7,8 miliarde de euro, pierduți

În primele şapte luni din 2022 s-au evaporat 38,2 mld. lei (7,75 mld. euro) din capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, de la aproximativ 249 mld. lei la circa 211 mld. lei.

Scăderea apare în contextul în care prima jumătate a anului a fost marcată de o volatilitate ridicată pe bursele din întreaga lume.

Procentual, scăderea valorii companiilor de pe bursa locală a fost de circa 15,3%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB. În aceeaşi perioadă, indicii locali înregistrează dinamici cuprinse între plus 8,97% pentru BET-NG, indicele companiilor din energie, respectiv minus 14,57% în cazul BETAeRO, indicele consultativ pentru piaţa secundară.

Indicele principal BET a marcat un minus de 4,6% în perioada ianuarie-iulie 2022. Dinamici pozitive au mai avut doar indicii de tip total return.

Dinamici pozitive au mai avut doar indicii de tip total return – BET-TR, care reflectă evoluţia celor 20 de companii din prima ligă bursieră şi dividendele distribuite de acestea, are un avans de 3,12%, în timp ce BET-XT-TR, care reflectă performanţa celor mai tranzacţionate 25 de companii şi dividendele acordate, are plus 2,61%, arată calculele realizate de brokerii de la Prime Transaction.

Astfel, piaţa reglementată a BVB a scăzut cu 14,4% sau 33 de miliarde de lei în perioada menţionată, la 196,1 miliarde de lei (39,8 mld. euro).

Investitorii au realizat de la începutul anului (145 de şedinţe) un număr de 762.577 de tranzacţii cu acţiuni, în valoare totală de 8,4 miliarde de lei. Piaţa principală a scăzut cu aproape 3 miliarde de lei doar în luna iulie.

Pe segmentul de obligaţiuni şi titluri de stat au fost realizate 44.147 de tranzacţii, aproape de numărul tranzacţiilor din 2021 (47.878), în valoare de 5,5 miliarde de lei, faţă de 8,05 miliarde de lei tot anul trecut.

Pe de altă parte, piaţa secundară AeRO, segmentul de acţiuni, a înregistrat o scădere de 26,3%, respectiv cu 5,2 miliarde de lei, la 14,6 miliarde de lei (3 mld. euro).

În iulie 2022 a fost înregistrat cel mai ridicat rulaj cu acţiuni din ultimele patru luni pe AeRO, aproape 70 de milioane de lei, respectiv cel mai mare volum de la începutul anului, adică 153 de milioane de titluri schimbate. Din punct de vedere istoric, un volum mai mare (330 de milioane de acţiuni) a fost în aprilie 2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. S-au evaporat? Daaaa! Credeti ca nu stiau cine trebuie sa castige dupa 1-2 jocuri pierdute in contul altui castigator? Chiar, urmariti cine a castigat si vedeti daca si cu cat joaca! Sa vedeti ca am dreptare!

  2. Valori bursiere și de piață, umflate cu trilioanele de ieuro, dolari, lei etc pompate in economiile lumii și conturile unora.
    Doar cu titlu de exemplu, absolut aleator, de pe aiurea și de la noi, spre a vedea că „miliardul” este un număr de tranzacționare curent, in timp ce „milionul” aproape că nu mai atrage atenția.
    – bogătași cu averi de zeci de miliarde
    – fotbaliști-mingicari remunerați cu sute de milioane
    – buci cântătoare cu averi fabuloase
    – preturi și tarife absolut nejustificate economic la toate produsele / serviciile spre a fi resorbite miliardele-milioanele pompate
    – rola de hârtie igienică, acum aproape la paritate cu ieuro
    etc etc
    Urmează, sigur … denominarea !

  3. Sima și Pârțu…jocuri de bursă…să trăiască banditul numărul 1 al burselor Gyuri Soroș!!!..

  4. Mare Marie cu palarie cu jmekerie bursele astea! Prietenii stiu de ce.

  5. Bursele sunt făcute de șmecheri pentru șmecheri!țară să iasă din prostia asta cu societățile de baza imediat, naționalizate,ce este neprofitabil imediat privatizate, dacă nu vreți să aveți populația care să vă suflet în ceafă?!? dacă aveți salariul mediu net de 60000lei/lună,salariul net minim de ce nu este 5000lei/luna?(1/12=60000÷12=5000)sa nu mai vorbim de pensiile pe care ne mințiți de 5 -6 ani că tot le recalculați!!!(minciuni)!!!

  6. @ gogosile capitalismului….Ai dreptate. In capitalism propaganda lucreaza 24 din 24. Cladeste imperii de carton. De 500 de ori pe zi auzi la TV ca Lidl a scazut pretul cu 2 bani la kilu de cartofi. Daca te mai uiti la TV. Uitatul la TV si palavrageala pe smartfon creste PIBU mai ceva decat o intreprindere miniera.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.