80% dintre români aprobă protestele din Piaţa Universităţii şi din ţară

Un sondaj IRES privind evenimentele din săptămâna 22-29 ianuarie relevă că românii aprobă cu o majoritate covârşitoare protestele de stradă şi totodată susţin revendicările „pieţei”.

Protestele – „un lucru bun”

98% dintre subiecţii intervievaţi de operatorii IRES au declarat că au auzit de protestele de stradă. Cum întrebarea viza doar săptămâna 22-29 ianuarie, deci după ce s-a înrăutăţit substanţial vremea şi în unele zone ale ţării protestete au scăzut relativ în intensitate, faptul că 98% dintre repondenţi au auzit de proteste, relevă un manifestaţiile de stradă sunt urmărite cu un interes major.

Dintre cei 98% de repondenţi care au declarat că sunt informaţi privind manifestaţiile de stradă, 81% (sau 80% din totalul repondenţilor – n.a.) au afirmat că „protestele sunt un lucru bun”. 13% au avut o opinie negativă („protestele sunt un lucru rău”), 5% nu au ştiut ce să răspundă, iar 1% au refuzat să răspundă.

Deloc surprinzător: 31% neinteresaţi de discursul lui Băsescu

Discursul din 25 ianuarie al preşedintelui României, anunţat dinainte – pe toate canalele media – ca fiind un eveniment, mai ales datorită faptului că Traian Băsescu nu se pronunţase deloc vis-a-vis de manifestaţiile de stradă şi pentru că evitase chiar şi participarea la tradiţionala sărbătoare a Zilei Unirii, nu a stârnit interesul scontat de administraţia prezidenţială. Doar 69% dintre cei chestionaţi au declarat că au urmărit „intervenţia cu românii” din 25 ianuarie. Dacă privim înapoi cu doi-trei ani, observăm că un interviu sau o declaraţie de presă a lui Traian Băsescu, cu o avanpremieră mediatică similară atrăgea atenţia a 88-90% din populaţie. Acum însă…

Dar nu doar scăderea interesului faţă de discursul prezidenţial este de consemnat. Dintre cei 69% care l-au urmărit pe preşedinte, 66% au considerat că Traian Băsescu nu a fost sincer. 30% dintre cei 69% l-au considerat ca fiind sincer, 3% nu au putut să se pronunţe, iar 1% a refuzat să răspundă la întrebare.

Notă: Sondajul a fost efectuat telefonic în perioada 28-29 ianuarie, pe un eşantion multi-stratificat de 1.099 subiecţie în vârstă de peste 18 ani. Marja de eroare: +/- 3%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.