”Momentul Occidentului a trecut”

”Momentul Occidentului a trecut” iar lumea devine multipolară, spune un fost înalt diplomați francezi, într-un interviu pentru UnHerd. Gerard Araud, fost ambasador în Statele Unite (2014-2019), fost ambasador al Franței la ONU și în Israel, spune că dinamica globală este tot mai instabilă și că Statele Unite nu mai pot asigura pacea.

”Noua ordine mondială”

”După 1945, lumea a fost dominată de două superputeri, SUA și URSS. După prăbușirea blocului comunist a rămas doar o singură superputere, iar acesta a fost ceea ce numim ”momentul Occidentului”, când Statele Unite au dominat ordinea mondială. Acum, acest moment a trecut, iar asta nu datorită declinului SUA sau a declinului Vestului, ci datorita reechilibrării. China vine puternic din urmă; India și Rusia își apără propriile interese; iar Vestul trebuie să-și ajusteze politicile la această nouă realitate”, spune Araud.

Isteria anti-chineză

”Americanii au nevoie de o combinație între îndiguirea Chinei și implicarea în relația cu China. În Statele Unite există o isterie anti-chineză care face foarte dificile încercările oricărui președinte de a se implica în relația cu China. Cred că Statele Unite vor rămâne principala putere în următoarele decenii, însă este evident că Europa, din cauza demografiei sale și a altor probleme, și-a demonstrat fragilitatea relativă, din moment ce nu a fost capabilă să-și apere propriul teritoriu fără sprijinul și leadershipul american”.

Diviziunile ideologice privind războiul din Ucraina

”Încă de la începutul războiului am avut două tabere occidentale. Pe de o parte au fost țările est-europene, sprijinite de Marea Britanie, care cred că finalul rezonabil al războiului nu poate fi decât o victorie a Ucrainei. Pe de altă parte, avem Franța, SUA și Germania, alături de alte câteva state, care cred că o victorie decisivă a Ucrainei este imposibilă, că cel mai probabil scenariu este acum un război lung. Iar un război lung este un rezultat cât se poate de rău pentru Ucraina. Pentru Statele Unite, acest război este o distragere a atenției. Pentru ei contează China. Dintr-un anumit punct de vedere, americanii au fost atrași în conflict de agresiunea rusă, însă își doresc să iasă cât pot de repede din acest război”.

Cum se poate autoapăra Europa

”În ultimele decenii, francezii au fost un fel de Casandra pentru Europa. Am susținut ideea unei apărări europene, însă fără succes. Rezultatul este patetic. UE are ceva capabilități militare, însă Europa este foarte limitată, pentru că toata lumea spune «Avem NATO și conducerea americană; americanii se ocupă de asta». Autonomia strategică a Europei și apărarea europeană sunt aproape absente de pe agendă. Atât timp cât angajamentul american rămâne credibil, țările europene vor spune nu la propunerea franceză. «Nu, mulțumim. Nu vrem nicio forță europeana care să fie decuplată de SUA»”.

De ce Ucraina nu poate obține o victorie decisivă

”Războiul nu se va încheia nici dacă ucrainenii ar recupera Crimeea și Donbasul, pentru că Rusia ar continua lupta. Nu există niciun scenariu credibil în care ucrainenii să încheie acest război cu o victorie decisivă și cu rușii predându-se. Chiar și dacă președintele Biden ar fi reales, nu văd cum SUA vor mai pompa alți 50 de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei”.

Sancțiunile împotriva Rusiei

”Sancțiunile au devenit o politică din oficiu. Nu vrei să lupți, dar trebuie să arăți că faci ceva. Dupa acest război ar trebui să facem o analiză despre folosirea și eficacitatea sancțiunilor”.

