprinde următorede obiecte de studiu: citirea şi scrierea, catechismul, noţiuni de igienă, de gramatică, de geografiă, de istoria ţerei, de dreptu admnistrativi al ţerei, cele patru lucrâri din aritmetică, sistema legale a mesurelor şi a greutîţilor.

33. Se apără de îndatorirea de a trămite pe copii la scola publică acei cari vor dovedi că le dau înveţătură a casă sau în veri unu institutu privatu.

34. Nu se pote lua unu copilu de la scolă mai ‘nainte de a fi dobînditu din partea înveţătorului un certificat de cunoscinţele coprinse în art. 32 de mai susu.

35. Nici o causă împedicătore nu pote dispensa de îndatorirea instrucţiunii obligătoriă impusă prin art. 32, de nu va fi judecată şi recunoscută ca atare de consiliulu municipale sau comunale.

36. Când părintele, tutorele sau stăpînul va lăsa pe copii a lipsi de la scolă fâră motivu legale, şi nu’i va trămite trei dile dupe advertimentul ce va priimi de la înveţiătoru, acesta sau revisorul ori sub revisorul va însciinţa îndată pe consiliulu locale al comunei, care va supune pe părinte, tutore sau stăpânu la o amendă de doue-deci parale la oraşe şi dece parale la sate pentru fie care di de lipsu.

(fragmentul publicat păstrează ortografia vremii și este preluat de pe lege5.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

19 Comentarii

 1. De era doar învățămînt gratuit nu și obligatoriu era ceva. Dar așa!

 2. Alexandru Ioan Cuza a intemeiat Romania si a introdus cele mai importante Reforme pentru modernizarea ei…Abolirea proprietatilor manastiresti care detineau 65 la suta din Romania este cea mai importanta, doar el o putea face…Ca sa nu faca si Legea agrara este inlaturat de la conducere pe motiv stupid de dictatura de liberalii care nu mai puteau sa fure….Liberalii si Monarhia germana au adus de fapt Dictatura….La 1907 Armata regala a tras cu tunurile in satenii nemultumiti omorarand 11.000, a fost un Genocid ramas nepedepsit…din contra, in Romania de azi numele Genocidarului Carol 1 este pus pe toate gardurile…

 3. Al.Ioan Cuza a fost și va rămâne cel mai inteligent, bineintenționat și patriot român, că nu degeaba l-au mazilit străinii, cei asemănați cu câinii !
  După el, până la Ceaușescu și după, toți au fost de stirpe străină neamului românesc și rezultatele se văd în halul în care a fost adusă România !
  Și dacă nu ne trezim,
  s-ar putea să nu mai fim !😒

 4. De aia nici nu a fost bun (!!) si a fost inlaturat de o gasca criminala francmasonica ! Facea prea mult bine !

 5. Alexandru Ioan Cuza a fost un gigant. Este ctitorul Romaniei Moderne. Este unic ?! Este cel care, dincolo de slabiciunile omenesti, la moda in acele timpuri, si nu numai, a fost in stare sa renunte la tot si toate, abdicand, pentru ca unirea Moldovei si Munteniei sa nu fie anulata sau pusa la indoiala. A fost un Urias, cum rar au mai existat pe aceste meleaguri care in acele vremuri extrem de tulburi a vazut in clar ce pericole dadeau ocol Romaniei proaspat unite, daca Unirea s-ar fi destramat. Adevarat este ca alaturi de poporul roman, a mai fost ajutat si de doi monarhi providentiali, Imparatul Napoleon al III-lea si Regina Victoria. Fara el/ei, astazi, Romania nu ar fi existat. Ocroteste si pazeste Dumnezeule Doamne, Romania si Poporul Roman !.

 6. Pacat de el. Era un vizionar care a modernizat Principatele, a fost alaturi de popor, avea capacitatea de a intelege sufletul romanului, a distrus intangibilitatea bisericii .
  L-au stricat femeile si n-a fost capabil sa renunte la clica clientelara pe care si-a carat-o din Moldova, la Bucuresti. Pe vremea lui Cuza, manevrele de genul curcanului lui Barzoi si spagile erau la moda (ca si acum, dar atunci erau oarecum mai explicabile prin prisma suzeranitatii otomane).
  Cu unele defecte, Cuza ramane o figura de seama din istoria romanilor si ca acela care a pus bazele statului unitar ROMANIA……[Rumburak]

 7. in rau si foarte rau! invatamant = indoctrinare, de ce nu a pus la dispozitie bibilioteci gratuite? ca alfabetizarea nu dureaza mult la romani cum se scrie asa se citeste cu exceptia grupurilor ce-ci che-chi ghe-ghi da’ aia e simpla

 8. Inca nu te-ai prins ca romanii nu fac ceva decit ori daca au de cistigat financiar ori daca simt „suflarea calda” a girbaciului pe cocoasa ? Nu te lua dupa versurile „We don’t need your education …” (… Lita Chitalau …frumoasa melodie …), pe romani adevarul e ca, daca ii scapi din vedere zece minute, sigur vor confunda biblioteca (de care pomenesti …) cu circiuma (si te rog, nu te inflama ! sint roman)

 9. Ideea (masonica, mecanica, abstracta) din spatele masurii este ca omul citit este mai destept decat cel ne-citit. Este o premisa falsa.

  Exemple sunt puzderie in societatea actuala, cand tampiti sadea cu diplome si patalamale in regula ruineaza ramuri intregi ale economiei. Medici honoris causa care recomanda siguri pe ei sinuciderea colectiva prin asa-zise vaccinuri neverificate e doar ultima moda.

