Șeful DNA: Ne afectează foarte mult

Faptul că legile justiției încă nu au fost corectate afectează foarte mult activitatea DNA, a susținut joi procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, de Ziua Internațională împotriva Corupției.

Crin Bologa a spus, într-un interviu la RFI, că lupta anticorupție există, chiar dacă nu se prea vede și pune acest lucru pe seama limitărilor legislative pe care le are DNA-ul. El susține că a reușit să redea curajul procurorilor.

Întrebat cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Corupției de ce este atât de timidă revigorarea DNA după modificarea legilor justiției, Crin Bologa a spus că instituția a fost supusă unor atacuri.

„În perioada 2017-2019, DNA a fost supusă unor atacuri atât mediatice, cât și din partea celorlalte puteri ale statului. Începând cu anul 2020, când am fost numit procuror șef al Direcției, am încercat să redau curajul procurorilor și celorlalte categorii de personal din DNA, să venim cu un echilibru în activitatea noastră, astfel încât să începem și să continuăm anchete profesioniste în lupta de combatere a corupției la nivel înalt și mediu. Eu cred că am reușit acest lucru. Așa cum ați precizat, nu se prea vede lupta anticorupție, dar există. Un observator atent, dacă se uită pe site-ul DNA, o să vadă în fiecare zi un comunicat sau mai multe, care se referă la anchete de-ale noastre finalizate sau care au debutat. Deci munca procurorilor DNA continuă, numai că nu se mai vede, având în vedere limitările pe care noi le avem într-o comunicare publică. Persoanele arestate, de exemplu, aflate în custodia DNA, nu mai sunt expuse public, pentru că suntem obligați să procedăm astfel, pentru a nu le încălca prezumția de nevinovăție. De asemenea, urmărirea penală este o fază nepublică a procesului penal și avem cel puțin două limitări în comunicarea publică și anume prezumția de nevinovăție, dar și afectarea urmăririi penale a procurorilor”, a spus Crin Bologa.

Șeful DNA precizează că activitatea DNA este afectată de faptul că legile justiției încă nu au fost corectate.

„Ne afectează foarte mult. Noi ne străduim, dar aceste legi ale justiției, la care se adaugă unele decizii ale CCR, iar legislația nu a fost pusă de acord cu aceste decizii ale CCR, afectează atât competența DNA, am pierdut foarte multă competență în ultimii ani, a fost de exemplu dezincriminat parțial abuzul în serviciu, total tentativa la abuz în serviciu, am pierdut foarte multe probe prin declararea ca neconstituțional a articolului de lege care permitea ca parchetele să facă interceptări cu sprijinul tehnic al serviciilor de informații. De asemenea, tot prin modificarea legilor justiției, noi am pierdut procedura și posibilitatea de a ne selecta procurorii. Dacă în cazul DIICOT-ului, o altă structură specializată, DIICOT-ul își alege procurorii, printr-o procedură pe care o organizează, noi am pierdut această posibilitate, procedura revenind în prezent CSM. De asemenea, dacă în 2018, procurorii care doreau să vină la DNA era necesar să aibă o vechime de șase ani în funcția de procuror sau judecător, acum, după o ultimă decizie a CCR, această vechime se ridică la 12 ani, ceea ce reduce foarte mult bazinul de selecție. Deci modificarea acestor legi ale justiției este esențială pentru continuarea luptei împotriva corupției la nivel înalt și mediu”, mai spune Bologa.

Întrebat care e riscul cel mai mare dacă legile justiției nu vor fi corectate, Crin Bologa a răspuns: „Riscul este ca lupta împotriva corupției să nu aibă forța pe care ar trebui s-o aibă în continuare, riscul este ca noi să continuăm să funcționăm cu procurori care ocupă schema în proporție de 70%, în condițiile în care până în anul 2018 schema de personal-procurori a Direcției era ocupată în procent de peste 90%. Dar noi ne vom face treaba și o să vedeți și la sfârșitul anului, când o să dăm publicității raportul de activitate, că rezultatele sunt foarte bune în acest an, în comparație cu anii trecuți”.

