Consiliul de Securitate ONU se reunește la cererea Rusiei

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri, la cererea Rusiei, în urma presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat miercuri Suedia, potrivit AFP.

”Franţa, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune asupra scurgerilor din Nord Stream şi că această reuniune este prevăzută pentru vineri”, a transmis MAE suedez.

Suedia şi Danemarca au fost însărcinate să prezinte membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre aceste scurgeri, survenite în zonele lor economice exclusive.

În timp ce unele suspiciuni se îndreaptă către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept ”absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.

Știre inițială

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui ”sabotaj”, a anunţat miercuri MAE rus, potrivit AFP.

”Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Mai devreme, ea a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ”Mulţumim, SUA”.

”Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă SUA şi-au pus în practică ameninţarea”, a insistat Maria Zaharova în mesajul pe Telegram.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, Joe Biden a declarat că ”dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”. Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ”Vă promit, suntem capabili să o facem”.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

24 de Comentarii

  1. Deci, biroul de propganda NATO spune ca rusii s-au bombardat singuri la centrala Zaporojie, si-au aruncat singur in aer gazoductul, in Irak au existat arme de distrugere in masa si ca in WW2 japonezii si-au aruncat singuri in cap nuclearele.

  2. Purtatoarea de cuvint a MAE al Rusiai, doamna Zaharova ii cere lui bideu sa spuna daca si-a pus in aplicare amenintarea din februarie privind distrugerea Nord Stream 1 si 2.Este de neinteles ce doreste doamna Zaharova fiind de notorietate faptul ca bideu minte cum deschide gura!

  3. Unii zic ca au si filmul.
    Incepe razboiul Europei cu Americanii.

  4. Deci bre
    desi e doar la „arhiva”

    profetia cu VINERI 🙁
    devine credibila !

    (mie miar fi frica sa contrazic un PROFET …si nu-s habotnic , dimpotriva-s ATEIST ! Totusi „caile Domnului” sunt pline de cuantica taina 🙁 DSper sa aveti 🙁 ce sa radem impreuna next week ! PUP)

    TOATE ACCELEREAZA …si NU …asta nu-i joc pe calculator …asta-i sange ne-trucat ! 🙁

    cum am mai zis-o …la sf 2022 TOTUL e deja … petrecut ! GATA !

  5. „RUSII AU POZA DIN SATELIT spune:
    28 SEPTEMBRIE 2022 LA 19:21
    Unii zic ca au si filmul.
    Incepe razboiul Europei cu Americanii.”

    NU acum … VINERI !

  6. Cand mergi la cacialma o mai iei si in bot cateodata.
    Amenintarea ca oprim gazul a disparut.
    Europa o sa se descurce,mai greu, dar o sa se descurce.
    Nu ma pricep sa vad cat au scazut astazi actiunile Gazprom.

  7. Au ieșit la iveală adevărații teroriștii …care au terorizat lumea ….

  8. Domnule Presedinte Putin ! Nu cedati in fata acestor banditi si teroristi mondiali. Sa stie toate popoarele lumii ce teroristi odiosi si criminali pot fi . Sa lasi in frig milioane si milioane de copii, tineri si batrani din Europa Occidentala pentru ambitiile tale criminale de dominatie si dictat e prea mult, e prea de tot. Acesti teroristi si criminali trebuiesc pedepsiti aspru de comunitatea mondiala.

  9. @ ȚeȚe 20:17
    Nu te dezminți !
    Ai ideea ce e o „cacIalma”, măi țețică?
    Vezi ca e un DEX on-line…?

  10. Idiotii cu poștașul prea repede, la datorie. Alți teroriști.Când va spuneam ca toate actele de terorism comise in Occidebte au fost opera Americanilor, eram privit cu suspiciune. Încet, dar sigur, Dumnezeu nu lasa adevărul sa nu iasa la suprafață. Sper sa fie pedepsiți pentru ceea ce au făcut. La ghilotina cu teroristii și terorismului American.

