A intrat în vigoare Ordinul de protecţie extins. Ce înseamnă

Ordinul de protecţie extins a intrat în vigoare începând de sâmbătă, context în care toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, fizică sau psihică, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

„Legea 26/2004 privind Ordinul de protecţie extins intră chiar astăzi în vigoare. Toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, că este fizică sau psihică. De ce îi spun extins? Pentru că până acum exista Ordinul de protecţie numai în cazul violenţei domestice. Îl extindem acum prin lege la toate situaţiile şi e normal să mergi la metrou sau pe stradă, fără să priveşti cu frică peste umăr, să intri în scara blocului, fără spaima de vecinul agresor. Să stai fără teama că un fals prieten îţi fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online. Să nu primeşti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite”, a transmis ministrul Alina Gorghiu, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ea a precizat că Ministerul Justiţiei lansează campania de informare publică „O viaţă trăită în frică nu este viaţă”, dedicată informării opiniei publice despre noul act normativ şi a victimelor despre demersurile pe care le pot face pentru a fi în siguranţă.

„Încurajez toate victimele să ceară ajutor, să sesizeze abuzurile, indiferent de formă, indiferent de agresor”, a mai punctat ministrul Gorghiu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ministerul Justiţiei, Legea privind ordinul de protecţie extins a fost iniţiată cu scopul de a proteja toate victimele, indiferent de relaţia care există între acestea şi agresor.

„Până la acest moment, ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu protejau doar victimele violenţei domestice dar de acum, prin noul act normativ, se depăşeşte perimetrul familiei iar protecţia oferită devine generală. Un alt aspect foarte important: noua lege se referă la toate formele de violenţă fizică, dar şi psihică. Printre formele de violenţă fizică, se numără orice lovire sau act de violenţă cauzatoare de suferinţă fizică sau orice act de violenţă de natură sexuală”, evidenţiază comunicatul Ministerului Justiţiei.

Între cele de violenţă psihică se regăsesc ameninţarea unei persoane cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare dacă este de natură să îi producă o stare de temere; fapta repetată de urmărire a unei persoane, de supraveghere a locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta; efectuarea de apeluri telefonice sau alte mijloace de transmitere la distanţă care prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise, creează temere; orice act de hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, ameninţări online, publicarea neconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim etc, precizează comunicatul menţionat.

Printre măsurile ce pot fi dispuse se numără evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Ar trebui sa intre in vigoare de urgenta un ordin de autoprotectie extinsa. Cand intra peste victime in casa un fost partener violent nu-l opreste o hartie. Pana si un demodat de Carpati isi poate face treaba in destule situatii, chit ca fuge ala cu gloantele in el, dar pastreaza distanta sigura. Nu de alta dar la multi este perfect legal si la partenerul strategic.

  2. Ba panaramelor, vă lăudați cu hârtii și cetățenii nu au nicio protecție reală! Ce dracu bre, hârtia apară cetățeanul violentat de un cuțit în spate, de violența excesiva, de violul că fapta? Cum? Pune hârtia in față infractorului și este apărat? Bai, voi chiar sunteți tâmpiți?!

  3. Adică pînă acuma, la Alinuța, puteai bate fără griji, nu erau legi?
    Un stat cu cît are mai multe legi, cu atîta e mai corupt (ceva roman, Tacitus)

  4. Tanti Gogo,tot n-am inteles o treaba: daca agresorul e vecinul,ii dai ordin de protectie si cum il tii departe de mine,ca el sta pe scara cu mine ? Doar nu s-o muta… la tine.Si-apoi,nu te pui cu mintile diabolice: unu’ chietros le rupe gatul la agentii de Politie si in final la corveta.Asa,ca,ghiozdanul in spate si la scoala cu tine,maica Gogo !

  5. Nulitatea asta absolută a muncit tot mandatul ei la metode de a pune „brățări” la câți mai mulți români, cât mai abuziv posibil. Legea e de cenzură politică și de anulare a drepturilor fără judecată.
    De acum, dacă scrii că „echipa câștigătoare” e compusă numai din hoți, marionete și nulități, miliția îți poate deschide ușa cu bocancul pentru „instigare la ură”.
    Dacă te acuză oricine de „violență”, fie și pentru că te-ai uitat urât, poți fi dat afară din locuință, monitorizat, hărțuit și obligat să-ți dovedești nevinovăția.
    m UE, viitor luminos!

  6. Sper că veți ține minte ce debitează liberala asta descurcăreață și nu veți mai vota partidul care de atâția ani îi asigură vizibilitate și putere! De ce am nevoie de „protecție generalizată”, acum nu e legal să fiu protejat? Parca pe dubele poliției scrie siguranța și încredere! Ce o să facă onorata Alina din Tecuci? O s[ ne dea MAI câte un polițist, din ăla pensat și cu pantaloni mulați, cu brățări de cârpă și mărgeluțe la mânuțe să ne protejeze? Iar noi o sa-i asigurăm casa si masa? Sau aici e vorba de afacerea cu brățările electronice? Ce firmă a primit caietul de sarcini ca sa câștige licitația? Ca sa fie pe profit, acea firmă va trebui să vândă cât mai multe brățări, așa ca se dă dezlegare la orice turnătorie, contra oricui. Aștept părinții puși sub supraveghere la reclamatia lu’ ăla micu’, că nu i-au luat ulimul IPhone și că nu-l lasă să se masturbeze la grădi’.

  7. No sa ai nimic, dar o sa fii fericit si protejat. io zic ca-i cool

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.