Crin Bologa, despre SIIJ: Trebuie desființată în totalitate. Degeaba vopsim, revopsim

România nu-și poate păcăli partenerii europeni, astfel că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) trebuie desființată în totalitate, a mai declarat procurorul șef al DNA.

„Degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene”, a spus Bologa depre intenția coaliției de a desființa și apoi reînființa sub altă denumire SIIJ.

Crin Bologa a explicat ce înseamnă pentru el faptul că Secția Specială nu a fost încă desființată.

„Înseamnă că cetățenii români, inclusiv eu, dvs. și toți ceilalți vom fi umiliți în continuare la granițe, vom fi supuși controlului, vom aștepta ore întregi, pentru că nu vom intra în Spațiul Schengen și din această cauză a nedesființării acestei secții. Or această desființare nu trebuie să fie un scop în sine. Ea trebuie desființată pentru că este absolut ineficientă. Combaterea corupției în sistemul judiciar nu mai există. Corupția în sistemul judiciar, așa redusă cum este, este o corupție de nivel înalt. Pentru a îndeplini obiectivul numărul trei din MCV și anume continuarea luptei împotriva marii corupții, trebuie luptat cu acest fenomen și în sistemul judiciar. Dacă această secție nu dispare și dacă competența nu va reveni la DNA, această luptă nu va continua, astfel încât noi nu vom îndeplini aceste obiective. Și în ultimul raport MCV și în penultimul s-a constatat că DNA continuă anchetele la nivel înalt, dar cu o excepție, mediul judiciar. Deci dacă această secție nu va dispărea și dacă competența nu va reveni în ceea ce privește faptele de corupție la DNA, corupția din mediul judiciar va afecta foarte grav drepturile și interesele cetățenilor care intră în contact cu justiția”, a spus procurorul șef DNA.

Solicitat să comenteze acuzația potrivit căreia DNA ar fi folosit în trecut dosarele cu magistrați pentru a-i timora sau șantaja pe aceștia, șeful Direcției Naționale Anticorupție a răspuns: „S-a afirmat și nu s-a dovedit absolut nimic. N-am văzut un judecător de la secțiile penale, care au judecat cauze de la DNA, să iasă public și să declare că a fost timorat sau șantajat. Aceste afirmații au venit din partea sistemului politic, dar și din partea sistemului judiciar și din partea unor judecători care nu lucrează în penal”.

Întrebat dacă Secția Specială ar trebui desființată complet sau desființată și apoi reînființată sub altă denumire, așa cum vrea coaliția PSD-PNL-UDMR,  a afirmat: „Noi ca stat nu vom putea păcăli partenerii europeni. Dacă noi ca stat nu îndeplinim obligațiile pe care singuri ni le-am asumat, atunci degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene (…). Acest SIIJ trebuie desființat în totalitate și competența trebuie să revină partajat, așa cum era înainte, Parchet General-DNA-parchetele curților de apel și DIICOT”.​

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Cine va opreste sa prideti hotii urmarind,foarte simplu,banii?Sau voi suntetiaia complecsii.care atacati pe la trafic de infuenta,priviri urate,etc?Urmariti banii si totul va fi ok!Primul urmarit trebuie sa fie meditatorul de la Sibiu!

  2. E un parchet înființat ne-constituțional, LA ORDIN, și funcționează pe baze neclare, ce oricum nu sunt respectate de chiar structura internă. Chiar șefa lor a ajuns să ocupe funcția fără a îndeplini condițiile legale, ceea ce din start creează condiții pentru influențe politruce, corupție și abuz. Șefa lor a fost vizitatoare abonată la Stația C.I.A. de la Bukale și la Ambasadă, ceea ce încalcă flagrant legile. Ca „parchet” dublează inutil activitatea altor parchete, doar pentru defilare și mediatizare plăcută Marelui Licurici (care a mai avut, prin C.I.A., o astfel de operațiune, „Mani pulite”, ce s-a dovedit un fiasco total ce a șubrezit și mai mult statul italian). Sunt plătiți degeaba, iar activitatea lor e degeaba, cică sunt „parchet anti-Corupție”, iar realitatea e că – de cînd și-au început activitatea la tilivizor – corupția s-a amplificat înmiit și s-a generalizat pe sume exorbitante! Eficiență ZERO!
    De Binom, de plicurile galbene și de porcurorii care vînau ilegal judecători care nu li se supuneau, de portocalii care falsificau probe și trimiteau în închisori oameni pe motive pur politice, nici nu mai vorbesc… Asta e o ORGANIZAȚIE MAFIOTĂ STATALĂ.