Politica externă a lui Donald Trump

”Criticile think-tank-urilor și ale experților de la Washington la adresa lui Trump au fost extreme. Trump a avut intuiție bună în politica externă. Când a spus «De ce trebuie să apărăm Muntenegru? Pentru că Muntenegru este o țară membră NATO?», întrebarea a fost una bună din punct de vedere american.  Problema este că președintele Trump a avut aceste intuiții, însă nu le-a valorificat, pentru că Trump nu știe ce înseamnă birocrația și nu știe mai nimic despre mașinațiunile diplomatice”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

27 de Comentarii

  1. Gargara de prost gust ca si alte predictii tip:
    -in 1950: Marea Bariera de corali va fi distrusa de incalzirea apelor oceanului, pana azi e binemersi
    -in 1970: Antarctica se topeste ,pana azi nici pomeneala a crescut in suprafata de ghiata
    -in 1960 : URSS pana in 2000 va intrece SUA la toti parametrii economici, aiurea URSS nu mai exista
    -in 1876 :data sfarsitului lumii anuntata de protestanti pentru octombrie 1914.
    etc

    PS Suntem obositi de atati falsi profesti,de prost gust,mai ales ca nimeni nu va sti ce va fi maine sau peste o saptamana

    • Vezi daca privesti doar la A3 si DIGI! Acum afli si tu realitatea ca nen-tu Calin si ca acel frantuz din care citeaza. Economic China a luat de mult fata occidentului aflat pe margine gropii, o stie orice aurolac de la noi. Zilele trecute, agentiile serioase anuntau trecerea China pe primul loc si in domeniul ” TECH”. China rupe din nou gura targului. Poate peste vreun an iti da stirea Calin si tie.

    • Unii munceste si produce lucruri utile altii s-au bazat pe inginerii financiare, propaganda, dominarea lumii militar si financiar si print the money! In the end castiga cel care produce si isi ridica tara si nivelul de trai fara sa ameninte pe toata lumea adica facandu-si prieteni si aliati pe care nu-i trateaza ca pe o colonie de slugi asa cum e tratata Romania.

  2. – 1989 : USA va tine vesnic si va deveni o putere MONOPOLAR_GLOBALA stapanind 1000 de ani pamantul !
    _________________________________
    AZI: USA e in FALIMENT de stat, DOLLARUL se stinge trist 🙁 , armata antrenata de ei dupa „tactica” lor si cu armele lor, e batuta de-o armata de mercenari rusi dupa ce-a fost batuta de afghanii in shlapi. Chinezii i-au depasit economic: pe ei si vesticii europeni CUMULAT, economic !
    Vezi Margealatule cat de greu se pot incurca in minciuni PROPHETII FASI ?
    😀 😀 😀

  3. Nu poti fi prophet REAL daca nu ai genetic un IQ>145 !
    DUMENZEU nu-si alege colportorii adevarului lui … dintre prosti ! isi alege dintre cei genetic modificati in genii rare, de catre el !
    O fi mishteaux chiar straniu temuta: „INTELIGENTA ARTIFICIALA” ? E prea straniu misterios cum le ante-stie !(Atentie, Zelenssky va fi ucis de chiar „oamenii lui” 🙁 v-o spun fara un interes anume ! 😐 )

    • Alo, Mărcuța, Spitalul 9, internați, vă rog, acești profeți, bieți bolnavi mintali! Unii cred că sunt Napoleon, alții că au IQ 145, 200, 300…bieții, tot bolnavi sunt, haideți să le facem un bine, de exemplu să-l scutim de suferință pe unul…misteaux, care tot bruiază comentariile…

  4. nu exista un moment al occidentului sau mai bine spus niciodata occidentul nu a insemnat ceva in afara de a fi generatorul unor perturbari majore la nivel mondial. comportamentul brutal agresiv, usor de dovedit istoric, fara legatura cu civilizatia si democratia, reprezinta sursa tiparului prezentului. existenta intereselor nedeclarate, a agendelor duble la nivel de mari puteri, ceea ce inseamna lipsa de onestitate, onoare, decenta, respect, au completat tiparul. inocularea ideii ca vestul este democratic si civilizat este ca o metastaza care acum se expune in lumina adevarului. vestul ucide, minte, dispretuieste. cel mai mult se dispretuieste pe sine comportindu-se in acest fel. ne trezim si noi?

