60 de miliarde și de doi bani speranță pentru Ucraina

După luni de zile de tergiversări, pe fondul campaniei electorale din SUA, Camera Reprezentanților a aprobat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Momentul hotărâtor pentru aprobarea ajutorului pentru Ucraina a fost virajul brusc al președintelui republican al Camerei, cel care decide ce se supune spre aprobare și ce nu în camera inferioară a Congresului. Mike Johnson a fost mereu sceptic în ce privește ajutorul pentru Ucraina. Dar, săptămâna trecută, congresmenul s-a transformat brusc într-un ”războinic”. El a spus ceea ce poate fi considerat noul ”crez al ordinii liberale bazate pe reguli”:  ”Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Chiar cred în ce au transmis serviciile de informații. Cred că Xi, Vladimir Putin și Iranul sunt axa răului. Cred că se coordonează. Cred că Vladimir Putin își va continua marșul prin Europa”. Iar apoi Johnson a supus la vot ajutorul pentru Ucraina, partea cea mai însemnată a unui pachet ce cuprinde patru componente.

Le vom prezenta pornind de la cele mai puțin consistente.

Fonduri pentru Indo-Pacific: 3,3 miliarde de dolari pentru infrastructura submarină, 2 miliarde pentru Taiwan și alți parteneri regionali. 542 de milioane de dolari pentru capabilitățile SUA în regiune și 1,9 miliarde de dolari pentru refacerea arsenalului SUA.

Fonduri pentru Israel: 26,3 miliarde de dolari pentru susținerea efortului Israelului pentru a se apăra împotriva Iranului și a interpușilor Iranului, pentru refacerea arsenalului scuturilor antirachetă ale Israelului și pentru noi arme, pentru muniție de artilerie și pentru operațiunile SUA in regiune, precum și pentru refacerea arsenalului SUA după livrările în Israel.

Fonduri pentru operațiunile militare actuale ale SUA în regiunea Ucrainei – 11,3 miliarde de dolari. Însă despre ce operațiuni este vorba? ”Oare congresmenii știu care este natura acestor operațiuni? Dacă știu, de ce nu au pomenit nimic despre asta până acum? Ce fel de personal american este implicat în aceste operațiuni”, se întreabă The American Conservative.

Fonduri pentru Ucraina: 13,8 miliarde de dolari pentru arme avansate, 23,2 miliarde pentru refacerea arsenalului SUA, jumătate de miliard de dolari pentru asistență pentru refugiații ucraineni.

Este mai puțin clar unde se vor duce restul banilor alocați pentru Ucraina, în total 61 de miliarde de dolari. ”Direct către oligarhii ucraineni?”, se întreabă unii critici ai administrației Biden, mai cu seamă după ce, în 2023, jurnalistul Seymour Hersh, citând surse din cadrul serviciilor secrete americane, a scris că s-a ajuns în situația în care șeful CIA i-a atras atenția președintelui Volodimir Zelenski, că regimul său nu mai poate fura atât de mult din banii primiți din SUA. Anchetele de la acel moment se axau asupra furtului a peste 400 de milioane de dolari sub formă de motorină pentru armata ucraineană, cu mențiunea că acesta poate fi vârful aisbergului sifonării fondurilor de război.

În total, pachetul de ”ajutor extern” aprobat de Camera Reprezentanților se ridică la 95 de miliarde de dolari. Cea mai mare sumă merge în Ucraina, urmată de Israel și Taiwan. Însă este evident că nu este vorba despre ajutor extern. ”Este o lege despre ajutorul pentru industria militară americană. Banii contribuabililor americani sunt folosiți pentru a le oferi acestor trei țări bani cu care să plătească complexul militaro-industrial din SUA pentru armele trimise”, scrie Paul Craig Roberts, fost oficial în administrația Ronald Reagan. ”Cu alte cuvinte, banii contribuabililor sunt folosiți de aceste trei țări pentru a atrage America în războaie cu Iran, China si Rusia”. Miliardele de dolari pentru care au votat congresmenii trec în buzunarul unor „băieți deștepți” într-un mod mult mai evident decât explică fostul ministru grec Yanis Varoufakis că se întâmplă cu banii guvernelor europene când vine vorba despre așa-zisa bursă a energiei și aberanta regulă care face ca cel mai mare preț să câștige de fiecare dată.