  3. Are dreptate Bologa.
    Legile 303, 304, 3017 trebuiesc imbunatatite. In fapt completate cu Legea Lustratiei, raspunderea penala a procurorilor intablagiti ca magistrati si a judecatorilor intovarasiti cu prcurorii, redefinirea competentelor procurorilor si judecatorilor, separarea formarii profesionale in privinta procurorilor si judecatorilor, definirea clara a „independentei” procurorilor si judecatorilor in raport cu legea penala, raspunderea penala pentru procurorii si judecatorii ce au fost avansati fara a avea grad judiciar.
    De aremenea Legile Justitiei trebuie sa prevada sanctiuni, excluderea din magistratura, pentru membrii CSM sau IJ, procurori si judecatori ce s-au constituit intr-un adevarat cartel ce apara infractiunile comise de breasla ce pretind ca o reprezinta.
    Numarul imens de mare al achitarilor produs de mutantul DNA, impune desfintarea acestei anomalii judiciare.
    In ultimii 10 ani sistemul judiciar din Romania a produs mai multi infractori, dacat state ca Afganistan sau Irak.

  4. Parca in termeni juridici se spune ca procurorul este avocatul acuzarii , nu ? Atunci domnii „avocati ai acuzarii „de ce nu-si fac temele ? Asa cum avocatul apararii vine cu probe in apararea celui inculpat ,tot asa si ei sa vina cu probe beton ce pot fi verificate si care sa duca la condamnarea celui inculpat .De cind serviciile le faceau treaba au cazut baietii pe tinjala … Pai daca „avocatul diavolului „este numit in functie chiar de „diavol „,ce pretentii poti sa ai ? Hai sa privim cu putin timp in urma – taica Lazar -Augustin fost procuror general al Romaniei ,ce facea ? Pai incerca sa-l albeasca pe Ficus Prime de dosarele cu casele obtinute „din meditatii” .Iar cind au iesit si altele la iveala s-a dat ranit si s-a pensionat. Pai nu se impunea plata darilor catre stat din veniturile realizate ? E vorba de 6 (sase ) case -echivalentul a un milion de euro … Pai inseamna ca Ficus Prime a meditat tot Ardealul pentru a obtine banii astia .Hai domn’procoror fa-ti treaba . Ca legea 18 -legea ilicitului n-a fost inca abrogata . Sau iti place sa stai cu fundul in 2 luntrii ?

  5. Lupta anticoruptie e sublima putem zice, daaaaarrrr ……
    Ce-i afecteaza in mod real pe escrocii astia de la DNA este ca nu mai pot sa paradeasca si sa faca daune totale cum faceau pe vremea Kukuvelei Mov si a lui Portocala.

  6. Îi afectează foarte mult că nu mai pot șantaja judecătorii. S-au înmulțit achitările ?

  7. Avem toate motivele pentru a nu-l crede pe acest urmas al lui Kovesi la conducerea DNA. Dupa cum avem toate motivele a ne indoi serios de pregatirea sa profesionala pentru a ocupa acel scaun mereu predestinat. Baloga este si el un ‘norocos’ fiu al celui mai amarat judet, Salaj, dar pepiniera de genii cu epoleti avand cel mai mare numar de ‘Einsteini’ pe metru patrat: magureanu,ardelean vulpea, helvig, ciolos, bode,acest baloga, in alt registru de idei chiar abraham ajuns din sef de post ditamai generalul la Bucuresti. Ce-i uneste pe toate aceste ‘genii” caci nici de prea multa carte sau minte nu este vorba?