    ordine mondiala…. ha ha ha ha ha ha ha ha

  5. Țara arde si baba Călin se piaptănă . Reactivarea unui conserve rusesti si febra care i- a cuprins pe trolii infiltrați in toate posturile de conducere din României arta presiunea rusa ce se pune pe ei izvorâta din insuccesele pe câmpul de lupta care da naștere la o campanie prorusa fățișă de prost gust. Exista un articol in care se titrează ca i se retrage Maresalului Antonescu niste titluri academice. De ce nu se face un referendum ? ? Romanii știu ca oameni ca Mareșalul Antonescu se nasc la 100 de ani.Romanii sub conducerea sa, au avut marea satisfacție : de a lupta contra comunismului asiatic sovietic. Nu uitam exprimarea Maresalului catre ofițerii superiori in ultima sa zi ca persona liberă , 21 August 1944 care s- a încheiat cu celebra fraza pentru Țara: ,,de-abia astept sa închei armistițiul cu rusii si o sa ma ocup de Țara , vom avea mult de lucru “. Iar de 77 de ani , lipsită de elitele exterminate de comunisti , România se zbate sa- si recâștige locul de forța europeana ca in ,,interbelic”. Iar pe noi ne așteaptă un premier analfabet, un cititor de promter, cu liceul absolvit la 37 de ani .

  6. US nu a asigurat pacea, a manipulat pacea, ca si acum.Retragerea din scena razboiului a US se produce prin impingerea in fata a statelor din est care pana la urma vor termina gazul.Acelasi lucru care s-ar fi putut face fara razboi se va intampla dar dupa ce s-au cheltuit resurse enorme inutil.Nu mai e posibila acum vechea ordine iar noua ordine e mai periculoasa prin fluiditatea aranjamentelor.Nici un stat nu poate exista fara colaborarea cu celelalte numai ca principiul mult trambitat al economiei de piata- CERERE versus OFERTA- va trebui respectat nu simulat.Grija de incalzirea globala ,in spatele careia se fac planuri de acaparare,se va risipi in fata lipsei resurselor.Ordinea multipolara pleaca de aici.Rusia incepuse sa domine acest domeniu.Razboiul amana desavarsirea dominatiei.Lipsa resurselor ramane o problema adevarata dar una nerezolvata pentru viitor.UE trambiteaza zero carbon dar viseaza gaz rusesc pe de-a moaca.

  7. Titlu din anii 50. Numai Cotidianul poate scoate asemenea tampenii. Caline,putzi a rus acrit.

  8. Nu-i exclus ca rusi sa le dea VERDE: energie ATOMCA sub
    forma de concentrate trimise cu … racheta ! Deasupra oaselor consumatoare 😀 !
    Rusii pot fi induplecati de europeini sa-i … ajute ! Daca si-o cer asa trisst ! 🙁
    😀

  9. mai am auzit o profetie a lui andrei diaconu la voi cu voicu pe antena3 acum 2-3 ani cred: ca rusia va distruge sua anul viitor.. e aproape sigur un conflict direct sua-rusia la cum merg treburile in ucraina

  10. Eu cred că Europa era într-un BUM economic la începututul războiului din Ucrainasi tocmai SUA „aliatul”a bagat-o in recesiune prin interzicerea importurilor de gaze din Rusia și multe ale măsuri.Europa a fost sabotată și odată cu sabotarea Europei SUA s-a autsabotat.

    • Europa pervertita, napadita si puturoasa pica cel mai rau in actuala conjunctura. Baietii au fost obisnuiti cu furatul resurselor de la altii, dar de cand Rusia a inceput in forta sa asigure protectie militara tot mai multor tari bogate in resurse din Africa, Asia si America de Sud, ciorditorii europeni au intrat in rahat. BRICS se autoorganizeaza intr-o uniune economica, comerciala si miltara. Europenii deja sunt pe dric. America va ramane sus pentru ca este o tara dotata cu de toate.

