Cînd a fost prima dată în Israel, Klaus Iohannis s-a arătat a fi un mare luptător într-un război cu antisemitismul

Klaus recuperatorul și Klaus succesorul

Cînd a fost prima dată în Israel, Klaus Iohannis s-a arătat a fi un mare luptător într-un război cu antisemitismul. Promisiunile președintelui privitoare la rolul pe care România ar fi urmat să-l joace în regiune au fost mai mult decît generoase. Din păcate, promisiunile președintelui au rămas în același stadiu ca și cele din campania electorală. N-a știut Israelul de succesiunea FDGR asupra bunurilor Grupului Etnic German? Sau s-a mulțumit cu promisiunile și a ales să treacă peste un dosar atît de complicat.

Presa din România a fost total lipsită de reacție în acest caz, deși preluarea bunurilor fostului Grup Etnic German de către FDGR ridică destule probleme. Profesorul Ioan Scurtu și cercetătorul Florin Banu au fost printre primele voci dintre istoricii respectabili care au atras atenția asupra dosarului GER-FDGR. Ne aflăm în fața unui caz de drept civil sau în fața unei încălcări de tratate internaționale și de legi românești? Lumea politică nu s-a grăbit să dezbată dosarul transformării FDGR în succesorul Grupului Etnic German.

De frică, din politețe, din cauza partizanatului politic sau din prostie? Dumnezeu știe!? Între timp, FDGR a deschis un proces împotriva profesorului Ioan Scurtu, a lui Radu Golban, a lui Anghel Mănăstire ( B1TV) și a subsemnatului (pentru cele scrise în ziarul Cotidianul), cerînd o sumă care sună pe aproape de pretențiile Laurei Codruța Kovesi în procesul cu jurnaliștii de la Antena 3. Presa din România, lumea politică și ONG-urile (atît de vocale în șifonarea PSD-ului) nu găsesc nici măcar o delicată observație de natură morală în preluarea bunurilor unei organizații fasciste interzise prin lege și convenții internaționale. Nici Comitetul Elie Wiesel nu zice nimic. Să fie din cauza faptului că în operațiune un rol important l-a jucat și Klaus Iohannis?

Mai este și ciudata reacție a unui judecător care i-a cerut deja unui istoric să dezmintă cele publicate, în ciuda faptului că este vorba despre documente de necontestat și care susține că afirmațiile din articolul semnat de profesorului Ioan Scurtu aduc prejudicii de imagine FDGR. Probabil că omul face parte dintre aceia care vor ca președintele României să nu fie deranjat în nici un fel, indiferent despre ce este vorba în trecutul său de primar și de președinte al FDGR.

Lipsa de interes aproape generalizat față de un fapt cu implicații morale și legale pare să-l fi provocat și pe jurnalistul Marius Albin Marinescu, cel care s-a ocupat și de dedesubturile afacerilor cu case ale fostului primar al Sibiului. De data aceasta, jurnalistul sibian, exasperat de faptul că nimeni nu se apleacă asupra succesiunii FDGR și a recuperărilor de imobile confiscate de la Grupul Etnic German, se adresează ambasadorului statului Israel în România. Radu Golban, la rîndul său, a solicitat o expertiză unei somități în materie, privitoare la legalitatea succesiunii și asupra efectelor produse de o asemenea sentință.

Oricît de mult îi deranjează pe sibienii susținători ai președintelui, pe cei din #Rezist sau pe cei din SRI, pe cei din PNL și pe cei de la alte instituții de sprijin ale președintelui, succesiunea FDGR față de Grupul Etnic German (organizație de tip fascist interzisă prin lege în 1944, dar și prin legi de proveniență mai nouă) rămîne neclară și suspectă. Ofensiva FDGR seamănă mai mult a campanie de blocare a dezbaterii publice.

Este sentința de la Sibiu din 2007, un act care nu mai poate fi contestat? Are ea valoarea și temeinicia unei decizii corecte în statul de drept al lui Traian Băsescu, continuat cu atîta devoțiune de Klaus Iohannis? Mă tem că, în ciuda promisiunilor făcute de Klaus Iohannis în timpul vizitelor sale în Israel, succesiunea FDGR față de Grupul Etnic German rămîne un dosar deschis. Și care ar putea, foarte curînd, să devină o speță internațională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

25 de Comentarii

  1. Intr-adevar, este inexplicabilă lipsa de apetit a presei, a societății civile si a clasei politice(mai ales psd-isti si aldi-isti, direct interesati) de a dezbate acest subiect. Probabil ca subiectul este bagat sub pres de undeva de foarte sus, de la varful ue cred, pentru ca-l pune intr-o postura mai mult decat delicata pe malai mare si marele sau sustinator ppe (alias merkel).
    La fel se intampla insa si cu cele sase case si cu traficul de copii, plus alte magarii pe care malai mare le-a facut in decursul prestigioasei si prestigioasei sale vieti.

