Mitropolitul Teofan, Pastorală. Să arătăm o inimă milostivă faţă de cei aflaţi în nevoi

Hristos este răspunsul lui Dumnezeu la drama omenirii, el este dovada iubirii nemărginite a lui Dumnezeu faţă de noi, oamenii, în suferinţa noastră, spune mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, în Pastorala de Paşti.

Acesta înalţă o rugăciune pentru cei aflaţi în nevoi, ”pentru semenii noştri a căror viaţă este tulburată de războiul din Ucraina, din Ţara Sfântă şi din alte părţi ale lumii”. Totodată, îl roagă pe Dumnezeu ”să ne lumineze mintea şi inima pentru a alege oamenii cei mai potriviţi pentru a conduce destinul Ţării: oameni cu frică de Dumnezeu, cu ataşament faţă de valorile familiei, cu dragoste de semeni – prieteni sau duşmani”.

”Am ajuns şi anul acesta, prin mila lui Dumnezeu, la slăvitul praznic al Învierii Domnului Hristos. În miez de noapte, cu făclii de lumină în mâini şi feţe luminoase, cu o bucurie tainică în suflete, ne aflăm în jurul bisericilor noastre pentru a „primi Lumină”. Asemenea femeilor purtătoare de mir, de odinioară, venite dis-de-dimineaţă la mormânt, suntem chemaţi şi noi să cunoaştem, să trăim şi să mărturisim taina mormântului gol. (…) Mormântul gol este primul semn şi dovadă a Învierii lui Hristos. (…) În această noapte de lumină, mărturisim că Hristos a înviat, biruind moartea şi iadul în diferitele lui forme”, arată ÎPS Teofan.

Şi totuşi, adaugă el, constatăm că, în continuare, moartea este prezentă în lume.

”Vedem în jurul nostru multă suferinţă, nedreptăţi de tot felul, durere, războaie între fraţi, deznădejde. Se poate ridica atunci întrebarea: unde sunt bucuria şi lucrarea Învierii? Unde este biruinţa asupra răului şi a morţii care ne este vestită în această noapte sfântă? Răspunsul ni-l oferă Hristos. El Însuşi este răspunsul, pentru că Hristos este răspunsul lui Dumnezeu la drama omenirii. El este dovada iubirii nemărginite a lui Dumnezeu faţă de noi, oamenii, în suferinţa noastră. (…) Fiul lui Dumnezeu se face om pentru ca trăind El Însuşi toate slăbiciunile şi neputinţele proprii firii noastre să o ridice pe aceasta din stricăciune şi din moarte şi să o aşeze acolo unde îi era dintru început locul, în unire şi asemănare cu Ziditorul său. (…) Astfel, Hristos cel înviat este adevăratul răspuns la durerea omenirii: în calea vieţii noastre, oricâte greutăţi, dureri sau încercări am întâmpina, nu suntem singuri, ci Îl avem împreună-călător pe Hristos. Fără El suntem lipsiţi de putere”, afirmă acesta.

Să arătăm o inimă milostivă faţă de cei aflaţi în nevoi – este îndemnul Înaltpreasfinţitului Teofan.

”Să ne bucurăm în aceste zile de Paşti de frumuseţea slujbelor liturgice şi de clipe de petrecere tihnită alături de familie şi de cei dragi! Să stăruim în dreapta credinţă, arătată în rugăciune şi în dragoste, în pocăinţă şi în smerenie, în participare la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie şi în împărtăşirea cu Sfintele Taine, „cu ochii aţintiţi asupra lui Iisus, începătorul şi plinitorul credinţei”. Să arătăm o inimă milostivă faţă de cei aflaţi în nevoi. Un gând de rugăciune să înălţăm şi pentru semenii noştri a căror viaţă este tulburată de războiul din Ucraina, din Ţara Sfântă şi din alte părţi ale lumii. Rugăm, de asemenea, pe Dumnezeu să ne lumineze mintea şi inima pentru a alege oamenii cei mai potriviţi pentru a conduce destinul Ţării: oameni cu frică de Dumnezeu, cu ataşament faţă de valorile familiei, cu dragoste de semeni – prieteni sau duşmani. Cu dragoste sfântă, din inimă de părinte şi frate, vin în faţa dumneavoastră şi rostesc cu bucurie fiecăruia şi tuturor: Hristos a înviat!”, şi-a încheiat mesajul mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Să arătăm o inimă milostivă faţă de cei aflaţi în nevoi – este îndemnul Înaltpreasfinţitului Teofan.
    care ar fi semnele milei aratate de bor celor „aflati in nevoi”…?

