
Orăștia a intrat în anul 800 al existenței sale, cu un foc de artificii de 800 de secunde.
Noaptea dintre anii 2023 şi 2024 a fost marcată și de Primăria municipiului Orăștie în Piața Centrală cu un spectaculos foc de artificii.
Fotografii de Daniel Barbu
Care germani au inceput deja exodul spre America de Sud și Ungaria.Tot posibilul să asistăm la o revenire într-un viitor nu prea îndepărtat.Ar fi a doua oară în istoria recentă de când fugeau de foame în ’29 încoace sau, cei cu ceva bani, în Argentina.Dacă în sec XX s-a miscat populația așa, ce sa mai slui de Dark Age când treceau hosrdele mai des ca tramvaiul.Pădurile au ținut populația pe loc.Cezar și-a rupt gâtul în Germania cu toate resursele Imperiului iar aici înafară de câteva drumuri gloduroase, cărări săpate-n munte cu biciul de sclaveți cărați de prin Orient. dispăruți în codru cu prima ocazie și câteva fortărețe, multe doar târguri in dosul unor îngrădituri de pari, cocotate pe te miri unde, n-au reusit prea multe.
Asta cu asezări și descălecaturi în pustie sună ca-n bancul cu Stefan cel Msre care in drum spre Hotin a văzut un neamț care stătea pe o piatră și a botezat locul”Piatra Neamț”. Înafară de Ankhenaton, tarăl lui Tut Ankh Amon nimeni n-a ridicat vreo așezare la Nicăieri si care a djrat până când a murit pe simplul motiv că îți trebuie apă și teren ușor de lucrat si după cum observa Mark Twain, astea”s-au fabricat în cantități limitate”.Nici măcar dacii n-au fost primii în ceea ce urma să fie „Dacia”, au dat peste alții, dar populația fiind puțină și codrul des multi au trăit fără onoarea de a ști că sunt „daci”.Apropo de limbă, câteva regionalisme au similarități în limba welsilor de azi.Sută la sută că neanderthalienii se plimbau pe-acolo cu mult înaintea nemților si, judecând după capacitatea craniană erau și mai deștepți, desi nu asa de lăudărosi ca nemții dar au fost măturați, de migranți nordafricani. Analogia cu actualitatea vă este la îndemână.Multe localități germane si Franceze vor apărea in cronicile hirjahului având ca”întemeietori” varii imami si „diploma” acordată de”mutti multiculti” spre veșnica mândrie a viitorilor foști autohtoni ai „Deutschlandului civilizator”.
Orăștia a intrat în anul 8000 (nu doar 800) al existenței sale …
Conform Repertoriul Arheologic Naţional (RAN):
87647.22 Situl arheologic de la Orăştie – Dealul Pemilor X8. Aşezare Neolitic (Starcevo – Criş).
87647.21 Aşezarea neolitică de la Orăştie – Dealul Pemilor X7. Aşezare Neolitic (Vinča / timpurie).
87647.02 Situl arheologic de la Orăştie – Dealul Pemilor X2. Aşezare Neolitic timpuriu (Starčevo-Criş), Neolitic (Vinča), Neolitic (Turdaş), Eneolitic (Petreşti), Necropolă de inhumaţie Epoca bronzului mijlociu (Bjelo Brdo).
87647.28 Aşezarea Turdaş de la Orăştie – Dealul Pemilor X1. Aşezare Neolitic (Turdaş).
87647.20 Situl arheologic de la Orăştie – Dealul Pemilor X6. Aşezare Neolitic (Petreşti), Epoca bronzului timpuriu (Coţofeni).
87647.26 Aşezarea Wietenberg de la Orăştie – Făiug. Aşezare Epoca bronzului (Wietenberg).
87647.19 Situl arheologic de la Orăştie – Dealul Pemilor X5. Aşezare Epoca bronzului (Wietenberg), Hallstatt (Basarabi), La Tène (dacică).
