
Zi importantă pentru clujeni. Se împlinesc astăzi 78 de ani de când Clujul a fost eliberat de sub ocupația horthistă, scrie napocanews.ro. Se întâmpla la 11 octombrie 1944, în urma loviturilor combinate ale Diviziilor 18 Infanterie şi 2 munte române şi Corpului 104 sovietic.
Prin aceste acţiuni, inamicului i-au rămas doar două direcţii de retragere, spre Chinteni – Deuş şi Baciu – Nădăşel, pe care trupele germane şi ungare s-au retras în noaptea de 10/11 octombrie si în ziua de 11 octombrie, până în jurul orelor 11, pentru a evita încercuirea în oraş. În retragere, trupele inamice au distrus podurile de peste Someş şi unele obiective industriale din Cluj.
Prin atacuri succesive, unităţile Diviziei I Cavalerie au ocupat intersecţia Gilău – Luna de Sus – Floreşti, deschizând cale liberă spre Cluj. Intrarea în oraş s-a făcut prin cartierul Mănăştur, în ziua de 11 octombrie, în jurul orelor 9.30. Acesta a fost unul din evenimentele deosebit de importante, în această etapă a războiului, pentru dezrobirea Transilvaniei de Nord.
Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă localităților Cojocna, Apahida, Jucu și Buru, Valea Ierii, Gilău pe direcțiile pe care s-au executat manevrele de învăluire, o zonă unde astăzi străjuiesc peste 30 de cimitire ale ostașilor români.
Trupele române au intrat în oraș pe str. Câmpului, cartierul Mănăștur fiind primul eliberat de către armata română.
La începutul lui septembrie 1940, România a cedat Ungariei o suprafață de 43.492 km pătrați, reprezentând jumătate din teritoriul Transilvaniei, cu o populație de 2.667.000 locuitori. Actul a fost impus de Germania nazistă şi Italia fascistă, sub titlul de „arbitraj”, în schimbul garantării noilor graniţe. În 29 august 1940, ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop impune României şi Ungariei Dictatul de la Viena, în schimbul garantării de către Germania şi Italia a noilor graniţe. Frontiera trecea prin Salonta, Oradea, Cluj, Secuime, Sf. Gheorghe.
NapocaNews
Urmatoarea zi mare va fi cind vom elibera Romania de trupele de ocupatie NATO !
Aron Cotruș. Horia, dormi liniștit.
Nu prea se vede în Cluj Napoca că “noi suntem români, noi aici pe vechi suntem stăpâni”. Când s-a vrut amplasarea unui târg de tarabe cu produse bio și suveniruri în piața din fața statuii lui Matias a fost agitație mare. Acolo au tropăit potcoavele de argint ale calului cel ducea pe Horthy, deci acel loc este sacru pentru maghiarime. Și mutat a fost. Unde? În fața bisericii Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului la poalele neinspiratei statui a lui Avram Iancu. Acolo e voie. Nu a protestat nimeni. Domnul Boc crede că e român cu doamna după cap măscărindu-se la satanicul Untold, și pupând mâna lui Andree Vass!
Horia, dormi liniştit!
Horia, dormi liniştit! . . .
gândul fâu de foc a biruit . . .
grofii ca o apă tulbure s’au dus,
pe toideauna spre apus.
Horia, dormi liniştit!,
vreri aspre veghează necontenit
şi’nchid pentru năluci şt strigoi,
toate drumurile ’nfoarcer» ’napoi.
Nu prea se văd nici în Cluj Napoca și nici în alte orașe transilvane “VRERI ASPRE să vegheze necontenit, ci mai degrabă asfaltarea drumurilor pentu naluci și strigoi.
40 de ani de “comunism” strada centrală la orașului Baia Mare, sradă care leagă orașul vechi de orașul nou s-a numit “17 Octombrie Ziua eliberării orașului Baia Mare de sub ocupația hortistă”, având în anii 50, 60 prim secretar ungur (Iosif Uglar) După 1990 i s-a schimbat numele în Str. Ghorghe Șincai după numele liceului. Ori cât am scris în anul 2014 să se revină la vechiul nume a fost de prisos. Așa noi românii nu prea serbăm.