„Orice inițiativă legislativă privind răspunderea materială a magistraților este inoportună”

Judecătoarea Mariana Ghena, președintele CSM, a prezentat, în cadrul ședinței plenului, punctul de vedere al Consiliului referitor angajarea răspunderii materiale a magistraților.

Astfel, potrivit judecătorului Ghena, orice astfel de inițiativă legislativă este „inoportună”, în condiţiile în care, spune ea, legislația actuală reglementează acest lucru.

„Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a se autoregla, inclusiv prin sancționare, sub cele trei forme, a magistraților, fiind de altfel și singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale. De aceea, orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților, în alte coordonate decât cele deja existente în prezent, este inoportună”, a spus Mariana Ghena.

„Independența justiției reprezintă o componentă esențială a statului de drept în care cele trei puteri — legislativă, executivă și judecătorească — trebuie să fie în permanent echilibru”, a mai spus Ghena, care a ţinut să precizeze că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă, disciplinară, penală și civilă.

Ghena a sublinit, de asemenea, că o astfel de reglementare privind răspunderea ar trebui să fie aplicabilă şi celorlalte două puteri în stat, respectiv legislativă și executivă, contrariul reprezentând „o perturbare” a echilibrului dintre acestea cu „grave consecințe” pentru buna funcționare a societății.”

CSM, la rândul său, își asumă identificarea, soluționarea și sancționarea cu fermitate a situațiilor de încălcare a legii de către magistrați”, a mai precizat Mariana Ghena.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului din justiție, şefa CSM spune că este necesară luarea unei măsuri unitare.

„Inechitățile rezultate ca urmare a adoptării și interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturare, în acord cu decizia Curții Constituționale, (…) astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salariați avându-se în vedere valoarea de referință sectorială unică. Pentru a îndeplini menirea constituțională, CSM are nevoie de încrederea și sprijinul corpului magistraților, a celorlalte puteri și a societății în ansamblul ei”, a conchis Ghena.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.