Legile pentru acordarea acestor fondurile au fost votate separat, iar apoi au fost împachetate la un loc pentru a merge în acest format în Senatul SUA. Finanțarea pentru Ucraina a adunat mai puține voturi din partea republicanilor din Camera Reprezentanților, în timp ce ajutorul pentru Israel a adunat mai puține voturi din partea democraților.

 

”În Camera reprezentanților sunt fluturate steagurile Ucrainei, când se votează trimiterea banilor munciți de voi pentru un regim străin corupt. Reprezentanții strigă ”Ucraina, Ucraina!” și se implică bucuroși în asigurarea protecției granițelor Ucrainei, nu în asigurarea granițelor noastre”, a scris senatorul Rand Paul.

Președintele Donald Trump a comentat votul din Camera Reprezentanților în timp ce încearcă să scape, la propriu, de cătușe într-un proces la New York, iar afirmațiile sale arată limpede la ce trebuie să se aștepte aliații europeni de la o viitoare administrație Trump, după ce actuala administrație Biden i-a împins în războiul din Ucraina. ”De ce nu investește Europa mai mult pentru a ajuta Ucraina? De ce SUA au investit mai mult cu 100 de miliarde de dolari decât Europa în războiul din Ucraina, deși ne desparte un ocean? De ce Europa nu poate contribui cu o sumă egală pentru a ajuta o țară care are nevoie disperată de bani? Supraviețuirea Ucrainei ar trebui să fie mult mai importanta pentru Europa decât pentru noi. Mișcă-te, Europa! Războiul acesta cauzat de escrocul Joe Biden și de democrații incompetenți este o mare mizerie. Dacă aș fi fost președinte, acest război nu ar fi existat”, a scris Donald Trump.

Donald Trump nu oferă informații tocmai corecte: până la momentul ianuarie 2024, angajamentele financiare totale ale UE pentru Ucraina erau de 93,2 miliarde de dolari, în timp ce SUA au oferit 74,3 miliarde de dolari, însă cu un procent mult mai mare pentru armament decât în cazul Europei.

 

Ce poate aduce votul de sâmbătă pentru politica americană și ce poate aduce pentru Ucraina?

Cel mai probabil, congresmenii republicani care s-au opus finanțării războiului din Ucraina și au cerut ca bani să fie folosiți pentru protecția frontierei cu Mexicul și reducerea valurilor de imigranți, se vor coaliza pentru destituirea președintelui Camerei, Mike Johnson, cel care a virat brusc de la opoziția față de aceste legi la îmbrățișarea amintitului ”crez” neoconservator al lumii bazate pe reguli. Rămâne de văzut dacă democrații din Camera Reprezentanților vor fi la fel de disciplinați în susținerea republicanului Johnson sau dacă îl vor sacrifica după ce s-au folosit de el.

În al doilea rad, rămân mari semne de întrebare privind ”operațiunile militare ale SUA în regiune” și natura lor. Vor rămâne SUA în limitele războiului clandestin si aparent negociat pe care îl poartă acum cu Rusia sau vor depăși liniile roșii. În urmă cu un an, surse citate de Seymour Hersh arătau că există o falie tot mai mare între administrația Biden și serviciile secrete americane și că, spre exemplu, sabotarea gazoductului Mord Stream nu a fost discutată cu comunitatea de informații. În acest fel, au apărut temeri că trupele SUA staționate în avanposturile NATO ar putea fi folosite pentru o intervenție directă în Ucraina.

