Acte de sabotaj puse la cale de servicile ruseşti în Polonia

Nouă persoane au fost arestate recent în Polonia suspectate de acte de sabotaj în folosul serviciilor de informaţii ruse, a anunţat luni prim-ministrul polonez Donald Tusk.

„Avem în prezent nouă suspecţi arestaţi, puşi sub acuzare, care au fost direct implicaţi în numele serviciilor ruse în acte de sabotaj în Polonia”, a declarat Tusk într-un interviu la televiziunea privată TVN24.

„Este vorba atât de cetăţeni ucraineni, belaruşi, cât şi de (cetăţeni) polonezi”, a spus Tusk, adăugând că uneori aceste persoane erau recrutate din mediile de delincvenţi.

Astfel, aceste persoane sunt acuzate de „bătăi, incendii criminale şi tentative de incendiere”, a adăugat premierul polonez.

Potrivit lui Tusk, sabotajele serviciilor de informaţii ruse vizează în prezent nu doar Polonia, ci şi Lituania, Letonia şi în cele din urmă Suedia. O anchetă internaţională este în curs, a precizat el.

Printre exemplele citate, el a evocat o tentativă de incendiere a unei fabrici de vopsele la Wroclaw, în vestul Poloniei, sau incendierea unui magazin Ikea în Lituania.

Donald Tusk a anunţat de asemenea o informare publică, în următoarele zile, privind acţiunile de sabotaj în Polonia.

La mijlocul lunii mai, Tusk a anunţat întărirea serviciilor de informaţii poloneze în urma activităţilor Moscovei menite să destabilizeze situaţia în Polonia, informând despre o sumă de 100 de milioane de zloţi (23,5 milioane de euro) destinată serviciilor de contraspionaj civil şi militar.

El a mai informat atunci că mai multe acte de sabotaj au fost dejucate, „datorită vigilenţei serviciilor noastre şi aliaţilor noştri”.

În timpul ultimelor săptămâni, Varşovia a anunţat arestarea unui bărbat suspectat că ajuta serviciile de informaţii ruse să pregătească un potenţial atentat împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi a comanditarului belarus al atacului împotriva lui Leonid Volkov, un aliat apropiat al defunctului opozant rus Aleksei Navalnîi, în martie, la Vilnius, şi a doi polonezi însărcinaţi cu comiterea atacului.

De la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022, Varşovia este un susţinător necondiţionat al Kievului şi principala ţară de tranzit pentru armamentul occidental care îi este livrat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Da, se sti ca toate nenorocirile din lumea asta sunt puse la cale de rusi. Pai, cine credeti ca a organizat toate crimele alea din USA? Sau, bataile din Paris? Chiar si CPI, care l-a condamnat pe Putin, l-a condamnat si pe Netanyahu la indemnul rusilor. Ca sa nu mai vorbesc de furturile din Romania si de minciunile promovate cu osardie in Romania. Ma opresc aici, desi ar mai fi o multime de subiecte d-astea de ras si curcile.

  2. Tusk şi-ar băga tata la puşcărie, mama în mormânt şi țara în război doar ca să facă pe plac stăpânilor lui globalişti… Mare om, mare caracter!

  3. Toate ca toate, dar sa incendiezi un magazin Ikea, este de neimaginat. Daca atentatorii reuseau sa dea foc la cele doua obiective, ar fi fost niste lovituri devastatoare pentru Polonia si Lituania si ar fi creat un avantaj decisiv pentru Rusia. Hahahahahahah.

  4. Polacii fac ce fac si iar ii manaca undeva. Au uitat cum au fost scarmanati di granda ultima data. Acum, mno, nu te poti ca…isi in gustul omului.

  5. Se stie ca magazinele IKEA sunt fundamentale in sustineres unei armate la fel ca si fabrica aia vopsele. Urmeaza sa fie descoperiti niste sabotori care furau in tramvaie altii care se bateau pentru un loc de parcare si cativa betivi imbatati de Moscova care urmau sa creeze haos pe strazile Poloniei!

  6. Este greu de crezut ca specialii rusi pot fi atat de gogomani in meserie incat sa fie dibuiti de polonezi. Pot fi luate in considerare alte variante mult mai credibile.

  7. Toate serviciile secrete mari au multe sute de agenți în ograda vecinului. Să vedeți terorismul statal… ăla a lui Bin Laden este pentru 0-3 ani.

  8. E la mintea cocosului ca printre sutele de mii de refugiati ucraineni trebuie sa se fi gasit si cativa fani FSB. De altfel cine sa-i deosebeasca, in conditiile in care multi cetateni ucraineni sunt pur si simplu rusofoni, iar filtrele serviciilor din tarile NATO au dificultati majore pentru ca in NATO trebuie sa stii o singura limba, Globish, engleza de balta. Cine dintre securistii polonezi sau romani sa stie sa faca diferenta intre ucraineana si rusa? Intre do pobacenia si do svidania?
    Daca, asa cum este destul de clar, agenti straini s-au infiltrat in statele NATO din est, atunci rolul lor este mai putin sa dea foc la un depozit globalist de mobila proasta, cat sa joace un rol cheie odata cu inceperea unei invazii reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.