A murit actriţa Ileana Stana Ionescu

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu.

O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

 

Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, judeţul Hunedoara, având origini italiene, după mamă.

Şi-a început cariera la 19 ani la Teatrul din Reşiţa, se mută apoi, alături de soţ, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ pe scena căruia este remarcată de Radu Beligan, care îi propune să dea concurs la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1964, debutează în film în pelicula „Merii sălbatici”, regizat de Alecu Croitoru, şi în anul 1965 îşi face debutul pe scena TNB, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, în rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

29 de Comentarii

 1. S-a stins minunata doamna? Eu spun că „Și-a trăit toți anii și zilele pe acest pământ, indeplinindu-si misiunea grea de a educa prin creativitate și cultură, prin modul practic de a fi demn și onorabil omenirea României până în ultima clipa a vieții”! Fie-i țărână ușoară!

 2. Erau Artisti care erau Mana in Mana cu Securitatea si cu Regizorii de Texte ! Au mai rămas si acum Securisti la TVR !

 3. Dumnezeu s-o odihneasca în pace. Se duc, încet, încet toate valorile care ne-au luminat viata cu rolurile lor din teatru și film și cu ei de duce o lume care nu se va mai întoarce niciodată. Dumnezeu sa-ti binecuvânteze sufletul pentru tot ceea ce ai făcut pentru inima și mintea noastră.

 4. A fost Italianca ! Dar Securitatea făcea textele împreună cu Regizorii de Texte ! Niste Turnatori !

 5. A fost o actrita de mare valoare din epoca monstrilor sacri ai scenei si ecranului nostru.
  Odihneasca-se in pace……[Rumburak]

 6. Mi-am luat o Bere Caraman si o Cutie de Fasole cu Costitza . Berea a fost Calda dar si Berea Calda este Buna este asemănătoare cu Kozel !

 7. Fiul doamnei este doctor (crescut si educat ) de artista.A meritat oare toate sacrificiile facute cand fiul nu a mai cunoscut familia.

 8. Nu a venit Pensia Marita ! Abia dupa 1 Septembrie 2024 o veni Pensia Marita ! Dar nu stiu cu cat ? Probabil cu câteva sute de lei ! Pana atunci Stai cu Pensie de 1300 de lei! Si Mananci Bomboane Agricole ! Ca’s mai ieftine !

 9. Mare actrita, o femeie deosebita, frumoasa foc la tinerete…se duc incet-incet marii actori…
  Dumnezeu s-o odihneasca in pace….

 10. M-am uitat la Romania Tv si a spus ca in 2024 trăim mai rau decât in 1989 ! Exact ce am spus si eu mai Demult la Cotidianul la un Articol cu Ciuca si Ciolacul ! Ei sunt mai destepti ca noi ca au salarii mari !

 11. Neagu Mircea La Romania tv te-ai uitat? Pai moș teacă,ei denaturează realitatea. In ceausiam propaganda îți spunea că o duci bine. Acum relicvele ceaușiste îți spun că o duci rău. Dar tu când mai și gândești?

 12. Din punct de vedere profesional a fost SUPERBA !.
  Din punct de vedere moral,după ’90 a făcut tot posibilul sa se declară „italianca” după bunica,pentru a obține șefia Organizației de Femei italience din Romania, având în acei ani vize de la ambasada Italiei,plus multe beneficii materiale.

 13. Multi postaci lipsiti de cultura si decenta. A fost un mare talent. Dar azi recunostinta este zero. Nu mai stim sa decretam zi de doliu national can ne mor mari artisti, oameni de stiinta. Dar vom avea doliu national la moartea unor impostori, lichele si plagiatori.

 14. Marele actor Gheorghe Dinică,zicere la 5 zile după Revolutie-1989:…”TOTI dintre noi am mâncat și căcat în anii ăștia,dar unii au fruct și SUPLIMENT”!. Ce vremuri de restriște au fost și au urmat în TEATRUL românesc după ’90!.

 15. Ce Rau este sa Mori ! Nu mai ai Respiratie ! Nu mai poti sa Respiri ! Nu mai ai Puls ! Ti se pune un Nod in Gat ! Nu mai poti sa Respiri ! E rau sa Mori ! Era mai bine când te-ai Născut ! Era Viatza !

 16. Sa se odihneasca in Pace! O mare actrita.
  Acum multi ani la Universitate sarea in ochi prin tinuta , intre o suta de persoane, vedeai tinuta si apoi te dumireai cine este persoana!

 17. @ „PAS”, 01 iul. 2024 la 13:39
  Trebuia să fie Cetățean de onoare a’ orașului Brad, da’ n’-are nimeni loc dă (editat) dă la Bukale! …că Bukale n-a avut nici un merit în formarea ei, ci doar în exploatarea muncii și imaginii ei!
  La fel e cu transilvănenii Traian Vuia și Aurel Vlaicu care n-au fost îngropați unde au cerut familiile lor, ci la Bukale, că i-a anexat și pe ei, ca și Transilvania la 1920!
  https://www.banat.ro/academica/Vuia.htm
  https://jurnalul.ro/special-jurnalul/ipoteza-senzationala-vlaicu-a-fost-asasinat-69375.html
  Bukale să și-o ia pe Ceaușeasca CoDoi, că e produsul kopitalei balkanice de că’t, cea lipsită de oameni de valoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.