Cât privește Ucraina, ajutorul american este prea mic și vine prea târziu. De fapt, în viziunea unor realiști precum John J. Mearsheimer, oricât de mare ar fi ajutorul SUA, el nu poate fi decisiv, câtă vreme armatei Ucrainei îi lipsește resursa umana; doar implicarea directă a SUA în război ar fi decisivă, însă aceasta ar duce la o conflagrație mondială. Legea votată acum în SUA asigură bani cu care Ucraina nu va putea să contraatace, ci doar să spere că nu va pierde prea curând și mai mult teritoriu, scrie The Spectator. ”În vreme ce americanii se certau, copiii noștri mureau”, spune un inginer IT, care acum construiește drone pentru armată. ”Desigur, este bine că vor sosi noi arme. Însă de acum înainte ne vom ști locul, vom ști cât de mult prețuiesc SUA viețile ucrainenilor. Cu mult mai puțin decât viețile israelienilor”, spune ucraineanul. Cel mai important este că ucrainenii au învățat o lecție foarte urâtă: securitatea lor depinde de capriciile politicii din statele aliate și se poate evapora foarte repede, iar această nu este o rețetă pentru victorie și nici măcar pentru supraviețuire.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

63 de Comentarii

 1. Mai degraba de doi bani speranta pentru Romania si surata Basarabia, care urmeaza la rand, asa ar fi trebuit sa scrie d-l jurnalist, care isi face iluzii cu putina de vodka!!!

 2. Cine i-a îndemnat să intre în horă, să plătească şi muzicanții, fără răgaz!

 3. Cat este parandaratul lui Biden ? Altfel, impartire ca in curtea scolii: una mie, alta tie si restul lui popa Ilie !

 4. Limpede ne e LimpeZimea !
  Întregii Planete Mer🌈 șamd.
  Oameni buni, eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Urcacii n-au Zburătoare și nu mai au nici BipeZi. Că ăia antrenați mai an prin Anglia, Polonia sau Germania deja au MUTAT DECISIV !
  La 2 metri sub cernoZiomul mănos al lu’ Monsanto, Cargill, BlackRock.
  Aka Rats’Child, măR🤮g…
  ●)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(●

 5. Încă 60 de miliarde pentru complexul Big Arma. Ce mai contează oamenii care mor…important este să meargă industria de „apărare” , să curgă combinațiile financiare la nivel înalt. Lăcomie în formă patologică

 6. Aha,.. Și cam ce speră turbatu ?? Că are mai multe vieți,.O fi avînd, dar la viața următoare precis va fi perie de wc.. Are incă speranța in război mondial ?? Are nebuni care-l incurajează pe gratis ?? Cum crede că poate invinge rusia, devreme ce evenimentele puteau să-l convingă de imposibilitate, iși termină nația. Speră in războiul nuclear ?? Are astfel de gînduri ?? Și o lume, sper normală, stă după un asemenea turbat .. Curios,.

 7. Va rog nu va mai dati voi cu parerea.Cei care debitati numai tampenii pe Cotidianul. Cu ce ajutati voi Ucraina? Putina decenta Caline.

 8. Delict de opinie Lasa gargara ieftina putinista. Rusia se retrage din Ucraina se va lasa pace. Ucraina va prospera ajutata de lumea civilizata. In schib Rusia se va afunda in salbaticie si izolare.Nu SUA sau NATO au pornit acest razboi.Mai terminati cu narativele putiniste.

 9. Ce dornici erau ukrainienii să și apere teritoriile,păcat că cei care i au convins Americanii , Zelensky și Porisenko,nu le au dat arme decat să moară unul câte unul.Ar fi fost într-adevăr o problema sa.i aibe printre picioare toți acești luptători dornici de război și să împarți teritoriile fara că ei sa dorească așa că le.au dat armament cat sa moară încetul cu încetul iar acum după ce toți și au dat seama ii trimit la moarte forțată.🤨🤔

 10. Spune SUA si trage apa.Mergem pana la capat,parca asa spuneau americanii.Tipic lor,Vietnam.Coreea,Afganistan-mai tineti minte cum au plecat de acolo?

 11. Te imprumut ca sa cumperi de la mine si apoi tot eu iti recomand banca mea de la care sa te imprumuti cu dobanda ca sa-mi dai banii inapoi.Noutatea este ca orice racheta isi greseste tinta loveste in propriile miliarde .