  8. Bai panarama, voi, cei de la DNA trebuie desfintati, pentru ca voi sunteti cei care faceti dosare la comanda, plimbati oamenii si apoi cereti inchiderea dosarelor ca „fapta nu exista”, voi sunteti cei care protejati infractorii alde Petrov si clanul sau, alde Blaga, Flutur Falca si ceilalti! Dosarele astora ramin la sertar pina se prescriu faptele! Deci voi trebuie desfintati!!!!

  9. BIGBROTHER DIGITALIZAREA SI TRACUIREA ROMANILOR. MICROCIPAREA POOLIMII IN CURS. ASTA ASTEAPTA SECURIMEA: JUSTITIA „CORECTATA” INSEAMNA JUSTITIA LOR NU JUSTITIA NOASTRA. procurorii sa treaca la munca si sa isi faca treaba pentru care primesc salariile nesimtite! SI SA RASPUNDA PENTRU DOSARELE CARE CAD IN INSTANTA! RASPUNDEREA PECUNIARA PERSONALA A NESIMTITILOR CARE FAC DOSARE FARA ACOPERIRE LA COMANDA POLITICA!

  10. Din câte știu chiar DNA( PNA) are mari probleme de legitimitate existențială și funcțională….pai hai sa rezolvam asta in primul rand!!!

  11. Ati „pierdut f. mult din competenta…”?! Banditilor, aroganti si ingamfati, indolenti si suficienti, va cunosc la minutie …?! Pe cine vi s-a pus „pata” nu a scapat de puscarie, teroarea si schingiuirile voastre. Legea penala si de Procedura penala, de prin 2005 ati fost si sunteti voi, interpretarile si acuzele voastre proprii. Voi nu sunteti oameni ci niste banditii cinici si sangerosi. Te-ai intrebat vreodata cate suferinte si victime nevinovate au produs interpretarile si parerile voastre subiective si criminale tendentioase si halucinante din ordonante si rechizitorii ?!.Romania inca este un Stat fascisto-nazist de teroare si tortura din partea procurorilor, militienilor, gardienilor si judecatorilor. Mergeti in penitenciare sa vedeti depravarea generala si apocalipsa conditiei umane din Romania si din lume. Este un „spectacol” degradant ce descalifica total demnitatea si conditia umana. Cum e posibil asa ceva in mileniul III. De ce nu-i impuscati si nu le dati foc de ii schingiuiti si terorizati in asemenea hal. S-Audi mai banditilor si neoamenilor. De ce Legea Penala Romana si de Procedura Penala Romana nu este pusa urgent in acord cu Deciziile Curtii Constitutionale in materie?!. Cat mai asteptati ?! Tu unde ai terminat facultatea. De ce Facultatea de Drept Bucuresti nu mai da procurori si judecatori in sistem de sunteti numai de pe la Biotere, etc.

  12. Activitatea DNA a fost si este afectata de slaba calitate umana si intelectuala a personalului său. Șantajarea inculpatilor cu inculparea sotiei, a copiilor, a fratilor, solicitarea luării măsurii arestului preventiv pentru a violenta, pentru a intimida, pentru a înfrânge personalitatea și rezistența inculpatului, supravegherea tehnică luni în șir pe bani mulți doar în baza desemnarii cuiva ca țintă, discreditarea țintei prin campanii de presă, prin prezentarea incorectă a faptelor acestuia în rechizitoriu, inventarea prejudiciilor cu sau fără concursul ministrului cioloș, terorizarea inculpaților în locurile de deținere acestea toate sunt metodele acestor „dezavantajati ai sorții” pe umarul carora plânge actualul lor șef. Ceea ce va dezavantajează, măi tovarași este calitatea proasta a muncii voastre acoperita de johannis si de justitia cumpărată de servicii. 3000 de magistrati cu dosare penale si niciun protest, nicio greva. Ia sa li se taie salariile, că imediat ies pe trepete. Jalnici!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.