83 de ani de la ocuparea Basarabiei şi Bucovinei de Nord

Senatorii au păstrat, miercuri, în plen, un moment de reculegere la împlinirea a 83 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei şi Bucovinei de Nord. Inițiativa i-a aparținut reprezentantului AUR, Claudiu Târziu.

Ţin să vă reamintesc că, acum 83 de ani, Uniunea Sovietică, pe 28 iunie, a pus în aplicare notele ultimative din 27 şi 28 iunie 1940 şi a răpit României 11 judeţe care astăzi sunt cunoscute ca fiind Basarabia şi Bucovina de Nord. Din acest motiv, pentru că se împlinesc atâţia ani de doliu, v-aş ruga să fiţi de acord să ţinem un moment scurt de reculegere„, a transmis senatorul AUR.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, prin care Germania nazistă și Uniunea Sovietică își împărțiseră între ele sferele de influență teritorială în Europa Răsăriteană – după care, tot în 1939, a început cel de-al Doilea Război Mondial, prin atacarea Poloniei de către Germania, la 1 septembrie 1939 și Invazia sovietică a Poloniei la 17 septembrie 1939, pe 28 iunie 1940 – România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nordică a regiunii Bucovina și, în cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

18 Comentarii

 1. Ocupare facuta cu binecuvantarea Germaniei prin pactul Ribbentrop – Molotov. Dupa razboi cu binecuvantarea UK/USA tara noastra a intrat in sfera de influenta rusa. Suntem suparati pe rusi, dar pe nemti, britanici si licurici nu?

  • Vine hotul (URSS) iti da in cap, iti fura portofelul si il arunca inapoi la complice (Ucraina sovietica). Complicele ia portofelul si il tine in familia lui de hoti (Ucraina de azi). Te duci sa-ti recuperezi portofelul de la copii il ceri dar familia (Ucraina) zice: ” Nu stiu domne despre ce portofel vorbesti asta e al meu eu mi l-a dat tata eu sunt cinstit hai pleaca ca am prieteni sus-pusi!” Si pleci ca fraierul…ba mai zici si copiilor de hot ca ii ajuti oricand !

 2. Tot degeaba, daca nu l-au invitat si pe ambasadorul Ucrainei, sa dea un mesaj de la Cernauti. Sau niste poze cu tinutul Hertzei, pe care ni l-au luat dintr-o trasatura de creion a lui Stalin, ca nu era prevazut in ultimatum. Sau niste peste din Canalul Bastroe, daca mai exista pesti acolo, printre drage. Cata ipocrizie! Noua ni se cere sa-i pupam frateste pe ucraineni, in timp ce ei nu recunosc nici macar limba romana ca limba a minoritatii romane de pe teritoriile luate cu japca, zise minoritati moldovenesti! Astia vor sa faca din noi curve, cu dinadinsul.

 3. La momente de reculegere si taieri de panglici politicienii sunt lideri incontestabili. Bravoo !

 4. uite asa am fost prostiti de-a lungul istoriei…
  Basarabia e o problema complicata care cere multa dipolmatie din partea Romaniei, diplomatie pe care nu o are de la sfarsitul WWII.
  Daca deschidem cartea de istorie, vedem ca Basarabia a fost cedata ca despagubire de razboi de catre imperiul otoman care a pierdut razboiul cu rusii la 1812. De atunci, din partea principatelor romanesti/Romaniei au existat numai declaratii belicoase si incercari de recuperare cu forta. Singura perioada de diplomatie adevarata a fost in perioada interbelica din partea regatului Romaniei, dar si atunci trebuie sa fim rezervati pentru ca unirea Basarabiei cu Romania din 27 Martie 1918 s-a facut cu prezenta trupelor de ocupatie romane, care au invadat Basarabia la sfarsitul lui 1917 sub pretexte puerile, crezute numai de imbecilii romani !!! Dupa unirea din 1918, diplomatia romaneasca nu a incercat nicio discutie cu Imperiul tarist, crezand ca acceptul tacit al puteriolor europene e suficient…
  Basarabia e o rana deschisa a poporului roman, rana ce se poate vindeca numai prin diplomatie, diplomatie care sa includa si discutii cu rusii, acestia avand o minoritate importanta in Republica Moldova.
  Deocamdata avem la conducerea tarii un imbecil care sustine existenta a 2 popoare: cel roman si cel moldovean !