  11. Esti capitan pe aici, motz? Pari mai istet asa! Stii ce e un DEX.

  12. Mai aici cu distrugerea gazoductului e de pus un diagnostic de un psihiatru.Sa lași copii in frig e o problema grava dar progresistii că să ne „salveze” o pot face.Intai ne omoară și pe urmă ne salvează.Ce interese ar avea Puțin să distrugă gazoductul?Eu zic că nu are nici un interes.Dar americanii? Aici aștept un răspuns.Nebunii lui Soros ar avea interes sa creeze haos în Republica Sorosista UE.Un comentator a tras un semnal de alarmă ,de la începutul războiului au dispărut teroriștii din Europa.

  13. Sa vedem daca sunt dovezi, daca da, atunci comunitatea internationala (omenirea) trebuie sa actioneze, sa cobdamne pentru prina data in istorie teroristul adevarat al lumii.

  14. Cind s-au pus bombele (probabil ce o mai fi ramas nefolosit prin depozite de la „turnurile gemene” …) tocmai „se intunericea”, da’ eu sa va spun sincer nu-l vad pe Joe Alzheimer sa rosteasca faimoasa fraza : „Onorata instanta, am fost un dobitoc ! Am dorit sa arunc nu gazoductele, ci intreaga Planeta in aer !”

  15. Bai Heduard ala pe care sta musca, daca Rusia a cerut sedinta la ONU sunteti in rahat total taticule.
    Cand eu va spunea. Ca totul se joaca economic voi nu si nu, noi avem rachete. Uite ca de data asta o sa va bagati in fund rachetele.

  16. Acesta este un act de terorism și o declarație de război. Doi în unul, ca in reclame. Rezultatele vor fi catastrofale…

  17. @axon spune: ‘Sugarova iar e beata!’ Mi se pare c-a baut ceva impreuna cu @deeper. Dupa cum arata comentariul lui @deeper, am impresia ca l-a bagat sub masa.

  18. Rusine Cotidianul ca insinuati ca rusii si-ar fi distrus singuri conductele fara , repet FARA sa notati si punctul de vedere al fostului ministru de externe polonez Sikorski care a scris pe net…. „Thank you, USA” cu referire la cele doua conducte.

  19. Dacă ne uităm bine în lume, la butoane e , în mare parte, generația copy paste așa că poate să fi fost chiar un accident. Dacă nu, cine a făcut asta a făcut foarte bine că până acum nu stăteam ” nici așa nici altminteri”. Dacă se mai lungește mult porcăria asta de război, Europa se va transforma într-o dictatură a Dinu Păturicilor ( Ursula s-a făcut von prin căsătorie) ceea ce va fi rău pentru ruși dar și pentru noi. Eu cred că marea greșeală a lui Putin a fost să creadă că se luptă ei aristocrații între ei. Ăia s-au împiedicat fiindcă degeneraseră, ăștia de țoape ce sunt.

  20. Probabil ca celovecii vor sa reclame Ucraina pentru crime impotriva umanitatii ! Ucraina a atacat Rusia , au distrus sate si orase, spitale si scoli , au ucis oameni nevinovati , noncombatanti si i-au ingropat in gropi comune , au bombardat centralele nucleare, au facut ca sute de mii de rusi (sic!) sa ia drumul pribegiei ! Acum Rusia reclama ca cineva , nu se stie cine, a distrus o conducta de gaze, care ii apartinea , gazele cu care santaja Europa! In rest totul este OK, n-are nicio treba , totul este cantec , joc si voie buna , mai ales in Ucraina ! Esenta pura a cinismului sovietic : eu dau cu parul , eu tip !

  21. @ Didos Esti atat de inteligent, de bine pregatit si perspicace incat iti dai seama imediat despre orice. Nimic nu-ti scapa, cunosti absolut tot, esti uluitor. Mai mult ca sigur ai putea fi anal(ist) pentru cel mai mare serviciu secret din lume. Bravo tie, tine-o tot asa!
    P.S. Daca lumea civilizata nu s-ar ambitiona sa ne invete pe toti a scrie si a citi, in unele cazuri, cum este si cel al domnului Didos, si-ar face si ne-ar face tuturor un mare serviciu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.