A început fenomenul El Nino: Sunt aşteptate călduri record

Fenomenul meteorologic El Nino, asociat de obicei cu creşterea temperaturilor la nivel global, a început oficial şi este de aşteptat să se „intensifice treptat” în lunile următoare, a anunţa Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA), relatează AFP.

El Nino este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafaţă mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial, dar are consecinţe asupra întregii planete.

„Ar putea duce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, a declarat, potrivit unui comunicat, Michelle L’Heureux, climatolog pentru NOAA.

În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, sub efectul combinat al El Nino şi al încălzirii globale provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

El Nino are loc aproximativ o dată la doi până la şapte ani, iar climatologii au estimat sosirea lui de câteva luni pentru acest an.

Fenomenul opus, La Nina, care tinde dimpotrivă să provoace o scădere a temperaturilor, este prezent de trei ani.

„În funcţie de intensitatea sa, El Nino poate provoca o serie de consecinţe, precum creşterea riscului de precipitaţii abundente sau de secetă în anumite regiuni ale lumii”, a explicat Michelle L’Heureux.

„Schimbările climatice pot exacerba sau atenua unele impacturi legate de El Nino”, a precizat ea.

În general, El Nino tinde să modereze activitatea uraganelor în Atlantic, dar le favorizează în Pacific, potrivit NOAA.

Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. @Postăkel Gudurău
    Concentratia de CO2 este chiar mai scazuta, de cca 300 parti per milion, adica 0,3 la mie. Desigur ca o astfel de concentratie infima nu are cum sa influenteze clima prin crearea efectului de sera. Tare as vrea sa vad un experiment in care sa se compare efectul de sera dintr-o incinta cu concentratie naturala de 0,3 la mie si una cu 0,1 la suta sa zicem, asa cum afirma ei ca era in aer acum vreo 200 de ani. Experimentul ar arata ca efectul de sera are aproape aceeasi valoare in ambele cazuri, diferenta de temperatura in cele doua incinte fiind aproape inexistenta. Insa “ei” nu fac un astfel de experiment tocmai pentru ca le-ar contrazice sustinerile false legate de efectul de sera cauzat de concentratia de dioxid de carbon de numai 0,3 la mie.

    @kirlian
    Multumesc pentru recomandarea aplicatiei. Este foarte buna, si ofera atat date din prezent cat si o arhiva cu date din trecut. Aplicatia este in limba romana si ofera explicatii ale tremenilor folositi, ba chiar se pot activa alerte cu privire la activitati solare care pot influenta Pamantul. Ar fi foarte interesant daca cineva ar face o analiza care sa studieze corelatia intre datele privind activitatea solara si cele legate de activitatea meteo, cum ar fi superfurtuni sau valori ale temperaturilor. Cred ca dintr-o astfel de analiza ar rezulta fara tagada ca problemele climatice (inclusiv cresterea temperaturii medii anuale din ultimii ani) sunt cauzate de activitatea solara, si nu de concentratia de CO2. “Lor” insa le convine de minune minciuna CO2, pentru ca multi incaseaza bani de pe urma certificatelor de carbon pe care le platim cu totii, si le convine sa foloseasca aceasta sperietoare pentru a stapani mai bine populatia. Adevarata sperietoare este insa implacabilitatea fenomenelor solare.

  2. Instalati-va acest app: spaceweatherlive si coroborati informatiile despre ejectiile de masa coronala, filamente si in general eruptiile solare cu schimbarile climatice si veti observa ca soarele si energiile cosmice sunt factorii principali de stres pe masura ce campul magnetic al planetei slabeste si permite intrarea particulelor si energiilor cosmice. Cuvinte cheie de cautat: magnetic pole shift, galactic reversal sheet, solar impactors, extinction level event. Face parte din excursia magnetica ciclica, la 12 000 ani odata. Si vine cu schimbari atat de dramatice incat extinctia si specierea se petrec in acelasi moment.

  3. Chiar dacă planeta Terra nu era locuită se întâmplă acest fenomen!…planetele au și ele viața lor, se nasc,traiesc și după aia mor!…
    Ne aflăm la începutul sfârșitului lumii, poti să faci orice că tot acolo se va duce viața…Aleluia!…
    Ce credeați că trăim veșnic?…toate au un final …

  4. Iar umblă Gore cu codoiul după el. Asta cu”gazele cu efect de seră”adică CO2 – 0,3% adică trei la mie, au luat-o de pe Venus care are 98% CO2, distanța față de Soare e cu 1/3 mai mică și presiunea atmosferică cam de 100 atm. Acu, dacă comprimi aerul iarna, la 20-25 atm la un diesel ajungi la 800 și de grade Celsius, altfel nu pornește.Gogoașa asta s-o toarne conducerii Schweighopfer, poate-i doare la profit. Ce zic toașii alarmiști dar n-o spun, este că vor bani moka și un control mai strâns asupra unui peon mai sărac pe care-l văd ca cap de vită furajată (lucru adevărat întrucâtva), șeptel.Între timp au dat foc pădurii canadiene preventiv, cu ajutorul unor zbuciumați, pe model Australia anului trecut, ca să aibe presa apă la moară.

  5. Cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au emis un avertisment despre o posibilă furtună solară, care va avea loc pe 7 și 8 iunie, după ce sateliții săi au detectat o ejecție de masă coronală, care se deplasează spre Pământ.

  6. In alte ziare acum cateva zile a aparut stirea ca au avut loc explozii masive in Soare . Adica incalzirea se datoreaza soarelui si nu poate fi controlata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.