Reacţie ciudată a Inspecţiei judiciare

Se confirmă existenţa documentelor secretizate

Într-un comunicat al Inspecţiei judiciare din cadrul CSM, Alin Alexandru, purtător de cuvînt al instituţiei, confirmă că în Raportul despre „Protocoalele secrete” dintre SRI şi Ministerul public EXISTĂ CELE 19 ANEXE CE CONŢIN DOCUMENTE CLASIFICATE! În mod ciudat, însă, Alin Alexandru îşi începe declaraţia dată pentru „stiripesurse.ro” cu o propoziţie cel puţin ciudată: „Este o informație falsă”, deşi în propoziţia ce urmează confirmă că „Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului”!

Adică exact ceea ce scriam şi noi în „Cotidianul”, în articolul de sîmbătă ), în urma căruia a venit şi reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, precum şi toate celelalte luări de poziţie. Şi, atunci, unde este „informaţia falsă”?

Dacă purtătorul de cuvînt ar fi citit cu atenţie articolul din „Cotidianul”, ar fi observat că în Adresa ziarului se solicita preşedintei CSM Lia Savonea să ceară SRI desecretizarea „Anexelor secrete” din Raport, ceea ce înseamnă că, în funcţie de partenerii SRI (fie Parchetul general, fie DNA, fie ÎCCJ sau alte structuri), şi aceştia trebuie să desecretizeze documentele pe care le-au secretizat alături de SRI.

Dar, iată în întregime declaraţia lui Alin Alexandru, purtătorul de cuvînt al Inspecţiei judiciare:

Este o informație falsă. Inspecţia Judiciară nu a secretizat niciodată un raport sau vreo anexă la vreun raport. Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului, identificate în timpul controlului la cele 19 unități de parchet controlate. Inspecția Judiciară a transmis aceste documente la CSM în forma în care au fost identificate din punct de vedere al nivelului de secretizare. Inspecţia Judiciară nu ar fi putut să desecretizeze acele documente din simplul motiv că doar emitenții pot face acest demers, conform legii”.

Cu alte cuvinte, după cum recunoaşte chiar purtătorul de cuvînt al Inspecţiei judiciare, în acest Raport ce urmează să fie discutat în plenul CSM există aceste 19 anexe ce conţin documente clasificate, pe care magistraţii şi reprezentanţii societăţii civile din cadrul CSM trebuie să le discute, să voteze Raportul, dar să nu scoată nici un cuvînt în spaţiul public despre conţinutul acestora!

Deci, cetăţenii, cei care sînt subiecţii proceselor, să nu afle nimic despre echipele mixte formate din „ofiţeri SRI – procurori DNA – judecători”, care i-au anchetat sau judecat pe baza unor protocoale secrete ilegale şi neconstituţionale!

Ca să nu mai repetăm la infinit că reprezentanţii societăţii civile, Victor Alistar şi Romeu Chelariu, care nu au certificate ORNIS, trebuie să discute şi să voteze, deşi nu vor putea să ia cunoştinţă de documentele secrete din cele 19 anexe!

Or, noi, cei de la „Cotidianul”, şi toţi cei care au reacţionat la articolul nostru, fie politicieni sau jurnalişti , tocmai asta solicităm: desecretizarea tuturor documentelor existe în Raportul Inspecţiei judiciare înainte de discutarea în plenul CSM, astfel încît societatea să afle totul despre felul în care Protocoalele secrete ale SRI cu instituţiile din Justiţie au fost aplicate, cine sînt cei care au intrat în acele echipe mixte şi, în general, cum a fost posibil ca actul de justiţie să fie parazitat de influenţa serviciilor secrete, ştiindu-se că, potrivit legii, tuturor magistraţilor le este interzisă colaborarea cu serviciile secrete, sub sancţiunea pierderii calităţii de magistrat!

Aşadar, reînoim apelul către CSM, prin care solicităm să se efectueze toate demersurile ca documentele secrete din Raport să fie desecretizate înainte de discuţia din plen, astfel încît întreaga societate să le cunoască!

De asemenea, considerăm că apelul lansat de către Călin Popescu Tăriceanu către preşedintele Klaus Iohannis este legitim, în sensul că şi dumnealui ar putea să ceară desecretizarea  acelor anexe în integralitatea lor, ca dovadă că nu vrea să acopere o operaţiune ilegală şi neconstituţională care a afectat grav actul de Justiţie în ultimul deceniu!

Nu ştim de ce Alin Alexandru a ţinut să precizeze în debutul declaraţiei sale că „informaţia este falsă”, din moment ce chiar el recunoaşte existenţa celor 19 anexe care conţin documente secretizate. Poate că este doar o reminiscenţă din vremea cînd, emoţionat, trebuia s-o întîmpine pe Laura Codruţa Kovesi, una dintre artizanele „Protocoalelor secrete” încheiate de SRI cu Justiţia, aşa cum se vede în fotografia de mai sus.

De altfel, ca dovadă că apelul nostru de desecretizare a tuturor documentelor din acest Raport la Inspecţiei judiciare este corect, stă chiar răspunsul trimis redacţiei noastre de către Victor Alistar, membru CSM:

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ion Spânu 1818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ma TFL-isti, USR-isti, sekuristi (scuzati pleonasmul), unde sunteti acuma? @lili, @Oana , unde sunteti ma ciuma rosie adevarata?! Cum vreti o justitie independenta si transparenta cu protocoale intre secrete intre sekuristi si judecatori? Ca procurorii intotdeauna au fost fratii/partenerii sekuristilor, de la aia n-am nicio speranta!!! Ce JUSTITIE este acea care are la baza intelegeri sekrete cu sekuristii? Jusitia voastra care baga la puscarie politicenii din palte partride, „dusmanul”, dupa cum a spus unu politician de-al vostru recent? Asta e statul de drepti dupa care tipati din toti rarunchii? De fapt PNL-istul ala care a numit partidele de la putere „dusmani” (si nu oponent politic cum e in democratiile adevarate) apeleaza exact la retorica bolsevicilor!

  2. ” Deja-Vu”, plenul CSM infirma raportul IJ, actiunea ajunge la ICCJ, iar aceasta ….!

  3. – protocol / dex = Reguli (de conduită) care trebuie respectate în societate.

  4. Mai nea Lupascule, greu cu neuronul ala ce se invirte haotic… Regulile alea, ca sa fie respectate de societate, nu trebuiesc cumva cunoscute de ea, societatea?… Cum sa respecti o regula, daca e secreta si nu o cunosti… Greu ma baiatule… Greu al naibii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.