Șeful Serviciului de informaţii militare israelian a demisionat

Şeful serviciului de informaţii militare israelian, generalul Aharon Haliva, şi-a prezentat demisia din cauza responsabilităţii pe care o are în eşecul de a preveni atacul fără precedent comis pe 7 octombrie 2023 de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel, a anunţat luni armata israeliană, relatează AFP şi Reuters.

Este primul responsabil – politic sau militar – israelian care demisionează după incursiunea sângeroasă a combatanţilor Hamas, care a luat Israelul prin surprindere la 7 octombrie, ziua cea mai sângeroasă din istoria acestui stat de la crearea sa, în 1948.

Generalul Haliva „în coordonare cu şeful statului major a cerut să fie eliberat din funcţie”, a precizat armata într-un comunicat. „S-a decis ca generalul Haliva să fie eliberat din funcţie şi să se pensioneze din armată, odată ce succesorul său va fi numit”, a adăugat armata.

„Pe 7 octombrie 2023, Hamas a comis un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel. (…) Serviciul de informaţii informaţii plasat sub comanda mea nu şi-a îndeplinit misiunea care i-a fost încredinţată”, a menţionat generalul Haliva, care a avut o carieră militară de 38 de ani, în scrisoarea sa de demisie publicată de armata israeliană.

„De atunci mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte. Voi avea mereu amintirea acestei teribile dureri”, a adăugat el.

Atacul Hamas de la 7 octombrie a dus la moartea a 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Israelul a declanşat drept represalii o operaţiune militară în Fâşia Gaza, condusă de Hamas, promiţând să distrugă mişcarea palestiniană, ale cărei comandouri au răpit şi transportat în Gaza 250 de ostatici pe 7 octombrie, dintre care circa o sută au fost eliberaţi în urma unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

Operaţiunile israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu peste 34.000 de morţi, în majoritate femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. 7 octombrie e singura cauza! Categoric n-are cum fi din cauza ca doar cinci rachete au lovit baza aeriana Nevatim. Nici devastatorul atac cu pui de drone de la Isfahan n-are nimic de-a face.

 2. Circula pe internet un film din GAZA! Criminalii lui Hristos au omorât peste 100.000 de copii nevinovați palestinieni in 20.24! Ăștia ne sunt conducătorii evrei ai lumii!

 3. Ca nu ar fi obtinut informatii despre atac este una, iar faptul ca trupele Hamas au zburdat vreo 2 ore prin sistemul ultrasofisticat de aparare din zona, este alta !? Cam ciudat !

 4. Este evident si din comentarii:

  „Iranul își folosește aliații regionali pentru a împinge Israelul să-și extindă operațiunile în Liban și în alte țări. Asta în contextul în care regiunea devine din ce în ce mai tensionată. Rezultatul unui conflict regional ar putea fi slăbirea sprijinului militar american pentru Ucraina și Taiwan.

  Este posibil ca, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, situația geopolitică globală să nu fi fost atât de volatilă și periculoasă. Foarte puțini analiști politici își permit să facă previziuni cu privire la evoluția evenimentelor în săptămânile următoare”, observă jurnalistul francez Pierre-Antoine Donnet.

 5. Un fel de musamalizare…autoritatile au avut informatii despre atac inaintea desfasurarii lui. Acum se confirma doar narativul oficial care trebuie sa se justifice prin aceasta demise. O punere in scena penibila. A luat ceva timp sa l convinga sa demisioneze…6 luni…

 6. Nu cred ca motivatia lui este adevarata masura de a demisiona .

 7. La „7 octombrie” s-a intamplat o marshavie pre-programata !
  Mai ales ca (eventual) se ante-stia din seara acelei zile (ora 19,02) ca va urma un GENOCID si-o „solutie finala”
  in GAZA „mai ceva” in imoralitate decat cea din GERMANIA HITLERISTA contra evreilor atunci … facuta de evrei acum !

  SHALOM ! „NINGE PE FED!” …le stau atat de rau bancile dupa TESTUL DE STRESS inca au fost obligati la inca un fond din tiparnita de … 61 miliarde colateral-mascat pentru FED !

  AUR-ul creste fara limite ! ? E de rau !

 8. aharon ben haliva ne vorbeste cu o sinceritate de spion sef sa continue tot asa toti care il aud il cred

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.