7 alimente antiinflamatoare în dieta zilnică

Numărul articolelor care fac referire la pericolele inflamației și promovează unul sau altul aliment ca fiind antiinflamator este în continuă creștere. Comunitatea științifică internațională susține că una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamația nu este în sertarul cu medicamente, ci în frigiderele noastre.  Adoptând o dietă antiinflamatoare, avem șanse mari de a combate inflamația, în timp ce un consum frecvent de alimente greșite poate accelera apariția acesteia, susține Harvard Health.

Dar ce sunt inflamațiile, când ne îngrijorează și cum pot contribui alegerile nutriționale adecvate la „frânarea” dezvoltării lor? Iată răspunsul medicilor.

Ce este inflamația în termeni simpli?

Inflamația este o leziune a țesuturilor corpului. Țesutul deteriorat poate fi fie intern – adică afectat de o infecție cauzată de bacterii sau virus – sau extern (rănit). Inflamația este în esență încercarea corpului nostru de a face față problemei.

Există două tipuri de inflamații.

A. Inflamație acută. Este o inflamație de durată limitată – de la câteva minute la câteva zile – cu edem (umflare) ca principală caracteristică

B. Inflamație cronică. Este o inflamație pe termen lung – de la câteva luni la ani. Acest tip de inflamație poate exista în țesut pentru o viață întreagă, cu izbucniri și remisiuni. Inflamația cronică, adică inflamația care persistă, ar trebui tratată, deoarece se poate dezvolta în cancer, diabet, poate duce la boli de inimă sau alte probleme.

Medicii afirmă că acum este posibilă identificarea eventualelor inflamații, chiar dacă sunt atât de mici, încât nu s-au manifestat încă prin teste hematologice relevante (verificarea globulelor albe și a valorilor CRP).

Cum ajută alegerea corectă a alimentelor combaterea inflamației

Dar cum este legată alimentația de inflamația țesuturilor și cum poate alegerea corectă a alimentelor să contribuie la acțiunea antiinflamatoare a mecanismelor organismului? Medicii spun că în unele alimente există ingrediente capabile să lege și să elimine anumite substanțe periculoase prezente în organism din cauza inflamației, ajutându-l astfel să funcționeze corect.

Șapte alimente antiinflamatoare de top

Alimente care au un puternic efect antiinflamator din categoriile de grăsimi, fructe și legume.

Uleiul de măsline. Uleiul de măsline, baza dietei mediteraneene, este o alegere de primă clasă într-o dietă antiinflamatoare, deoarece are mulți polifenoli, substanțe cu puternice efecte antioxidante și antiinflamatoare. Uleiul crud din salata noastră este medicamentul nostru zilnic.

Avocado. Este bogat in grasimi mononesaturate si polinesaturate, steroli vegetali si carotenoizi, care actioneaza impotriva inflamatiei, controland in acelasi timp zaharul si colesterolul.
Peşte. Sardinele, heringul, somonul și toți peștii grasi sunt, de asemenea, bogate în grăsimi polinesaturate. Pe lângă acțiunea antiinflamatoare, sunt bune și pentru inimă.
Oul. Deoarece conțin carotenoizii luteina, zeaxantina, colina, ouale sunt printre alimentele care lupta impotriva inflamatiei.
Legume crucifere. Broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles contribuie foarte mult la o dietă antiinflamatoare datorită substanței sulforafan, care neutralizează cumva inflamația, deoarece promovează procesul de eliminare a toxinelor din ficat.
Citrice. Portocalele, mandarinele, lămâile și alte „acre” datorită flavonoidelor pe care le conțin leagă radicalii liberi, exercitând un efect antiinflamator.
Boabele și strugurii roșii. Deoarece sunt bogate în antociani, despre care se estimează că luptă împotriva inflamației cronice.

Alimente care pot agrava o inflamație

1. Produse cu adaos de zahăr. Exemplu teribil de evitat, cereale și batoane . Sunt considerați sănătoși și, prin urmare, sunt alegeri foarte frecvente în viața de zi cu zi
2. Produse din făină albă (pâine, biscuiți, spaghete albe), deoarece făina albă este o formă procesată de carbohidrați
3. Grăsimi trans și grăsimi saturate. Sunt conținute în alimente de origine animală, un exemplu tipic este slănina dar și unele băuturi pe bază de plante-înlocuitori de lapte care pot conține grăsimi hidrogenate (adică grăsimi trans) și în final margarine .

Atenție! Și consumul ridicat și cronic de alcool poate duce la inflamație!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. Vaccinurile Covid 19 NU sunt „vaccinuri”, ci agregate complexe de nanoparticulate de oxid de grafen din diferite nanoelemente atașate la acizi nucleici modificați genetic ai ARNm din celule animale sau vero și celule fetale umane avortate. Ingredientele din aceste așa-numite vaccinuri sunt extrem de magnetico-toxice, citotoxice și genotoxice pentru membranele celulare ale plantelor, insecte, păsărilor, animalelor și oamenilor și pentru genetica lor. Aceleași companii care au formulat și brevetat DDT-ul pun aceleași substanțe chimice industriale în vaccinurile pentru copii. Pentru a adăuga insulte la vătămarea produsă, campaniile lor de PR spala creierul doctorilor și a comunitătii științifice, făcându-i să creadă că injectarea copiilor, chiar și cu cantități mici din aceste substanțe chimice, este cumva în regulă. Și mai bizare sunt afirmațiile că substanțe precum Triton X-100 sau Polysorbat 80 sunt implicate în promovarea sănătății! Una dintre cele mai bune modalități de a crea inflamația este în farmacie. Rețineți că polisorbat 80, provoacă infertilitate. Adăugați la asta borax, care este folosit pentru a ucide insecte, adăugați hidroxifosfat de aluminiu, care este neurotoxic foarte puternic și niște material viral cultivat eventual pe celule tumorale umane sau celule fetale avortate și injectați direct toate astea dincolo de liniile naturale de apărare ale corpului. Inflamația este motto-ul acestor ,,medicamente”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.