 12. Si daca o racheta ruseasca este lovita in aer, explodeaza in aerul Ukrainei. Tot aerul, solul, apa ukranilor sunt fiutu-te, adica ukranii mor prin alta forma de distrugere in masa. Bendeac presedinte !

 13. Numai imbecilii si cei fara neuroni in scafarlie pot spera ca Urcacanaia ii mai poate invinge pe rusii! In 2022 cand a inceput Operatiunea Speciala rusa in Urcacania, armata urcacana era instruita si dotata cu armament Nato in valoare de 200 miliarde dolari. Acum dupa 2 ani urcacanii au pierdut 500.000 de soldati pamant agricol si 700.000 care au fost raniti. Urcacanii au pierdut si majoritatea tehnicii de lupta din dotare. Cum cred imbecilii care conduc Occidentul c-acest ajutor de 60 miliarde dolari ii va ajuta pe urcacani sa poata sa-i bata pe rusi cand nu au putut sa-i bata cu armamentul aflat in dotare in 2022 si cand armata urcacana era intreaga si nedecimata?

 14. domnul jurnalist,chiar nu e necesar sa va lasati coplesit !Capul sus,privirea demna,gandul la patrie!
  In 1991 nici dracul din Romania nu se gandea ca URSS dispare….
  Nu trebuie sa ramanem cu imaginile glorioasei maretii
  PS Putin vorbeste exact ca Hitler,aceiasi retorica revansarda,acelasi vis de marire,doar ca nu mai sunt evreii de vina, sunt ucrainieni:)))

 15. ONG- ul din SUA, chemat ” Organized Crime and Corruption Reporting Project- OCCRP, de mult a informat ca Zelenski avea 40 de milioane de US$ in Paradise Fiscale, acum sigur are mai mult si cu cei 61 de miliarde daruite de Biden o sa aiba mult mai mult decit cei 40 de milioane de acum un an.
  Pe de alta parte, se vede daca Biden daruia cei 200 de miliarde de Euro care la eschimosi, astia deja cucereau Canada si parte din USA. In schimb, Zelenski cu acelasi cantitate de bani a pierdut un sfert din Ucraina si tara a pierdut 9 milioane de locuitori si 500.000 de morti.

 16. Daca Rusia cashtiga U-Kraina va fi distrusa shi impartzita intre vecini: Romania Mare va fi re-facuta prin UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Daca Rusia pierde nu doar totzi Rushii vor fi ucishi de nazishtii pushi de CIA la Kiev ci shi Romanii, Chinezii, Indienii, Africanii, Latinii shi alte „rase inferioare”. Daca Rusia cashtiga Romania Mare, reintregita va avea relatzii bune cu Rusia devenita vecina pe baza tratatului de la Luck incheiat intre Petru cel Mare shi Dimitrie Cantemir care garata frontiera Romano-Rusa pe fluviul Nistru.

 17. Tot respectul pentru acest Mike Johnson ,care a spus foarte bine:,, Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige.’’Lumea civilizată își dă seama,chiar dacă târziu,ca inamicul ne 1 al planetei ce trebuie distrus este Putin.Sunt convins ca și dacă câștiga Trump Ucraina nu va fi lăsată de izbeliște.Inclin sa cred ca Trump va fi chiar mai coroziv cu orcii blestemați.Sunt câțiva,mai sus,care nici măcar nu au citit articolul,și-și dau cu părerea,oripilați ca oamenii lui trump,un procent au înclinat balanța acordării ajutorului.Le înțeleg suferința,dar să lase piuitul scârnav ,să înțeleagă ca miza ajutorului pentru Ucraina este peste nivelul lor de înțelegere.Le dau un sfat:să citească de trei ori articolul și apui să cuvânteze.In aparență,ei cred ca autorul le sufla în siajul cu inepției cu care se hrănesc.Este invers.

