A interzis abaya și l-a supărat pe Erdogan

Președintele Turciei, Racip Erdogan, conduce o adevărată campania deschisă în unele țări arabe împotriva deciziei președintelui francez, Emmanuel Macron de a interzice folosirea „Abaya” de către școlarile musulmane, din cauza caracterului laic al țării.
„Abaya” este o rochie tradițională feminină, care constă dintr-o haină lungă și largă care acoperă corpul. Utilizarea sa este comună în țările arabe, Golful Arabic și Magreb.
Macron își justifică decizia prin faptul că în Franța, religia nu are nicio putere de decizie, ca țară laică. Și din acest motiv, în instituțiile de învățământ nu pot fi purtate articole care arată religia purtătorului.
Unele familii musulmane franceze se adresaseră Consiliului de Stat pentru a anula decizia lui Macron, dar acest organ superior a ratificat-o. Fetele de școală și tinerele nu au putut să poarte Abaya de la începutul lunii august trecut.
În țările din Golf, Abaya nu este în primul rând o rochie religioasă. Nici în Iran nu este obligatoriu. Dar, în practică, familiile arabe preferă ca fiicele lor să se îmbrace în ea.
Abaya răspunde imperativului de modestie care în lumea arabă este îndreptată către populația feminină. Islamul o susține și de aceea trebuie luată în considerare. Ca o consecință a deciziei lui Macron, școlile musulmane au înlocuit Abaya cu tunici lungi care ajung până la picioare. Abaya nu este Burqa sau Tchador.
„Decizia președintelui Macron este scandaloasă”, a subliniat scriitoarea arabă, Isa Sané. Unii istorici și-au amintit că Abaya exista deja în civilizațiile antice din Mesopotamia, acum 4000 de ani.

În Dubai, Abaya este considerată o rochie de lux

La nunta princiară a lui Hussein, prințul moștenitor al Iordaniei, și a soției sale, arhitectul Rajwa Al Saif, pe 1 iunie 2023, la Amman, a purtat o abaya albă stilizată. La fel, mulți participanți și femei se prezintă la rochia de mireasă în acest fel, majoritatea în alb și cu modele tradiționale, pentru a sărbători noii soți.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Pe fatza..fara gram de rusine..tipic sorosheilor..deci incurajam homosexualii la vedere,barbati pe tocuri,dar interzicem un port secular..

  Mai macrou jumulit,de ce nu interzici portul evreilor ultraortodoxi in ziua de sabath?e un port de vreo 2000 si de ani…o traditie…ceva de admirat..
  Macrou,lepra de ce nu interzici conceptul kosher??🤣
  Nu poti?esti un vierme..putine zile mai ai la conducerea unei tari care era o putere.

 2. Hai sa vedem cand vor cere si impune lgbtq in zonele arabe, ce reactii rapide vor veni😂!

 3. Daca fața e deschisa nu cred că sunt necesare restricții…
  Sunt scoli particulare unde drescodul este introdus în contract.

 4. Interzicerea burchei sau abaiei nu are niciun efect. Europa trebuie sa oblige la arabi sa foloseasca condon. Altfel, in cel mult 25 de ani printul Salman cel Canibal din Arabia Saudi o sa fie regele Europei.

 5. Erdogan e nesimtit ca de obicei!Din cauza lui vor suferi toti imigrantii,civilizatia crestina nu tolereaza islamul
  Ponta poate sa poarte Abaya ,nu ai cum sa interzici Turcitului

 6. Recep, Lopeze, Recep îi zice lu președintele turc, nu Racip.

 7. Interzici o MODA …interzici un SIMBOL ?
  Unde-i LIBERTATE de-a akege a oamenilor astora … care atentie. NU FAC PROZELITISM ci sunt cum sunt !
  Altceva era daca araboii sau turcaletii ind Franta faceau ca SECTELE PROTESTANTE americane …PROZELITI si incercau sa-i castige si pe francezi in religia lor mahomedana !
  Mahomedanii sunt intre ei , cu moda lor far a obliga LGBT-ist si pe altii sau macar a incerca prin mass-media franceza de-a imbraca si Franta in porturile lor deloc religioase ci traditionale , de mii de ani !
  Ce fac francezii e … ILEGAL = lipsesc de anumite libertati garantate oricui o ETNIE sau un grup distinc de emigranti LEGALI in Franta ! PUNCT ! 😀

 8. Cer fi daca ar interzice3 si carliontzi sau portul traditional religios evreiesc in Franta !
  S-au i-ar interzice pe martorii lui iehova, INC. CORPORATION, de-a mai deranja poüulatia batandu-le suspect la usi 🙁 ?
  E de mirare de ce francezilor li se RASCOALACOLONIILE ? (=pentru ca intrec, siliti de CRIZA unui tap ispoasitor, masura !)
  CLOTHILDE a fost filmata furand anti-democratic-COLONIAL voturi in colonie, cum furau francezii in Africa
  si totusi e OK ! 😀
  Foarte demagog-absurda lumea de azi ! MDA ! 🙂

 9. Inadaptarea masurilor discriminatorii – incepute de Macron – la situatia demografica si culturala a Frantei anului 2023, arata fara dubiu ca acesti exaltati NEONAZISTI degenerati produsi undeva in laboratoarele vestului indepartat vor neaparat sa distruga Europa ca s-o poata reconstrui ulterior dupa fetele lor fara chip.
  In rest multa prostie, agresivitate, lipsa de educatie, informatie, toleranta si multa, enorm de multa aroganta a politicienilor inconstienti din occident.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.