    • Subiectul este bagat sub pres la „indicatiile pretioase” ale angelei merkel. S-a cam uitat ca dupa isprava, kwi a fost decorat de angela…

  2. Primul care a tras semnalul de alarma a fost prof. Bucur (fost director la Muzeul Civilizatiei Populare Dumbrava) de la Sibiu. Din pacate toate urechile erau surde.

  3. Domnule Nistorescu,cu tot respectul va pierdeti timpul si banii cu o himera istorica !Grupul Etnic German a avut o traire scurta de la 1941 pana la 1944 fiind impus etnicilor germani din Romania de catre Germania lui Hitler,asa cum Germania a mai procedat in în alte țări cu minoritate germană: Franța (Alsacia), Polonia (Silezia), Cehoslovacia (Sudeți)Grupul Etnic German a preluat toate activele si pasivele minoritatii germane,in mod special cele patronate de Biserica Luterana (Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România )Dupa razboi Romania preluat toate bunurile GEG la dizolvarea acestei organizatii!Cand toata lumea si-a cerut drepturile dupa 1989 in baza „restituio in integrum”era normal ca statul roman sa predea minoritatii germane reprezentate de FDGR si Biserica Luterana(cat a mai ramas din ea)toate bunurile lor istorice(scoli,teatre,asezamante culturale,religioase,etc)mai ales ca nu contribuise cu nici un ban la aceste bunuri,inca de la formarea Romaniei Mari!Deci veti pierde orice proces intern sau international,daca v-ati lasat amagit de basmele lui Ion Scurtu!Sanatate maxima,P.S. Sper ca nu dati drumul la ragetelor pesedistilor si muscalilor pe forum,nu ca m-ar deranja…

    • Vorbesti prostii Gaspar baci(da cu cracii), GEG s-a oficializat, anterior actionand ca un nucleu propagandistic ilegal,
      dinainte de venire la putere a lui Hitler! „Trairea sa” falsificator ordinar, alogen, al istoriei, a fost scurta la
      scara istoriei, din anii 1930, dar intensa in crime impotriva poporului roman!!! Aberatia cretinoida cu „impunerea” de
      catre Germania pe teritoriul altor tari iti arata nu numai Editat, dar si rautatea! Sudetii de exemplu, au o istorie
      asemanatoare, in linii mari cu a GEG, organizatia lor existand si fiind deja atat de eficienta in anii 1930, incat au
      contribuit decisiv la anexarea Ceho-Slovaciei, pretextul fiind initial secesionist! Sudetii si-au subminat tara care ii tolerase, la fel ca GEG, cu deosebirea ca in Romania existand Antonescu, nu se impunea cu stringenta cotropirea!
      Doar partiala, Ardealul de nord. Sasii fanatici au intrat cu entuziasm in GEG si in rezidentele SS,SA, SD si Waffen SS din Romania, mai mult, aducandu-si si patrimoniile, in afara energiei criminale. Crezi ca implicand „biserica” iti vom
      inghitii diversiunile abjecte?

    • Mostenirea Gojdu a fost instrainata. Dati-le si pe astea sasului ca le merita. Are balta peste cum va place voua sa sustineti acest lucru ca pe un mare adevar.

    • @Sclavantul?:))) dragoste mica,mostenirea Gojdu din Ungaria a fost pierduta cu acte in regula (HG) de Guvernul lui Tariceanu in 2005 cu concursul baiatului ala bun la toate,Ungureanu,complicele lui Tariceanu cel Achitat!Ce aveau cei doi jupani in comun?:)))Tradarea a fost in forma continuata pana astazi,cand PSD face jocul UDMR!Deci cum o dai,tot pe voi cade!

    • Ma nea Gaspere, de ce nu zici nimic de ce s-a intamplat in tarile pe care le mentionezi, cu bunurile grupurilor etnice germane? Sau daca spui, ne desteptam si noi, romanii?

    • Ce faci madam Charlie,in ce grad de degradare ai ajuns?!falsifici istoria, Tzuzi neni,ghiolbaneste!va da drumul in weekend?

  4. Din acea epoca provin fel de fel de informatii trunchiate. In wikipedia scrie ca Grupul Etnic German a „preluat” ziare, scoli si alte bunuri, adica le-a luat cu japca de la alte organizatii existente pe atunci. Pana la urma tot acel patrimoniu este creat de etnicii germani si ajuns la GER prin forta. Asa-zisa voastra cercetare nu sufla nimic despre acest fapt. Ceea ce incercati voi sa faceti, in frunte cu Golban ala, pare mai mult o escrocherie. Poate ne spuneti concret unde ar trebui, dupa parerea voastra, sa mearga acel patrimoniu ca sa ne lamurim ce se ascunde in spatele demersurilor voastre.