 18. @Dimitrie,axa răului este doar în capul tău sec.De fapt esta în triada:rect-stomac-creier ,toate ale tale.Asta e axa răului.Cum o vindeci?Cauterizand cele trei.

 19. Pana la sfarsitul saptamanii ajunge prima transa din noul echipament, inclusiv ATACMS cu raza lunga. Iar are Ivan chilotii maro.

 20. Văzând ca mama prostiei nu osteneste în a făta neghiobi ,trebuie să dau cu tifla unor amărâți ce postează în favoarea Rusiei:Sărmanii troli prorusi,striga la luna!Aproape toți comentatorii de mai sus își exiba prostia cronica.Ei nu înțeleg că Ucraina face bine pentru toată Europa,pentru civilizația pe care este fondată societatea noastră,occidentală,îndeobște spus.Care se află în mare pericol acum.Trebuie ajutată Ucraina,oameni de doi bani ..vai ce v-as arde cu vina de bou!!!Ne ajutăm pe noi.Voi ,saltimbanci ai prostiei,nu realizați că până și Trump,o parte însemnată a trumpistilor, și-a dat acordul pentru ajutor.Va rog nu mai lătrați la luna,e spre nefericirea voastră.Si mai aveți încă de trăit.Si mâine e o zi pentru cei care nu ați crăpat astăzi! Vreau sa va vina mintea la cap.Voi avea în voi alți prieteni dragi.

 21. He, he ! Intre timp, la Harkov lumea poate asculta doar la radio despre „victoriile” rasunatoare si magnifice ale armatei ucrane, in a saptea sa ofensiva anuala de primavara ! Artileria rusa a dat jos, cam de pe la jumatate, turnul de televiziune (e drept ca puteau sa tinteasca mai pe la gioale, sa-l dea jos de tot …). Asa ca, draga Rumburak, Ghita de la troaca si Leanta popii, regret da’ nu mai puteti sa vedeti pe toti degeneratii si transsexualii ucrani cum cistiga la Eurovision, acum aveti doar MIRA !

 22. Chiar niciun articol despre cum este divizat „ajutorul” asta? 20 de miliarde de coco se duc pentru oile mancate deja de lup, vreo 15 se duc pe „consultantii” si „consultatiile” americane din Ucraina si Europa de Est… Cu tot cu spaga, imprumuturi, defilari si altele, mai raman bani cat sa le ajunga la toti soldatii ucranieni pentru bilete de tren pana la Moscova! Nu si retur.

 23. Plan simplu. Bani multi pentru firmele de armament din SUA în contul datoriei ukrainei. Dar ukraina nu o să poată returna datoria. Cetățeni ioc,aia care să producă . Așa că vor rămâne doar khazarii bogați care o să cumpere tot în ce a mai rămas din ukraina. Și uite așa se formează statul khazar aici în coasta noastră. Stat care se poate extinde și în teritoriul moldav și cel românesc. Doar ăștia pot orice. Așa se explică datoria mare a României. Cineva a pus ochii și aici pe ceva . Mai trebuie exterminați niște români,alții epuizați de resurse,că de Romania e o țară generoasa din punct de vedere al resurselor.

 24. Industria morții , de armament, împreună cu cea Farma, contribuie efectiv la decimarea populației globale, dar în schimb le umflă conturile acestor criminali odioși !
  Atâta timp cât la conducerea statelor nu vor ajunge patrioți , ci doar cozi de topor de teapa lui Biden, Macron, Trudeau, Yelenski,sau Bibi, că de ai noștri nici nu vreau să amintesc că sunt ultimele ciurucuri umane, niște mapets caraghioși jucați pe degete de către globaliști Omenirea este în real pericol, cum n-a fost niciodată până acum, deși de-a lungul istoriei au mai existat niște demenți ce se credeau Dumnezei, dar au sfârșit ca niște pigmei !

