RECOMANDAREA NOASTRĂ, CĂTINA! 7 beneficii ale cătinii, pe care trebuie să le știi

O bobiță de cătină conține mai multă vitamina C decât o portocală! Conține o serie impresionantă de substanțe nutritive, care fac din cătină un adevărat fruct minune, un adevărat aliat al corpului, mai ales în această perioadă în care avem nevoie de un sistem imunitar mai puternic decât oricând.

Istoria cătinii

Beneficiile medicinale ale utilizării cătinii au început în Grecia Antică. Popularitatea sa a crescut în Europa și Asia, unde planta a devenit cunoscută ca remediu pentru mai multe afecțiuni. Tibetanii, chinezii și mongolii au numit calitățile sale de vindecare „aur lichid” și „leac Dumnezeiesc”.

Consemnat în vechile cărți medicinale tibetane din dinastia Tang (618-907) a câștigat afirmația „Sfântul Fruct al Himalaya”. Vechea medicină ayurvedică a remediilor pe bază de plante menționează utilizarea uleiului de cătină încă din 5000 î.Hr., folosindu-l mai ales pentru vindecarea bolilor de piele.

Beneficiile nutriționale ale cătinii

Fructele de cătină conțin diferite tipuri de nutrienți valoroși și compuși bioactivi, vitamine, aminoacizi liberi, acizi grași și compuși. Cătina conține vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K și P, precum și carotenoizi, flavonoizi, fenoli, aminoacizi, acid organic, acid folic și 20 de elemente minerale. Și, mai presus de toate, cătina este singurul fruct din lume care conține toate cele patru omega, omega-3, omega-6, omega-7 și omega 9.

La ce se folosește cătina?

Ce face cătina pentru corp? Studiile din cadrul Departamentului de Biotehnologie de la Universitatea din Malakand demonstrează beneficiile cătinii în diverse probleme legate de sănătate, cum ar fi terapia cancerului, bolile cardiovasculare, ulcerele gastrice precum și ca agent de protecție pentru ficat. Fiecare afecțiune a răspuns pozitiv la utilizările terapeutice ale cătinii.

Întărirea sistemului imunitar

Cătina servește ca un antioxidant puternic și vă poate ajuta să vă echilibrați sistemul imunitar și să preveniți infecțiile. Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină Kaunas din Lituania a evaluat puterea antioxidantă a uleiului din cătină, demonstrând că acesta conține de 2,4 ori mai mulți carotenoizi, în principal pigmenți galbeni solubili în grăsimi, decât orice alte uleiuri. Concluzionând, beneficiile antioxidanților sunt incredibil de mari și pot ajuta la prevenirea infecțiilor dacă există expunere la bacterii sau virusuri. Adăugarea acestuia ca supliment la dietă, se poate dovedi benefică, deoarece antioxidanții vă pot îmbunătăți funcția imunitară protejând organismul de infecțiile bacteriene și virale, precum și de paraziți.

Prevenirea cancerului

Cătina conține componente antiinflamatorii semnificative și prezintă proprietăți anticanceroase, potrivit unui studiu publicat în Poultry Science. Studiul a evaluat calitățile pe care fructele de cătină le au în curățarea ficatului, sugerând efecte reduse ale aflatoxinelor în ficat, care pot declanșa leziuni hepatice și cancer. Cu alte cuvinte, cătina poate reduce probabilitatea de apariție a cancerului la ficat.

Prevenirea bolilor cardiovasculare

Dacă ați lua doze zilnice de cătină, ați putea preveni boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza și atacurile de cord. Într-un studiu efectuat pe 128 de pacienți care au suferit leziuni sau boli ale vaselor de sânge majore din inimă, aceștia au primit 10 mg ulei de cătină de trei ori pe zi timp de șase săptămâni. Pacienții au prezentat o îmbunătățire a funcției cardiace și o scădere a nivelului de colesterol.

Tratarea ulcerelor gastrice

Cătina s-a dovedit utilă în tratarea acidului gastric și a inflamației tractului digestiv. Un studiu care a presupus administrarea uleiului de cătină a concluzionat că planta a redus formarea ulcerelor și a accelerat procesul de vindecare a ulcerelor, care s-a dovedit atât ca tratament preventiv, cât și curativ pentru ulcer.

Prevenirea și tratarea bolilor de piele

Cătina conferă protecție solară, deoarece are proprietăți de blocare UV, inclusiv activități emoliente, ajutând în același timp la regenerarea țesuturilor pielii. Uleiul conține, de asemenea, o componentă a pielii numită acid palmitoleic, care este un acid gras. Este un agent topic valoros în vindecarea rănilor și tratarea arsurilor pielii. Un studiu raportat în Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences a concluzionat că uleiul de cătină ajută la reducerea excesului de sebum, una dintre cauzele acneei. Peste opt săptămâni, voluntarii au aplicat o emulsie cu ulei de cătină, rezultatele fiind concludente. În același studiu, jurnalul menționează modul în care beneficiază și părul, care este, de asemenea, afectat de excesul de sebum.

Ajută în prevenirea diabetului

Intrucât cătina are o concentrație de acid palmitoleic, ea poate ajuta la prevenirea diabetului. Acidul gras acționează ca un hormon, reglând metabolismul. Studiile arată că cei cu niveluri ridicate de acid palmitoleic în sângele lor sunt mai receptivi la insulină și au colesterol mai bun.

Sporește energia organismului

Omega-7 este o sursă cunoscută de suport a celor cu oboseală suprarenală, iar cătina este o sursă puternică de omega, în special omega-7. Adăugarea cătinei în dietă vă poate regla nivelul normal de energie. Studiile științifice indică faptul că oboseala suprarenală este legată de sindromul de oboseală cronică. Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Liaoning a dovedit că, prin administrarea cătinii ca tratament, se reduc celulele care cauzează sindromul de oboseală cronică.

Unde găsim produse din cătină?

România este recunoscută pe plan mondial ca una din cele mai pure și mai benefice surse de cătină datorită condițiilor ideale de climă, curenți de aer și sol. Astfel, cătina românească a ajuns să fie din ce în ce mai căutată în toate colțurile lumii, mai ales în acele țări care pun accentul pe calitatea și puritatea cătinii. Cea mai mare și apreciată plantație de cătină bio de la noi din țară se află la Gorj.

Recomandarea noastră, pentru a vă putea bucura de beneficiile unei cătini de cea mai bună calitate certificată, sunt sucurile pe bază de CĂTINĂ BIO și MIERE BIO de la Melissimo pe care le puteți achiziționa de la supermarket sau direct de la producător pe https://melissimo.ro/. Sucurile Melissimo sunt bogate în prețiosul ulei de cătină care, împreună cu mierea de calitate premium, neprocesată termic, amplifică efectele benefice asupra sănătății, având și un gust inegalabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

3 Comentarii

  1. contine si precursori ai unor hormoni, buni pt doamne, dar nu este indicat domnilor pt ca poate contribui la aparitia adenomului de prostata…
    in concluzie
    Atentie la doza!!!

  2. Cotidianul are scriitori certați cu gramatica sau au urmat la școala online. Eba, tu ești?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.