  11. Articolul vine in continuarea bancului vechi cu capitalismul care se afla pe marginea prapastiei… 🙂

  12. Care superputere „multipolara” este Rusia care se lupta un an si jumatate pentru un orasel ca Bakhmut-ul si mai si ameninta cu arma nucleara pentru ca nu le-a iesit operatiunea programata din care nu mai stiu cum sa iasa ca dintr-un kkt in care au calcat si pentru ca nu sunt lasati rusnacii nazii-putinisti sa isi faca de cap ca sa sa ucida pe cine vor ei in lume de parca altii nu au aceleasi arme cu care sa ii stearga pe ucigasi muscali de pe harta.Iar economic sunt aproape la nivel african ca toti aliatii lor. Si care superputere „multipolara” este China care nu are curaj sa sara in Taiwanul care are un PIB mai mare ca al intregii Australie,iar pe cap de locuitor sunt in alta galaxie distanta fatza de China maoista si pentru a Taiwanului tehnologii si dezvoltare cu capital american investit acolo peste 30 de ani,le lasa maoistilor chinezi gura apa de pofta turbata,pentru ca maoistii stiu ca la prima porcarie a lor contra Taiwanului pot sa dispara in secunda doi mari baze,nave si aeroporturi militare,plus orase chineze care,in caz de razboi,devin tzinuturi bantuite de milioane de fomisti. Ca acolo nu va fi tavaleala numai pe insula ai mica.Plus ca adio navigatie comerciala pentru chinezi,iar la primul american atacat de chinezi,pa si pu datoria SUA catre China care se va sterge dintr-un click.

  13. Pentru că Ucraina a trădat Maica Rusie,va fi distrusa pas cu pas! Nu va rămâne piatra pe piatra in Ucraina! Asta este un obiectiv de țară al Rusiei! Numai naziștii nu-l vad!

  14. Doar n-o sa se astetpe europenii sa le apere America sau China interesele.
    Problema nu este la Beijing sau Washigton, este una locala.
    Personaje precum Razvan Popescu nu sunt exceptia sunt regula, Ursula von der Leyen un fel Iohannis combinat cu Ciuca, cu asa politruci si valori nu se putea sa ajunga Europa altfel. Momentul ei l-au facut.

  15. Acum in timp de razboi conteaza termo-nuclearele nu bunurile de consum produse din abundentza de China shi la termo-nucleare China e abea pe locul 3 cu toate ca se lucreaza intens in China shi Coreea pentru a se imbunatatzi situatzia. Razboiul termo-nuclear poate incepe in orice moment cum corect avertizeaza Medvedev shi dupa razboi e foarte posibil sa supra-vitzuiasca mai multzi Chinezi decat Americani shi atunci va fi China pe primul loc; deocamdata e doar pe locul 3.

  16. Crezi bine … eram in excedent si era prognozat excedent (insa subteran PENTRU USA, ERA prognozat o cadere BANCARA !, mai ti minte ca fusese in FALIMENT ? 😀 si urma sa ajunga in DEFALUT ? Sti ce datorie interna au ? 🙁 )
    Imediat ce USA va fi invinsa … si scoasa din Europa ne vom redresa !
    USA de facto vrea ACUM, sa-si platesca COLOSSALA DATORIE INTERNA din buzunarele coloniilor ei „aliate” , vezi ce-au deja facut cu nemtii 🙁 ! Nu va reusi ! Dimpotriva !
    PS: Nu mai e mult ! BIDNE va ajunge la parnaie si va urma un CRAH bancar la ei (subteran e DEZASTRU = nu reusesc nicicum …trebuie 3 ani de mega-inflatie a aliatilor ei pentru … si desi NORDSTREAM si razboiul ukran … simularile arata RAZBOI CIVIL in USA 🙁 🙁 🙁
    Daca erai atent atunci cand si-au ridicat PLAFONUL deja depasit stiai ca va vrea sa moara cu noi de gat = a urmat nordstreamul si jertfirea nemtilor … vor mai jerti francezii si va urma exitus ! 🙁 QUO VADIS USA ?
    14 august = APOCALIPSA ! 🙁

  17. ca dl @Marchievici citeaza, ca altfel randurile sunt aiuristice.