    • „Domnul Goe” are o celebritate literara solida,de copil tampit pus pe acte teroriste domestice! Cladirile de diverse
      folosinte au fost cedate benevol, ca semn de loialitate suprema ,intr-un entuziasm criminal, bestiile naziste contand
      pe „spatiul vital” din care isi vor adjudeca halci uriase, stiind ca vor iesi in castig! Nivelul tau de instructie,
      Goe, deosebit de instructia securista de front, corespunde „wikipedia”, un site bolsevic cu dezinformatii trunchiate
      si cu „analize” diversioniste, falsificatoare!!! Un specialist observa din prima propozitie inselaciunea. Si totusi,
      constiinta faptului ca minciunile trec doar amestecate cu adevaruri, se afla acolo si fapte reale! Patrimoniul nazist
      GEG apartine Romaniei, fiind preluat de Romania si insasi faptul ca Romania comunista nu l-a „retrocedat” prietenilor
      sasi, de altfel bine reprezentati comunist,demonstreaza ca patrimoniul apartinea legal Romaniei,chiar cu Decret regal.
      Cladirile si terenurile apartineau etnicilor nazificati si nu fusesera create de ei, ci de inaintasii lor legali!!!
      Proprietarii momentului le-au cedat GEG pentru asigurarea infrastructurii de partid, naziste. Erau cumva cladirile pe
      numele sasilor veniti la noi in urma cu 500 de ani? Nu, se aflau in posesia sasilor nazificati in anii 1920/1930…

  5. Sotul doamnei Carmen este un gargaragiu si o marioneta, manevrata precum predecesorii sai in jiltul Cotrocenilor, dupa ticalosia din dec.’89, de unii din afara tarii, in scop clar jefuirea resurselor solului si subsolului tarii, in dispret pentru mediu, care azi dupa 29 de ani a condus la o ruina: economica, politica, sociala, a ROMANIEI ! Este posibil ca din cauzele aratate mai sus sa fim faramati ca stat national unitar, in contrast cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA. Trancaneala asta fara rost a rapandulei politice Ludovic Orban despre ” tradarea ” Premierului ROMANIEI ca a dialogat in Israel cu Premierul tarii respective, acuzele aiuritoare cu citarea serviciului secret izraelian Mossad, legat de eventuala mutare a ambasadei ROMANIEI din Tel Aviv la Ierusalim nu fac decat ca respectivii politicieni, Ludovic si Klaus sa isi dea practic cu ” tesla ” in partile moi, cu toata protectia promisa de madama scula in Germania ! Sa avem parte de mai multa minte atat noi oamenii de rand cat si politicienii nostrii sa nu mai aiureze vorbe periculoase si fara rost !

  6. POATE CA PRESEDINTELE ESTE RECUPERATOR SI SUCCESOR , DAR NU ESTE CONDAMNAT PENAL SI NICI INCULPAT ! IAR ACEST LUCRU CONTEAZA PT. MULTI OAMENI , IN ACEASTA TARA NECAJITA !

    • De asta insistăm pentru reformarea justiției. Nu poți confisca bunuri imobile dobândite ilegal fără să condamni făptașii.

  7. Avem parte in tara asta de multi saltimbanci, dar Romania se mandreste cu unul „MARE”. O rusine ordinara! Privitor la FDGR si Israel: niste bufoni cu interese de fiece parte in detrimentul cetatenilor si al tarii. Totusi, justitia necomplicitara jegului din tara, ar trebui sa-se IMPLICE TOTAL in „AFACERILE” acestei organizatii: FDGR. PUTE RAU IN „AFACERILE” ACESTORA!(ceva similar cu achizitie de locatii cu acte FALSE). RUSINE COANE PALTONAR.

  8. Si care-i articolul de lege care interzice sa cumperi sau sa mostenesti mai multe case sau apartamente, chiar daca provin din drepturile unei minoritati? Am vrea noi sa ne aducem germanii si evreii inapoi! Dar acum se bucura tarile prospere SUA, Germania si Israel de munca lor. Noi ii avem pe Dragnea, pe Dancila, pe Vasilica, pe Shaideeh, pe Basella, rromani cu care ne mandrim chiar si la Bruxelles sau la HONU!

  9. Va spun eu de ce, dle, Nistorescu! Pentru ca sprijnul total venit din Germania pe aceasta „operatiune”, a devenit tranchilizant pentru restul romanilor patrioti! Nu stiu in materie civila, ce motiv juridc se poate invoca pentru o revizuire a sentintei data de analfabetul/analfabeta juridic, judecator al dosarului! Si cite sentinte de astea nu mai avem in Transilvania, pe retrocedari ilegale!