 25. „Legile pentru acordarea acestor fondurile au fost votate separat, iar apoi au fost împachetate la un loc pentru a merge în acest format în Senatul SUA.”
  S-ar putea ca acolo să nu fie toți tâmpiți sau cumpărați și să fie , dacă nu respinsă total, măcar parțial …. 😎

 26. … pacat ca nu raspunde nimeni ! Trei necunoscute : cind, unde si ce forma va avea provocarea NATO, din ce in ce mai probabila ? E doar o chestiune de timp.

 27. Nu vreau sa fiu rautacios si bombonitor, da’ parca vad ca mai mult de jumate din suma se va duce pe faimoasele „studii de fezabilitate” si pe consultanta pentru a raspunde la intrebarea : „Cui acordam consultanta ?” !

 28. Trolii probidonezi tot spera ca vor huzuri și ei în viitorul apropiat și le va pica și lor de la masa Occidentului. Nu ba lingailor. Viitorul aparține BRICS-ulhi fără nesatioșii anglo-saxoni la care sperati voi. Degrabă ei devin săraci iar voi o să fiți robi la ei N1 și N2..

 29. Peste 150 de mii de militari antrenati de NATO. 50 de miliarde oferite de catre UE . 61 de miliarde oferite de catre SUA .Dizlocarea unui numar semnificativ de militari ucrainieni aflati in linia a doua actiune ce va fi preluata de catre militarii NATO .Cresterea imediata a PIB ului oferit NATO dupa alegerile europarlamentare ce mareste forta NATO cu cel putin 30 de procente .Pozitionarea in Romania si Polonia a unor baza NATO ce au si capacitati nucleare .Pierderea alegerilor de catre Trump .Noutatile absolute in materie de tehnologie militara ,noul scut de aparare aeriana European acolo unde si Elvetia isi anunta participarea impreuna cu sanctiunile ce deja au slabit Rusia ne arata cine este cistigatorul.

 30. Cine plătește acești bani? Americanii de rând? Ce treabă are americanul de rând cu războiul ruso-rus? Mai terminați cu prostiile! Ajutorul este praf in ochii lumii! Evreii ucraineni au pierdut războiul! Urmează retragerea cu lutu-n cur ca în Afganistan! Soldatul rus a trecut cu țigara aprinsă pe sub apa! Johannis va fugi ka mă-sa!Radu Tudor & Gâdea își vor face seppuku!

 31. @Radu Humor,18:43,stai liniștit ,se va vota,că nu toți republicanii sunt tâmpiți, cum ai zis mata.Cum de ai speranțe atât de criminale încât să crezi că n-ar putea trece de Senat?Este în joc civilizația planetară,mai băiețaș.Nu te supăra că te întreb:cate clase ai?In care gură de canal sălășluiești?Sa ai somnul liniștit,ajutorul va fi aprobat,chiar de ar fi să-ți verși ficatul .Aceleași întrebări pentru Năvrăpăscu,Johnny,Ostap Bender,gelu,vai sunt disperat, mama bastarzilor nu obosește sa fete.

 32. @Nazistii 19:16,,Radu Tudor & Gâdea își vor face seppuku!”.Eu nu te-am jicnit.Vezi-ti de troaca ta cu laturi.Nu privi chiorâș la troaca altuia.

 33. @Ostap Bender -Ucraina apara Europa impotriva cercopitecilor rusi. Daca te deranjeaza asta, esti rus, eventual drona de la AUR.

 34. de 60 miliarde $ speranta pentru bietii ukrainieni

  de 60 miliarde $ prelungirea unui sfarsit previzibil.

  de 60 000 000 000 $ prelungirea unui Razboi PAGUBOS pentru Europa .

 35. Țările din Europa Occidentală ar putea da mai mulți bani pentru armata Ucrainei. Ucraina are puțini cetățeni care pot lupta contra rusiei.

 36. In doi ani si jumatate de conflict, Europa occidentala inca nu este in stare sa produca nici macar munitia pentru artilerie necesara pentru un astfel de conflict cu orcii. Stam si importam pulberi din China! Ucrainienii au facut tot ce au putut cu ce au avut la dispozitie!

