Surpriză: Dintre măștile neconforme, 61,26% FFP2

InfoCons, asociație de protecție a consumatorilor, a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, vizând numericul măștilor de protecție neconforme.

Conform datelor colectate, în prezent sunt peste 280 de tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021. Dintre care 61,26%, respectiv 174 sunt măști FFP2.

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

  • 25 % au fost emise de Belgia
  • 66 % au fost emise de Germania
  • 85 % au fost emise de Romania

Situația intergrală poate fi vizualizată AICI.

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea :

  • 50% Republica Populara Chineza
  • 33% necunoscuta
  • 22 % Turcia

Situația intergrală poate fi vizualizată AICI 

Din punct de vedere al contrafacerii mastilor :

  • 50 % nu este cunoscut faptul daca sunt nu nu contrafacute;
  • 08 % sunt contrafactute;
  • 40% nu sunt contrafacute.

Studiul integral poate fi vizualizat AICI.

Mastile de tip  FFP2

Mastile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de catre standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestora se determina pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de

  • 80% (pentru FFP1);
  • 94% (pentru FFP2) ;
  • 99% (pentru FFP3).

De regula, mastile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevazute cu valve de expiratie.

Prezenta acestor valve asigurand doar protectia celui care poarta masca fata de aerosolii din atmosfera, insa aerul expirat (potential contaminat) nu este filtrat inainte de a fi eliberat in atmosfera.

Marcarea acestor masti se face pe cea mai mica unitate de ambalare sau direct pe masca.

Principalele informatii ce trebuie sa se regaseasca sunt:

– numele, marca comerciala sau orice alt mijloc de identificare a producatorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizeaza clasa corespunzatoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmata de un spatiu liber si apoi:

– ,,NR’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este limitata la utilizare intr-un singur schimb;

Exemplu: FFP3 NR;

– ,,R’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este reutilizabila;

Exemplu: FFP2 R.

Sursa: Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie

Lista mastilor de tipul KN95 – FPP2 care fac obiectul alertelor poate fi vizualizata AICI

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație”, a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Sfaturi utile despre purtarea mastii in comunitate

Criteriile minime pe care trebuie sa le indeplineasca mastile

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. MASCA IMBOLNAVESTE PLAMANII SI DISTRUGE ORGASNISMUL SI CREIERUL PRIN LIPSA DE OXIGENARE! paaas-cuuu-paaas… #nivelarea creierilor micutilor in re-educarea chinezeasca soroshel.

  2. @marin spune:
    6 ianuarie 2022 la 11:20

    „MASCA IMBOLNAVESTE PLAMANII SI DISTRUGE ORGASNISMUL SI CREIERUL PRIN LIPSA DE OXIGENARE!”
    Corect, se vede la medici, vopsitori de ex. Astia folosesc masca si au creierul distrus. Eu n-as permite medicilor sa trateze bolnavi. Sunt multe alte categorii profesionale (chiar si persoane aici pe forum) care stiu mai bine ca distrusii aia de medici ce e de facut cu bolnavii.

  3. medicii folosesc masile pe termen limitat, ca si muncitorii. usor cu banutii din accesorii chinezesti vandute romanilor pe bani grei. cat ai shpaga pentru prostiile pe care le debitezi?

  4. Războiul măștilor! Mascații învârt sute de milioane de coco sub ochii noștri și ai organelor care dorm în cizme.

  5. Medicina moderna trateaza simptome, nu ataca radical cauze. Nu ti se pare interesant ca unele medicamente provoaca fix boala pe care cica o trateaza, ciumete? Ei zic ca faci o forma mai usoara decat daca ai achizitiona-o prin dobandire naturala. Trebuie sa fii trepanat sa accepti o astfel de paradigma pseudostiintifica si criminala.

  6. Asadar concluzia: Obligativitate ptr masca FFP2.
    Trebuie sa le plateasca romanul, ca doar nu le vor plati escrocii care le-au adus.
    @marin: Se vede ca unii au creierul distrus chiar fara sa poarte masca.

  7. De cînd a început plandemia asta tot ajutorul primit de la stat se rezuma la 6(șase) mascute primite prin grija primariei defapt…și tare cred că nici alea nu-s bune. Am folosit multă vreme una made în Romania (home made??) făcuta dintr-o țesătură speciala generic „microfibre” de fabricație germană 100% ?? …mai departe prin grija lui D-zeu iacătă că n-am avut nimic și nici vaxin n-am luat pt că n-am incredere in zeama de ploșnițe americană chiar gratis ? Votcă „sputnik” nici pe bani buni nu ne oferă u€ ? deci e ceva dubios la mijloc. Punct. O zi bună !

  8. Nu mai ai inspiratie sa alegi nickuri ca sa postezi aceleasi baliverne repetitive cum faci de obicei?

    Medicii chirurgi poarta masti cel mult cateva ore pe saptamana, adica atunci cand opereaza. Chirurgii nu poarta masca 24/7. Un om normal la cap nu isi acopera gura si nasul non stop pentru un virus cu o rata de mortalitate de cel mult 2,5%.

    Apropo, bravo cotidianul, ma bucur ca ati pus capac injuraturilor si nesimtirii USR-iste care infectau forumul. Era si cazul sa puneti piciorul in prag.

  9. Unele țări, printre care și Franța, am văzut că au re-
    nunțat să mai utilizeze FPP2. Să înțeleg că se pre-
    gătesc să le exporte la slugile „bananiere”? La noi, deocamdată, avem stadiul de recomandare pentru FFP2. Pe când obligativitate în folosul băieților veșnic
    „deștepți”?

  10. Am N95 din 2020 și sper să termin plandemia cu ea. Am fiert-o în ceai de sunătoare de câteva sute de ori. E ca nouă. Fuge covidul de ea mâncând pământul inclusiv când o țin în buzunar. N-am bani de aruncat pe fereastră. Să plătesc pentru ca să mă îmbolnăvesc? Să plătească rahila și arahat că au bani destui la fundațiile lor și să-și schimbe masca la fiecare 5 minute sau după fiecare îmbucătură de mâncare.

  11. N-am purtat si nu port masca. Doar cei cu mentalitate de sclav insista sa poarte mizeriile alea pe fata, fara rost.

  12. Cine cere sa purtam masca, sa ne ofere gratis acea masca! Nu poti da obligativitatea la ceva care costa din buzunarul platitorilor de taxe: sa deconteze pretul mastilor din colectarea de taxe, daca le cer obligatoriu! Nici o masca nu opreste virusurile care au dimensiuni f mici si trec prin masca!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.