O carte bună poate ține oamenii „departe de alte alegeri mai puțin sănătoase”, spune Papa Francisc. Suveranul pontif preferă să citească, de pildă, tragedii.
„Când rugăciunea nu ajută, o carte bună ne poate ajuta să înfruntăm furtuna”, este sfatul dat de Papă.
„În momentele de oboseală, furie, dezamăgire sau eşec, când rugăciunea în sine nu ne ajută să găsim seninătatea interioară, o carte bună ne poate ajuta să înfruntăm furtuna până când ne regăsim liniştea sufletească”, spune suveranul pontif în vârstă de 87 de ani.
Lectura necesită un angajament mai mare decât vizionarea unui film sau a unui program de televiziune, insistă Suveranul.
În textul său adresat preoţilor aspiranţi, pe 17 iulie, Papa, care face referire la nume mari din literatura universală, C.S. Lewis, Marcel Proust, T.S. Eliot şi Jorge Luis Borges, a mai spus că lectura „face parte din calea spre maturitatea personală” şi, prin urmare, este crucială, nu numai pentru cei care intră în preoţie, ci pentru toţi creştinii în general.
îndemn când ”rugăciunea nu ajută„
Nu pot sa cred, adica bunul Inexistent sfideaza rugaciunile noastre, pai, cu ce mai am ramas ?
Papa ştie că majoritatea tinerilor occidentali de 24 de ani, printre care se numără şi românii, nu au citit nici măcar o singură carte în viața lor? Iar probabilitatea să mai citească de acum încolo este zero? În timp ce ínainte de ’89 majoritatea tinerilor români de vârsta respectivă citiseră cel puțin 500 de cărți.
Asta înseamnă „o țară ca afară”. Ce am vrut, am primit.