A început controlul la DNA

Inspecţia judiciară a început, luni, controlul cerut de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Controlul va dura până pe 11 august, iar după verificări va fi întocmit un raport care va fi înaintat Secţiei pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat, în 3 iulie, că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, instituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

„Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a precizat că a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost făcute evaluări.

„Am sesizat Inspecţia juidicară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, şi la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de altă parte pentru că la cele două autorităţi nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007.

(…) Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, evaluată nu ştiu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară, verificările sunt în curs de desfăşurare, aştept cu interes concluziile evaluării”, a afirmat ministrul.

Ce zice Kovesi

Întrebată într-un interviu apărut luni despre acest control, Laura Codruța Kovesi a declarat: „Nu am emoții. Perioada controlului vizează 1 ianuarie 2016 – 1 iulie 2017. Anul 2016, din punctul de vedere al parametrilor de calitate, a fost cel mai bun de la înființarea instituției. Dacă ne raportăm la perioada pentru care suntem acum controlați, am avut din partea CSM, prin Inspecția Judiciară, peste 120 de controale. Au fost 126 de controale pe chestiuni punctuale și 8 controale tematice. Nu s-au găsit disfunctionalități, în ceea ce privește activitatea noastră”.

Recomanda
Julieta Tarnovan 2530 Articole
Author