  2. PARTEA INTAIA
    NU Parinte Mitropolt!
    NU numai o Inima Milostiva, ca NU cu Pomeni Punctuale se face Armonie UNIVERSALA, adica Armonia CRISTICA.
    Cu Implicarea UnDarjita si CONTINUA a Bisericii OtoDOXE Romane in Schimbarea din T E M E L I E A Randuielii STRAMBE inCare C A PI T A L U L
    (Necesar si Uitil, ca altFel Omuuț NU este stimulat, fie acesta Capitalist sau Iobag Mic sau Mediu, sau Mare)
    inCalerca STATul, ca Fara de STAT Stabil, National si PUTERNIC la EL in Teritoriu, NIMIC nu IESE BINE si Placut LUI DUMNEZEU,
    ci Lui Dreacuu, Ceea CE SE VEDE, MaiAles de cand DRACuu’ l-a invatat la REEEELEEE pe Tampitul de Gorbaciov, CareEraDeja cu Dreacuu’ n’Sufelt, ca altFEL NU prindea ASADE Olimpic Cum Laude IN RAU, Dobbotockuu’ …
    Si Parinte ian sa mai Cheme Biserica la Spovedanie pe Ma’am DAMACRACY, ca PreaIndesuldeMult s-a cracit si rasCracit Porno Style in Vazuu’ LUMII,
    (DE SE VAZU Totuu’, To’arashi DIN Dansa Dansii, pan’an’FUUUNDuu’ LOCATIEI, de SA SPARIIEE Ganduu’, numai din Spectacol, NU mai vrobesc de Rezultatele Obiectiv-Stiintifice ale A N A L I Z E L O R in Orb, ca AltFEL vine Capitalismul si spaguieste pe TOTI, Analizorii)
    cu TOTI si TOATE Soiurile de Stricati si Stricate Politice, Conomice, Sociale, Culturale si aaaaARE muuuulteeee P A C A T E Grele intru Marturisire Smerita de spus si de C O R E C T A T, ajutata de BISERICA, intru InDreptare spre Starea de Muier Credincioasa Sotului, STATului, NU Amantului Prevers, Lover Boy, CAPITALISMUL Liber intru a face Rele,
    – PARTEA A DOUA

  3. – PARTEA A DOUA
    DACA NU este EL inCalecat de Catre STAT!
    CUM?
    – Prin Impozitare DURA si CORECTA AICI, IN Romania si prin CONTROL Permanent, pana IN MsDOSuu’ TUTUROR Structurilor STAT-ale PRIN InTegistrarea in Direct, in Timp REAL a Oricaei Sedinte si OriCarui ACT Semnat,

    – Iar ACTANTII STATului, la OriCE Nivel, de la Prezident la Ultimul Primar BLOCAT intru Cinste, adica BLOCAT de la FURAT, sa fe FILMATI NonStop, chiar SI la WC, adica sa li se vaza TOT, TOT Timpul, le dam Disprensa de Pudicitate …


    A C E S T E A Spuse, predicate, afirmate sub Sanctiunea Ecomunicarii si Afuriseniiei si a Altor ImPedepsiri C A N O N I C E Grele, sa se CANONEASCA, dintre care Penitenta la Muntele Athos, de FIX 3, 14159 … … Ani
    sa fie o Blanda Sanctiune (Desi, – auzit ca LE fac Acei Calugati ImMustaciti si ImBarbosati Gresitilor trimisi Acolo la Ispasire … 😊😊😊.
    Iar alta IMEDIAT Urcatoare in In Vartosire ispasitoare sa fie EXORCIZAREA!
    SI Biserica OrtoDoxa are Ritulauri CANONICE in Tema, mi-a zis mie un Preot VALABIL, Preot-Preot, desi Tanar, Fost PILOT, cu Maaaaare Bucurie Sincer S P O N TA N A, cand am intrebat Nevinovat ca Mirean CE ma aflu, da’ foarte Vindicativ cu Calcatorii de Legeile lui Dumnezeu:
    Aveti ASA Ritualuri de SCOS Dreacii din UNii, PreaInDestul de ImDracizati, CUM am vazut in fFilmul OmoNim?
    – AVEM! AVEM!
    LA Treaba , Sfintilor Parinti, Mitropoliti, ArhiMandrtiti, Arhierei, Episcopi, Stareti, Preoti sa NE curatam TARA de Slugile HOATZE ale LIFTElor.
    INCHEIERE

  4. INCHEIERE
    DIN Gurile VOASTRE, altFEL le aude Dumnezeu, decat spuse si scrise mine, un Simplu si Singur CONTESTATAR, cenzurat, represat URAAAT de Doua Ori in 20 de Ani de catre Slugiel ROMANE ale LIFTElor Straine la EL in Tara, BA, chiar SI Undeva D E P A R T E eee. Daca ar fi MaiMulti C O N T E S T A T A R I printre PREORTII Bisericii OrtoDoxe R O M A N E, maiSusor am SCAPA de PedepselelBIBLICE NeMeritarte, aplicate NOUA de DREACuu’, NU de Dumnezeu, ca vaz’ca NE-a CamUitat de 34 de Ani si Saote Luni!
    PS
    Daca Sfitiile VOASTRE veti PEDEPSI in Public pe UNii preCUM TOTI Ploiticienii de dupa 2015, in Sepcial ep CiCuVAXXINuu’ cu Afuririsirea, Penitenta la Muntele Athos, E X O R C I Z A R E A Pubblia a Unuia preCum Catzu, Iohannis, Firea, etc., CE Lovitura de Imagine ar fi pentru B I S E R I C A Romanilor?
    CE s-a inghesui TOTi Romanii sa ii VADA EXORCIZATI in Direct pe Aia de deSupra?
    ESTE Cazuu’ sa fiti o Biserica M I L I T A N TA, ca in America de Sud, pe Timpuri …
    SI, POATE sa va agregati intr-o „AIATOLAHIE” OrtoDocxam macar la CONTROLul (In)J U S T I T I E I DIN Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.