  Parafrazand proverbul popular, nu diploma face pe om…

 10. si pe asta tot ‘liberal schimbistii’ l-au matrasit…la fel ca si pe legionari
  ‘masoni’… my ass ca si acum
  guverne ‘liberale’ de sorginte ‘socialista’ ..ca deh asa eram modelul mostenitzi de la francezi–

 11. Pămîntul a fost al satelor. De aici moșia satului. Nu aveau cum să fie înstrăinate dacă moșia era a tuturor oamenilor din sat. Cînd se dădea moșia cutare cuiva nu se dădea nici pămîntul, n-avea cum, nici oamenii de pe acea moșie, nu am avut sclavagism, ci doar anumite dări pe care le lua domnitorul/voivodul. Cu împroprietărirea lui Cuza s-a făcut o mare nedreptate oamenilor cărora li s-a făcut acte pe o treime, restul de două treimi făcîndu-se pe numele îmbuibaților ce, vezi mai sus, nu le-au avut niciodată în propriete. Ca grozăvia să fie mai mare acea treime din moșia satului. a satului lor, li s-a vîndut la prețul pieții, adică de speculă și au fost buni de plătit impozite.

 12. @ „gigel”, 05 dec. 2023 la 18:36
  „…mostenitzi de la francezi”…
  Vezi sub’ektili astea: Frîncia, Loja „Marele Orient”, loja de la Salonika, sultan otoman, drapel, înnodatul cravatei la Paris, eliminarea căii italiene inițiale a lui Heliade-Radulescu prin calea franțuză a împrumuturilor haotice a gurnalijdilor semi-analfabeți trimiși la Paris.

 13. @obligatoriu
  nu ma inflamez, care-i problema daca-i „scapi din vedere”? De ce trebuie sa-i ai in vedere in primul rand? Fiecare culege ce a semanat. Problema lor daca nu vor sa invete. Cine vrea sa invete invata ce vrea el/ea, cine nu, nu! Yes we DON’T need no education! We DON’T need no THOUGHT CONTROL!
  Bai da cine esti tu mah sa le pui „suflarea calda” a girbaciului pe cocoasa ?” Ce te crezi stapan de sclavi? Ia treci tu la stalpul inamiei bai increzutule sa te biciuim noi pe tine! Ce f*te pe tine grija daca io nu vreau sa fac nimic? Uite asa nu vreau io, gaseste-ti alt prost sa faca ceva sau pune TU osu’ la munca.
  „nu fac ceva decit ori daca au de cistigat financiar ”
  Foarte corect BRAVO ! Ca toti americanii, englezii, olandezii, scandinavii japonezii, sudcoreenii, poate chair si acei franco italo spanioli neinfestati de morbul comunismului, etc adica orice om normal de pe planeta!
  Ce te crezi in comunism? Hai si*tir si mori in chinuri de gulag bolsevic!
  Activitatea umana e pe bani! D-aia se si numeste capitalism!

 14. „de-asa vremi se vrednicira cronicarii si rapsozii/ veacul nostru ni-l umplura saltimbancii si irozii ” M.Eminescu-contemporan cu Al.I.Cuza
  obligatoriu pentru ca fara educatie,distanta dintre om si animal se reduce considerabil.
  se prea poate ca evreii sa fie dotati nativ dar un lucru e indubitabil: au avut de mii de ani preocupare pentru educatia copiilor,iar rezultatele se vad: cei mai multi laureati ai premiului Nobel sint(ati ghicit) : EVREI !

 15. AXOANE, se pare ca AZI esti iesit din CRIZA …

  Semnul ImPLACABIL sde Cestia ASTA ImBucuratoare este ca

  NU mai consumi NeConsumabile despre Romania, Romani, Basarabia, Intrarea „gratuita” a Romaniei in WW2, Masacrele exagerate,

  de i-ar fi facut Ofticosi SI pe EinsatzGruppen si Altele asemenea, scoase din CeleMaiVechisiTampiteClisee date tie „la Jgheab” si IMPERASTIV a le scuipa AICI … ,

  CONYINUA !
  Nu reusesti, iti vine Greu la Vezica Biliara sa o faci ?

  CONTINUA !

  ASA le zicea Fritjorf Nansen, Explorator polar …

  Vei de Partea Pricinii Celei Bune … 🙂

 16. zaltukin, pe înțelesul tău; își dau premii între ei, e o afacere intertribală.

 17. Zaltukin comunistule, uita-te unde am ajuns cu indoctrinarea ta obligatorie careia ii zici scoala. Vikingii au descoperit navigatia si au ajuns in america Leif fiul lui eric cel rosu era analfabet si a trait si realizat mai mult decat ai visat tu vreodata. Moldovenii de asemenea analfabeti au invins imperii sub Stefan cel Mare si au trait bine mersi. Scoala fortata e cel mai greu si mai cumplit jug si inrobire a omenirii. Cum s-a introdus sistemul revolutionar (sic!) Francez de invatamant cum am au inceput cele mai cumplite razboaie din toata istoria speciei noastre.
  Multumiri Calin. Foarte informativa postarea si mai ales foarte lamuritoare. S-a facut lumina peste acel ungher intunecos al istoriei moldovlahe. Asa e noi aveam sistem obstesc cu legea pamantului si ne-au impus porcaria asta secularista cu drept pseudo-roman.

 18. Azi, la anul 2023, guvernantii Romaniei nu dau 2 bani pe Educatie!
  Dau „decat” vorbe goale, minciuni si promisiuni cu carul!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.