 5. Pai aceste teritorii au fost ocupate de o națiune de derbedei care nu știe decât sa vina cu ciomagul sa ia mâncarea din farfuria altora nu numai a romanilor.Acum aceasta națiune de derbedei este împărțită în mai multe state și se bat între ei caci numai asta știu pretinzând unii dintre ei ca sunt alta națiune deși istoria arata clar ca primele formațiuni statale cnezate rusești au fost formate la Kiev.Ca sa concluzionat cum.poti sa pretinzi ca aceste teritorii sun ucrainiene când tu ca rus din Ucraina și Rusia ai venit în România exact ca un mârlan și ai cerut davai ceas davai palton.Unii se pare ca au uitat dar rusii din Ucraina sunt aceeași ca rusii din Rusia adică un popor grobian cu tendințe narcisiste care prin furt și omoruri au cucerit teritorii care nu le-au aparținut.Asemenea popoare se regăsesc pe întreg mapamondul gemani,englezi,francezi,americani etc.Unele dintre aceste popoare cred ca aduc civilizația.Pai ce civilizație au adus englezii care au omorât milioane de indieni?Cine da dreptul unor oameni sa între la mine în casa dacă eu vreau sa mănânc în veceu?Treaba asta cu grija unora inclusiv a statului pentru alții este o mârlănie mai mare ca pământul.Se știe ca istoria o fac cei victorioși asta nu înseamnă că ei nu pot fi scursura omenirii pe pamant.

 6. @Damacrat-Progresist,

  CE Limba de SARPE iti suiera din gatlej …
  Basarabia a fost. este si VA FI Pamant ROMANESC.

  Tot felul de zmeckerii istorice, ca_CARE a dat CE nu era al lui, ca a fost Armata Romana la Chisinau, etc. nu valoreaza doi bani gauriti.

  ASA cum s-a luat, de TREI Ori,
  ASA va trebui data indarat, O SINGURA DATA si definitiv.

  fara tot felul de minciunele, interpretari.

  Si ASA, in jurul Romaniei sunt TERITORII Romanesti, care aproape DUBLEAZA suprafata Romaneiei ACTUALE.

  Problema este CINE ne va sprijini ?

  In VIITOR, numai si numai CHINA.
  Daca vom sti sa o facem IAR PRIETENA.

  NU am ceva special cu SUA, dar dupa CUM intretin in Romania o Situatie a DESTRAMARII en marche, nu vad sa ne GARANTEZE Integritatea TERITORIALA si, in general Statul ROMAN.

  Imi pare rau sa o spun, sper SINCER sa ma insel.

  Momentul ADEVARULUI va veni DUPA Pacea intre Ucraina si Rusia …

  • @Contestatarul
   Ce creier mic ai…
   Nici mie nu-mi convine, dar asta e istoria ! Cine nu invata, risca sa o repete !
   Cine ne va sprijini ? NOI sau NIMENI ! Mie mi-a fost de ajuns sprijinul UK, Frantei si SUA care ne-au vandut ca sclavi la sfarsitul WWII (vezi „acordul de procentaj” dintre 2 betivi: unul democrat (Churchill) si altul diktator (Stalin)…
   Mai bine ai pune mana pe cartea de istorie sa inveti ceva… Ignoranta nu ajuta…
   America s-a opus formarii si consolidarii Romaniei chiar si in 1918, iar in 1944 au cerut capitularea neconditionata a Romaniei… lucru infaptuit de un tradator de tara, pe numele Mihai (familie nu mai avea, pentru ca fusese renegat inca din 1914, inainte de a se fi nascut)…

 7. “în cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile”. Nici vorbă de 4 zile! Cine nu a plecat imediat cu merinde, ceva agoniseală în valize la gară, s-au nu a pus într-o căruța merinde, haine, lenjerie de pat, veselă tacâmuri, samovarul, obiecte de valoare, dacă avea și a pornit să treacă Prutul în bejenie, în Uniunea Sovietică a rămas. Iar pe câteva mii dintre cei garați în vagoanele din triajul Gării de nord, în așteptarea repartizării prin ce rămăsese din Regatul România, i-a tocat nimicitorul covor de bombe lansat de bombardierele Americane. Nu se învață la orele de istorie.