 37. Nu cred ca mai contează câteva săptămâni, dar e clar ca a întârziat luni de zile ajutorul, la fel de clar îmi este ca Europa încă discuta și că tot nepregatita este, toată treaba sta în voința și moralul Ucrainei, dar dacă trebuie sa se roage 3 luni pentru ceva urgent, cât vor mai rezista ?

 38. Îmi place că rusciștii sunt fierți ca broasca… încet, încet. Vor face stopul cardio-respirator de spaimă atunci când își vor da seama că deși se simt bine cu temperatura încă… aceasta e suficient de ridicată să le coaguleze proteinele și sunt paralizați. Nu este loc de greșeală. Încet dar sigur. Deocamdată rusciștii trebuie să se simtă bine să aibă încredere că în oală e … paradisul.

 39. Doar putinistii sustin redesenearea granitelor dupa legea celui mai puternic, oamenii normali la cap respecta legile internationale, altfel ar fi haos pe glob ca fiecare are de revendicat cate ceva din istorie. De asta cel mai important este sa scapam de ciuma numita Federatia Rusa, ultimul imperiu de tip fascist de pe pamant.

 40. Mare aglomeratie de comentarii putiniste,intens votate!Aveti,va rog,rabdare stimati tovarasi!Nu mor caii cand vor cainii!Nu reusesc sa inteleg natura umana a unora-orice mi s-ar oferi, nu m-as simti om sa ma bucure suferinta unui popor martirizat,sa doresc victoria calailor lui!Daca-Doamne fereste-ar prevala raul absolut-in cazul de fata tara agresoare-umanitatea n-ar mai fi umanitate!

 41. Ieri în Rusia s-au epuizat stocurile de batiste din magazine și supermarketuri.

 42. Se bucura degeaba adulatorii licuriciului.Ajutorul nu este pentru Ucraina,deoarece a fost votat de republicani,care in majoritate sunt cu Rusia.Ajutorul este pentru Rusia.Cititi presa mainstream,iubitori de Soros.

 43. Manipularea rusilor de catre Putin, a fost posibila in principal datorita nenorocitei aleia de Merkel, care a crezut ca daca face afaceri la greu cu Putin, banii occidentului vor occidentaliza Rusia. N-a verificat nicio secunda ce idei promoveaza Putin pe banii occidentului. Practic, Putin n-a inceput conflictul din Ucraina pana nu si-a spalat pe creier populatia, asa ca degeaba asteptam sa moara Putin, ca oricare-l va inlocui, tot va continua lupta cu Vestul, si asta cu sustinerea majoritatii rusilor. Iar lupta asta va continua pana cand una din parti ori dispare, ori e FORTATA sa adopte modul de viata al celeilalte…

 44. Leanto,
  Granitele Yugoslaviei cine le a definit?? Granitele palestinei ???

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Petarde santeti toti sorosheii !

 45. Se aude ca si Trump s-a cam „schimbat” … (cum spune francezul, „nu e girueta cea care se roteste, e vintul care schimba de directie …”) Eu unul as putea paria inca de pe acum ca va scapa incet incet de toate procesele (evaziune, prostituate, documente secrete, Capitoliu, etc etc) doar cu o „mustrare scrisa cu avertisment” …

 46. DE CE s-a schimbat MIKE ?
  PENTRU ca Yellen sefa FED a fost inaintea „schimbarii” mintii lui Mike Johnson in CHINA si a primit injuraturi !

  CRESTE AURUL -> „NINGE PE FED!” 🙁 🙁 🙁

  CAT CREDETI ca din banii astia vor pleca in Urkania si cati vor ramane sa carpeasca TEMPORAR pana la alegeri BIDENOMICS-ul desi e deja pre-stabilit ca „democratii” (nuladieri si de etnie) sa pierda !
  Intreg „CASTELUL DE CARTI” se duce buuu (nicimcar IRAN-ul nu mai musca momeli aiurea ! ODESSA urmeaza curand ! Urkania fara Odessa nu v-a mai face griji pe secole de-acum russnacilor ! EI stiu ca trebuie cu intreg litoralul confiscata ca si GAZA arabilor de evrei, si intergrata in Rossia)

  IQ=?