87647.27 Aşezarea de epocă romană de la Orăştie – Halângă. Epoca romană (Villa rustica).
87647.17 Situl arheologic de la Orăştie-kilometrul 2+100. Locuire Epoca romană.
87647.01 Cetatea medievală de la Orăştie – Cetate. Aşezare Epoca bronzului, Epoca medievală timpurie (sec. VIII-IX), Fortificaţie Epoca medievală timpurie (sec. X-XI), Fortificaţie Epoca medievală timpurie (sec. XII), şanţ de apă Epoca medievală (secolele al XIII-lea-al XVIII-lea), Fortificaţie Epoca medievală dezvoltată (sec. XIV – XV).
Citat: După părerea noastră, până când nu se vor stabili corect, pe bază de dovezi de necontestat, realităţile etnice, măcar lingvistic, ale numelor antice: Geţi, Goţi, Gepizi, Germani, Avari, Slavi, Pecenegi, Sciţi, Cumani etc. etc. istoria şi lingvistica vor bâjbâi şi vor rătăci în continuare.
Noi sperăm că vom aduce în acest context contribuţii notabile, cu argumente de netăgăduit.
După cum se ştie, în cronici sînt frecvent afirmate identităţi de genul:
1 Geţi = Goţi, 2 Geţi = Slavi, 3 Geţi = Sciţi, 4 Geţi = Gepizi, 5 Geţi = Normanzi, 6 Geţi = Avari, 7 Geţi = Pecenegi (Suidas), 8 Geţi = Sarmaţi etc. etc., dar şi alte identităţi de acelaşi fel. (G Gheorghe, LINGVISTICA, ISTORIA… DEFILEE DE ERORI)
Diploma andreeana data sasilor in anul 1224 de regele Ungariei Andrei al II-lea, oferea acestora dreptul asupra ,,padurii romanilor si pecenegilor” din zona Orstie.
(Baiat bun regele acesta: lua de la romanii si pecenegii bogati si dadea padurea sasilor saraci).
Sapaturile arheologice de la Orastie au dovedit locuirea inca din neolitic, apoi intre sec III-X locuirea populatiei daco-romane, care ulterior s-a retras in zone mai greu accesibile din cauza navalirii popoarelor migratoare.
Dacoromanii si romanii cu padurea ciordita, nu prea au fost migratori daca vorbeau limba latina stramoseasca ……[Rumburak]
800 de ani. Multumim UE si multumim NATO ca timp de 800 de ani ati ajutat Orastie sa reziste pe harta. Altfel cine stie unde ar fi ajuns poate la turci, poate la rusi!
Calin Asta e smecheria. Chiar daca petele albe au fost locuite, nu au nici pe dracu in comun, cu cei care traiesc acum pe acele locuri. Pe noi ne-au inventat ungurii si sasii ca sa aiba cu ce se sterge pe picioare.
@Panfil Fleicaru:daca nu ridicau colonii sasi orase in Transilvania si azi bastinasii traiau in coliba unchiului Tom
Cineva din primărie s-a uitat măcar pe harta vestigilor istorice de pe CIMEC, dacă n-a întrebat istorici, și a văzut că Orăștie, pînă la „prima atestare documentară”, a fost o pată albă, nelocuită niciodată, ce mai Kalahari, Antarctica.
Poate locul a fost mai ascuns și nu a fost descoperit decît de maghiari sau sași.
Dacă făcea primăria din Cucuteni sau Gumelnița ceva similar, făcea praf bugetul comunei pe doi ani și țineau pocniturile pân-la prânz.
Orăștie, mai demult Oroșteiu (în germană Broos, în maghiară Szászváros, în traducere „Orașul sașilor”, în latină Saxopolis) este un municipiu în județul Hunedoara, România.
Orașul este atestat documentar în Diploma andreană din 1224. Orăștia este menționată în acest document drept cel mai vestic punct al Pământului Crăiesc, zona de colonizare a sașilor în Transilvania. Tot prin Diploma andreană a fost reglementat faptul ca Orăștia să fie reședința Scaunului Orăștiei, cu localitățile aferente