 8. Si INCA Ceva fff important ?

  De CE NU luam exemplu de la Evrei, care cer Respect pentru Victimele HOLOCAUSTULUI asupra LOR ?

  CE au facut Rusii in Basarabia, de DOUA ori, in 1940 si 1944 se cheama TOT Holocaust, asupra Romanilor.

 9. La cedarea Basarabiei armata romana a primit ordin sa nu riposteze la eventuale atacuri. De asta au profitat khazarii bolsevici, care au impuscat pe la spate soldati si ofiteri romani. In `41, cand Maresalul a ordonat trecerea Prutului, perciunatii au iesit din nou cu pustile. De data asta insa armata a ripostat si i-a curatat. Asta e, de fapt, ” holocaustul ” trambitat de murari, mungii si tismaneni. Si se pare ca n-a fost destul.

 10. … tot astăzi, se împlinesc 140 de ani de când ziaristul Mihai Eminescu a fost arestat, la 33 de ani, sacrificat pentru „integrarea europeană” la recomandarea „Puterilor Centrale”. Atfel, Mihai Eminescu devine primul jurnalist român deţinut politic anihilat prin cămaşa de forţă şi internat abuziv într-un sanatoriu, al doctorului Şuţu. În aceeași zi. Societatea “Carpaţii” înfiinţată la aniversarea Micii Uniri avea să fie pulverizată, de autoritățile românești tot la recomandarea Puterilor Centrale.

 11. CONTESTATARUL Nu există nici o fărâmă de dovezi pentru camerele de gazare homicidale, ci doar adăposturi de gaz sau camere de dezinfecție. Din cauza bombardamentelor aliate cu fosfor.. și Churchill dorea să folosească gaz, (original 4 page memo, in Guenther W. Gellermann, „Der Krieg, der nicht stattfand”, Bernard & Graefe Verlag, 1986, pp. 249-251) germanii aveau adăposturi care s-au transformat în „camere de gazare” (de exemplu, „camera de gazare” Majdanek și Auschwitz Krema I este o morgă transformată, ușile pot fi deschise din interior și deschise spre interior!) pentru a ucide păduchii care răspândesc tifosul (de unde utilizarea mitului Zyklon B, Tabun a fost de fapt conceput pentru a ucide oameni), o cauză majoră de deces la acea vreme și motivul pentru toate cadavrele văzute în gropile comune de la Belsen, care au fost folosite pentru a convinge oamenii de „lagărele morții” naziste. Mitul camerei de gazare poate fi văzut cu ușurință în absurditatea morgilor care sunt prefacute drept camere de gazare de la Auschwitz I (cu o ușă de lemn!) și Auschwitz II, și în mecanica reală a utilizării gazului pentru a ucide oameni (vezi Mecanica de Gazarii, Camere de gaz). De asemenea, nu există nicio dovadă scrisă pentru o politică de genocid cunoscută sub numele de ‘Final Solution’. Alte dovezi grăitoare sunt persecuția revizioniștilor și evitarea permanenta a examinărilor crimino-patologice bazându-se exclusiv pe martorii oculari, mulți mincinoși dovediți, cum sunt Rudolf Vrba și Elie Wiesel. Deci, sugerezi să adoptăm acelasi model de bussiness? Nu apari in Biblie, sorry..