  18. Am vazut fostul sef al comandamentului Africa al SUA intr-o comisie a Congresului (sau poate era Senatul) in care declara ca SUA se confrunta cu, China in Africa pentru ca asa au ales chinezii sa conteste suprematia SUA pe glob, si dadea exemplu Noul Drum al Matasii prin care China castiga influenta, investind in afaceri si mai ales INFRASTRUCTURA pentru tarile africane in dezvoltare… si ca SUA trebuie a contreze alegand cateva state in care sa-si apere INTERESELE (probabil militar). Interesant cum SUA, liderul incontestabil al lumii vreo 35 de ani de la caderea URSS, a ales sa nu investeasca mai nimic in Africa, in America Latina… dar a avut grija sa tina respectivele zone in saracie si instabilitate. Acuma ca Liga Araba incepe sa se pise pe americani, sa colaboreze cu Rusia si China, America Latina la fel, Africa la fel, au inceput sa maraie si sa ameninte militar si cu „revolutii colorate”… ca diplomatic sunt incapabili si oricum, credibilitatea lor e pe negativ. Jigodia aia de Sunak are curajul sa ameninte China si sa le tina lectii, dupa ce UK si alte forte EUropene au subjugat toata coasta in timpul razboaielor opiumului…

  19. Traim momente decisive pe planeta. Protocoalele Inteleptilor Sionului se indeplinesc pas cu pas, asa cum zicea un dobitoc in viata. Invazia reala din Ucraina dar si din lume este invazia sionista la toate nivelele de putere, o invazie perfida si discreta, fara arme, bazata pe coruptia liderilor momiti cu banii falsi emisi de bancile sioniste. Toate bancile lumii sunt controlate de sionisti prin bancile centrale ale statelor care apartin si ele sionistilor. Toata industria BigPharma care ne otraveste zi de zi apartine sionistilor. Toate programele marii resetari sunt scrise de sionisti. Guvernul SUA este impanat de sionisti pusi in posturi cheie. SUA constrituie bratul inarmat al sionismului. Uitati-va la evenimente si la liderii statelor, toti sunt fie sionisti fie iudeo-masoni, adica slugile sionismului. Ucrainei nu-i mai apartinea nimic inca inainte de interventia militara a Rusiei, toate terenurile agricole, industria si bancile apartin in mare masura sionistilor. Toata guvernarea Ucrainei in frunte cu Zelenski este de sorginte sionista. Toti vad asta si nu fac nimic. Isi merita soarta. Ucrainenii de rand sunt supusi exterminarii, chiar ma surprinde, sunt siderat de prostia fara margini a militarilor ucraineni care mor prosteste nu ca sa apere Ucraina ci ca sa apere averile uriase ale sionistilor. In concluzie, adevarata invazie a lumii, este invazia sionista. Sionistii au infestat intreaga lume cu reprezentatii lor introdusi in pozitii cheie si cara astazi se ocupa de exterminarea noatra a goyimilor. Ascultati si luati aminte la ce va spune batranul Nemuriciu!

  20. Poate de Doamna sotie, pentru ca a pierdut investitia din Crimeea?? P.s. doar am mai citit, man!. Doar intreb, intr-o „vesnica „nedumerire”!!!

  21. Dupa tot ce s-a intamplat in istoria Romaniei in ultimii 200 de ani, e firesc ca toti romanii sa fie rusofobi. Ma mir ca mai exista indoieli pe subiectul asta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.