  (sefa FED YELLEN a fost la chinezi si n-a primit ce-a cerut , mai degraba un scuipat balos intre ochi = s-a schimbat de nevoie MIKE JOHNSON ! e jale DOLLAR-ului !)

 47. @Ghita – deja ma mananca palmele cu care-ti voi zdrobi moaca, imediat ce ajungi in lagarul de munca silnica, dimpreuna cu toti tradatorii pro-satanisti si fascisti

 48. Misto, acu o săptămâna spuneai ca o sa creasca pretul la petrol. Tot scade. Acu un an spuneai ca murim toti in Augst. Pot sa jur ca nu am murit. Si tu si URSS de prin 70 tot anuntati cum moare occidentul. N a murit. Asta cu Odesa e atat de veche …

 49. lecția asta au învățat-o vătafii americii din :
  Vietnam mai întâi și mai apoi din
  Afganistan.
  Să vă dau niște poze despre cum s-a terminat pentru ei ?
  Țara nu se ține pe bază de cine te-a pus la putere și te ține acolo cu serviciile lui secrete ci cu câți dintre ai tăi sunt dispuși să facă ceva pentru ea.
  Pentru ea și nu pentru ei.

 50. tot ce schimba asta, e ca vor fi mai multi morti, mai ales de partea Ucrainei. Rusii vor regimul schimbat la Kiev-unul din obiectivele interventiei lor; si nu va fi altfel.
  Ucrainienii vor sfarsi prin a dezvolta o ura cumplita fata de Americani, cand in final vor realiza adevarul.

 51. @esop

  Nu inteleg cum adica va creste imediat PIB-ul oferit Nato dupa alegerile europarlamentare? dupa stiinta mea PIB inseamna produs intern brut….

  Ucraina nu are capacitatea de a functiona ( in termeni de plata a salariilor angajatilor, pensiilor, salariul pentru soldat de 2500 de dolari lunar, servicii medicale, ajutoare pentru inmormantarea soldatilor etc) si are nevoie de 5 -6 miliarde de dolari lunar…banii UE merg in aceasta directie, ca statul sa nu se prabuseasca..

  din cate stiu eu, poate gresesc, si banii americani si cei europeni sunt, de fapt, imprumuturi..cand pacea se va instaura in Ucraina, viitorul guvern va avea o povara uriasa pe cap…plata datoriilor, dincolo de faptul ca tara este distrusa..

  pentru 15 miliarde de dolari datorie (daca nu gresesc), cu o economie cat de cat functionala, Ceausescu a instaurat penurie generatoare de criza alimentara pentru plata datoriei..

 52. Putzina decentza, se vede cu ochiul liber ca ASSETURILE omenirii sunt date ka de la khazar la khazar, chipurile ei ajuta shi nu saboteaza. A se vedea de ex. cum mankurtul Tzapul nostru khazar kalmuk a cedat teritorii roamaneshti la khazarii lui, precum Savarina, Mezincesku, MRU, shi altzi khazari.
  Cred ca cele mai mari afaceri acum se fac in Ukraina, shi nu numai…Avem Austerlitzul lor, n-sha???
  O zi buna.
  Con
  P.S. Khazarii terorizeaza omenirea precum Trotzky le-a promis la slavi ca vor avea cea > tiranie

 53. vedeti ca se radicalizeaza ucrano-ricanii numerosi in america de nord doar asta le mai lipseste

 54. Parca il vad pe Volodea peste o saptamana ca iar cere bani.
  Pretinas de 111 miliarde de ieuro, adica 10 garnituri de trenuri a cate 10 vagoane burdusite de bani Ue+Sua ajunge in gara la Kiev, tu Volodea trebuue sa ajungi pana in 23 august sa iti adapi iapa din Gange viteazule!

 55. Foarte mulţi americani nu ştiu unde-i Europa darămite Ukraina.Taxe şi impozite plătesc şi nu ştiu pentru ce.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.