 12. Daca WW1 a fost afirmarea statelor natzionale prin disparitzia imperiilor, din pacate nu Tzarist, WW2 a fost o mare cacialma de Poker Mondial pusa la cale de derbedeii Planetei de esentza sau cu pedrigee khazar. S-a reushit prin tratate secrete gen Malta, care au stabilit din start cine sunt invingatorii, iar beligerantzii care au pus botul trebui-au automat sa kapituleze shi sa plateasca. Stalin cu Revolutzia Mondiala cominternista, l-a pus pe Hitler nu numai prin paktul lor, sa atace Westul, ca la urma el va baga cutzitul in spatele lui. Hitler a vrut sa fie pe crestele Carpatzilor prin Dictaul de la Viena, ca sa protejeze petrolul romanesc, fara de care nu se putea merge la razboi, iar ca sa-l potoleasca pe Stalin ce era pregatit cel putzin sa i-a tot Balkanul, i-a azvarlit Bukovina de Nord ca sa-i stea in gat. Lui Antonescu i-a promis ca la sfirshitul Razboiului va avea Ardealul inapoi, care s-a bazat pe onoarea militara. Daca shtia de kacialma, Antonescu nu se baga. Hitler a vrut pace cu Anglia, unde Hess trebuia sa negocieze, shi dapdv nu a cucerit Anglia. Mai mult in faza avansata a razboiului a vazut ca Stalin era pregatit sa atace, dar cel putzin cu o luna inainte a atacat el Rusia, pe care anglo-saxonii o doreau shi ei. Tragedia a fost cand mass media SUA, favorabila acestei cuceriri, au intors-o 180 grade ajutand pe Stalin, ca sa fie invins Hitler (ce a fost shi el actorul care a pus botul la cacialma, ca asha este in tenis), ce de fapt a indeplinit planul marii finantze de creare a boului de Aur, shi a Tartorului pe moshia lui Rothschild. Problema noastra este ca fiind a 4-a fortza armata contra Germaniei, khazarii ne-au declarat tzara invinsa, de unde conspiratzia lor shi in ziua de azi cu impostorul dovedit Weisel shi alte bazaconii ale Rabyiilor lor. Churchill ne-a vandut pe hirtie higienica precum Ylici Y. Romania in 30 de ani are > pagube decat WW1+2.
  O zi buna.
  Con

 13. Fac Unii-Altii tot felul de aprecieri ca NU am ripostat la Obraznicia Rusesca in 28 Iunie 1940.

  Ne IMPARTEAU Toate Statele LIFTE din jur :
  Ungaria,
  Bulgaria
  URSS.

  NU mai aveam CUM sa facem Miscarea Salvatoare de la 23 August 1944.
  Eram si ACUM, CATI mai eram, in Situatia KURZILOR actuali, impartiti intre PATRU State vecine si pacaliti de TOTI.

  Magaria IMENSA a lui Carol al Doilea a fost faptul ca NU a reconstruit TOTAL Statul Roman si Armata IMEDIAT ce a venit in Romania.
  MINTE si CARTE avea !

  CARACTER nu avea !
  TREBUIA sa PARA amic cu Hitler si sa ii dea PETRO si GRANE.
  Pana scapam de Derbedeii Stalin si Hitler.
  Oferte de la Hitler au fost in 1936, dar Dobitocuu’ de Carol NU a vrut.

  Se baza pe Franta si Anglia din AUZITE, fara a SPIONA metodic si TOTAL situatia din aste Doua Tari !
  Ar fi inteles DIN TIMP CE si CUM si CINE lucreaza pe CINE … 🙂

  Daca aveam ARMATA bine dotata si instruita in 1940, ALTFEL se purta Stalin cu noi.

  Cand am intrat peste Prut, in 1941, sa RE-luam CE era Al Nostru,
  Ambasadorul Gafencu s-a dus la Molotov sa ii ceara libera trecere.

  Molotov, Ala Trufasuu’, care se zborsea LA NOI in 28 Iunie 1940, sa plecam URGENT si sa LASAM Totuu’, Toa’rashi, inclusiv LOCOMOTIVELE,
  ii vorbea spasit, speriat de CE patea Armata Rosie de la Nwemti la inceputul razboiului :

  „Nu trebuia sa procedati asa !
  Sa mai fi discutat, ne mai intelegeam … 🙂

  (Memoriile lui Gafencu)

  Tragicomic !

 14. Tov.Stalin a fost mai indulgent shi a fortzat in 3 zile ocuparea Basarabiei (de unde era cu aprobarea fratelui lui Hitlerica) shi nu ca Putin care a vrut in 2 zile sa ocupe Ukraina. Diferentza la rezultat este ka khazarii lui Zele leu au sustzinerea NATo, UE, etc…, pe cand Romania deloc. Poate China sa ne mai salveze…
  O zi buna.
  Con

 15. Sint convins ca stirea asta la suparat foarte tare pe domnul Goldman Aurescu ,care afirma ca Romania nu are nici-o pretentie la tinuturile care au fost luate Romaniei.

 16. Da URSS-ul a luat dar Germania si Anglia au dat ! Mai ales Anglia este vinovata ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.