Putin și Erdogan, discuţii despre situația din Siria

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au discutat telefonic, marți, despre situația din Siria, în condițiile în care Turcia desfășoară o operațiune militară în provincia siriană Afrin, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, relatează site-ul agenției Tass.

„Ambele părți au subliniat importanța unor eforturi comune suplimentare în vederea soluționării crizei, care trebuie să se bazeze pe principiile respectării integrității și suveranității teritoriale a Siriei. Cei doi președinți au discutat, de asemenea, despre pregătirile finale pentru Congresul Dialogului Naţional Sirian de la Soci. Părțile au exprimat speranța că va fi un Congres reprezentativ și că va contribui la obținerea unei soluții politice durabile în Siria, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și cu acordurile încheiate în cadrul procesului de la Astana”, se arată într-un comunicat de la Moscova.

Congresul Dialogului Naţional Sirian se va desfăşura în staţiunea Soci, pe litoralul rus al Mării Negre, pe 29-30 ianuarie. Rusia a invitat la această reuniune reprezentanţi ai Statelor Unite, Chinei, Franţei şi Marii Britanii, precum şi diplomaţi din Egipt, Iordania, Irak, Kazahstan, Liban şi Arabia Saudită.

Potrivit unei surse din cadrul președinției Turciei, citate de agenția Anadolu, Erdogan i-a transmis lui Putin că operațiunea militară din provincia Afrin are ca obiectiv înlăturarea militanților grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG) și ai organizației teroriste Stat Islamic.

„Erdogan a subliniat că Turcia apreciază eforturile desfășurate în coordonare cu Rusia în privința Siriei. Președintele turc a mai spus că operațiunea, care are drept scop garantarea securității naționale a Turciei, va contribui, de asemenea, la unitatea politică și la integritatea teritorială a Siriei”, a mai precizat sursa citată.

Turcia consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai mişcării insurgente separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Potrivit armatei Turciei, orașele Kilis și Hatay aflate de-a lungul graniței cu Siria sunt în raza de acțiune a grupării YPG/PYD. Gruparea kurdă ar depinde de provincia Afrin pentru a crea conexiuni către Marea Mediterană din nord-vestul Siriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Fara ajutorul Rusiei, Erdogan era amintire azi! Americanii nu sunt sinceri cu turcii!

  2. Turcia care nu a fost niciodata o prietena a Rusiei cauta prin orice mijloace sa redevina o mare putere regionala cu gandul la ce a fost odata Imperiul Otoman.Erdogan se vrea un fel de Suleiman Magnificul dar isi va rupe coltii.Este curios ca Rusia nu a invitat la Soci si Iranul care si el are ambitii de maretie in zona.Problema kurda va fi greu de rezolvat fara a tine cont de dorintele si aspiratiile legitime ale celor peste 20 milioane de kurzi imprastiati special de fostele puteri coloniale in Siria ,Turcia ,Iran ,Irak si de diaspora puternica mai ales din Germania si S.U.A.

  3. E complicat…cat timp marile puteri nu vor decide impreuna ceva concret si se vor lupta indirect intre ele nimic durabil nu va exista acolo…si ma refer la Rusia si SUA… si apoi pt vanzarile de armament e foarte profitabil, nu-i asa? Iata, Germania continua sa vanda tancuri Leopard Turciei…. e doar un exemplu…
    Cat priveste Kurzii s-a ratat o sansa istorica in Iraq in toamna trecuta… aceleasi SUA care a laudat luptatorii Peshmerga in lupta contra ISIS, i-a lasat pe kurzii din Iraq fara nici un sprijin politic can a fost vorba despre independenta Kurdistanului irakian…si era vorba doar de o mica parte din teritoriile locuite de poporul multimilenar al kurzilor…asa ca …de suferit vor avea de suferit in continuare doar oamenii simpli fara de aparare….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.