A apărut o nouă schemă de înșelăciune! Despre ce este vorba

Poliţia Română atrage atenţia cu privire la un nou mod de înşelăciune propagat prin intermediul aplicaţiilor mobile de relaţionare – „Apreciază postări pentru bani!”.

„Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al ‘aprecierii postărilor pentru bani’, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online. Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, se arată într-un comunicat.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 şi 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea şi să câştige încrederea potenţialelor victime.

În etapa următoare, potenţialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câştiguri substanţiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitaţii de a se alătura grupurilor de discuţii pe o platformă de mesagerie online, unde presupuşi „specialişti” în investiţii îi vor ghida pentru a obţine profituri mai mari. Totuşi, aceşti „specialişti” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile şi sume importante de bani de la persoanele vătămate, precizează Poliţia Română.

Conform sursei citate, acest mod de operare se bazează pe mai mulţi factori, printre care: autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogăţire rapidă, câştigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare şi a-i determina să acţioneze în conformitate cu dorinţele lor; autorii profită de naivitatea şi lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce priveşte ameninţările cibernetice pentru a-şi atinge scopurile; prin intermediul acestor activităţi infracţionale, în unele cazuri, autorii reuşesc să obţină şi date personale de identificare, financiare şi de autentificare la aplicaţiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, şi la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârşirii altor infracţiuni.

Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să fie precauţi şi să evite orice interacţiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare ori care promit îmbogăţirea rapidă şi fără efort, să nu furnizeze niciodată date personale (numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărţii de identitate etc.) sau informaţii bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure şi să verifice întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informaţii sau de a executa orice sarcină cerută.

De asemenea, recomandă instalarea unui software de securitate, care să fie actualizat regulat, ca protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice şi folosirea autentificării în doi paşi, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile online, cerând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a conectare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Pare o ironie, daca nu vrei sa-ti lasi nr de telefon, numele nu obtii ce soliciti. De pilda Libraria Cartaresti care este goala de continut pt ca multe carti care apar pe site nu-s in librarie. Daca doresti sa cumperi, deci sa fie adusa din depozit te obliga sa-i dai numarul de telefon, numele, cand in mod firesc poate spune: reveniti peste trei zile. Nimeni nu garanteaza ca apoi numarul nu ajunge la firmele de publicitate/partide, nu spun la oameni rau intentionati. Foarte usor ne lasam santajati de un vanzator dintr-o librarie. Poate chiar ar trebui intrebat ANPC daca vanzatorii dintr-un magazin, Libraria Cartarasti au dreptul sa conditioneze procurarea/vanzarea unei carti pe care fraudulos se prezinta ca o detin, cerand datele clientului? In rest toti functionarii obtin datele personale ale unui solicitant…

  2. 😉 să înțeleg că de asta nu funcționează bancomatele exterioare ale BCR din câteva municipii😉? Cauți să scoți bani și nu poți, cauți să schimbi valuta, nici asta nu găsești în anumite localități în weekend! Ce până lui Gogu se întâmplă în România escrocilor și minicinosilor de lux? Bă, mai e până la alegeri, ați început să fiți siguri de blocaje și intimidări?

  3. Cu tehnica asta au întrat în Baza de Date a $Parlamentului și i-au furat CNP-ul CioKalaKului BuZat ?
    măRog…🤣
    {…RăuPorKKaK-2×Perfecționatu’la CEPEkk}

  4. Romanii are imaginatie. Unii mai destepti isi imagineaza apa incompresibila si Delta secata prin efectul vaselor comunicante.

  5. Pravu’ să s-aliagă di toț’ trolacii sorosiști! Să rămâie dicât am botezat io…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.