  10. @Justinianus: eu am promovat dupa 1989 hotia numita „Retitutio in integrum”si retrocedarea averilor fara numar sau PSD ,plus Tariceanu,plus basescu si partidele satelite?Eu am dat petrolul,bancile,intreprinderile profitabile strainilor sau PSD?Ce facem aici,cautam muste pe pereti?Ce usor e sa faca unii si altii,cu interese imobiliare ,pe justitiabili, cu unii si cu altii,alesi dupa etnie, cand tara a fost pradata tot de romani…Ca a venit vorba de Franta ,tara asta nu recunoste etniile,toti traitorii in Franta sunt francezi,dar proprietatea privata e sfanta !Iar germanii sudeti ,la fel ca sasii au fot colonizati prin sec XII-XIII si au muncit pe rupte la pamant,la padure,in fabrici fara sa fure,fara sa dea camata ,fara sa ii inece in rachiu pe autohtoni,cum a facut alte minoritati…Mai avem astazi cristal fabricat in Romania?mai avem astazi viori si instrmente muzicale la export>Intreaba-te de ce 80% din sasi au plecat in Germania imediat dupa 1989,in vreme ce ne napadesc nepotii comninternistilor…Cel putin in Bucuresti au mii de apartamente cumparate,oare de ce?

  11. pt. Klaus w. Pina una alta , din ” reformarea justitiei ” curg achitarile pe banda rulanta ! Urmeaza UDREA , COCOS , CLANUL BASESCU , VIDEANU , POPOVICIU , TRICA , PRINTUL PAUL , ADAMESCU , BICA , PINALTI , ETC , ETC ! Vor fi achitati , vor fi liberi si cu averile pe care nu le pot justifica , intacte ….si va vor ride in fata „reformatorilor ” , ca la ultmii prosti !

  12. „Darius”, alias „Nas’ty, alias „Nastratin”, alias „Bouyaka”, alias…, marsavia ta e endemica, lista prezentata fiind
    de „penali” basisti inculpati pe fapte insignifiante, fata de infractiunile lor reale. Achitarile, sunt pe legislatia
    inca nereformata si datorita dosarelor trucate de nemernicii pe care-i ridici in slavi cu nerusinare. Nu aveti cea mai
    firava urma de bun simt si de moralitate,perversitate „incontinenta”!Achitarile survin pe fondul iesirii judecatorilor
    de sub tutela Securitatii!!! Achitarile sunt CONSECINTA DEMASCARII PROTOCOALELOR!!! De ce ocoliti comentarea acestor
    acte de tradare nationala? Va dati democrati si proeuropeni, dar sustineti aberatiile SECURITATII CEAUSISTE! De ce nu
    l-ai amintit pe Basescu scriind „clanul Basescu”? Pentru ca acest monstru a fost absolvit in ianuarie 2015 de toate
    dosarele, primul act al Infractoarei nationale sub noul securist din Deal!!! Ce cauta miliardarul Videanu pe lista ta?
    El a fost protejat de Lulutza Plagiatoarea, ca si toti ceilalti basisti miliardari, in frunte cu borfasul national.
    Tare ticalos poti sa fii coreland achitarile cu pachetul de legi blocat de Alogenul drag voua, dusmanilor Romaniei!
    Intelegeti ca era ticalosilor s-a incheiat? Colhozul european a inteles in sfarsit jocul scabros de-a democratia a
    Securitatii si deraierile nazistilor care declara penali persoane care beneficiaza de PREZUMTIA DE NEVINOVATIE!!!
    Cei doi PENALI care au blocat Romania din 2015 au incalcat norme europene cu penalii si catusele. Sunt disperati, mai
    nou eternul agent basist tradator Ponta, incercand printr-un nou partid de securisti tradatori, sa dea o ultima lovitura Coalitiei prin furtul membrilor…conserve. Securistii Izmana si Constantin se ocupa de extragerea din ALDE
    si UNPR, securistul Ponta de conservele din PSD!!! Sobolanii ies la iveala din vagauni…

    • pt. Charlie ! Charlie , Charlie , om bolnav , tu pt. a vedea DNA si pe LKC distruse , ai fi in stare sa golesti in intregime puscariile …nu ti-ar pasa de consecinte ! Pt. ca esti bolnav omule …manipularea A3 si RTV , ani in sir ( in tot acest timp „ziaristii ” care lucreaza acolo , au ajuns bogati , si se imbogatesc si in acest moment ) , A FACUT RAVAGII in capul tau ! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate !

  13. Maestre, o sa te decoreze talharul si DIKTATORUL Dragnea, vei primi Limba de aur cu Diamante si Bale, cea mai inalta distinctie destinata lingailor puterii. Atata l-ai lins pe Dragnea ca mi s-a facut sila si ti-am dedicat acest comentariu, pe care desigur nu-l vei publica. Editat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.