
Contesa Katalin Bánffy, proprietara castelului Bánffy de la Bonţida, a murit vineri în al 101-lea an de viaţă – a anunţat pe pagina sa de socializare Csilla Hegedüs, preşedinta Fundaţiei Transylvania Trust care administrează castelul din Transilvania.
Contesa Katalin Bánffy de Losonc, memorialistă, fiica lui Miklós Bánffy – scriitor, politician şi fost ministru de externe al Ungariei – şi tutore al averii acestuia, s-a născut la 5 iunie 1924 la Budapesta. Katalin a fost ultima purtătoare a numelui din ramura conţilor din familia Bánffy de Losonc. Bunicul ei a fost György Bánffy (1845-1929), deputat în parlament, iar străbunicul ei Miklós Bánffy (1801-1894), care a primit titlul de conte în 1880.
Căsătorită cu Ted Jelen la 24 octombrie 1946, ea a avut trei copii, Elisabeth, Nicolette şi David (1956-1999). Soţul şi fiul ei au murit, o fiică trăieşte la Paris, iar cealaltă la New York. Ea însăşi a locuit la Tanger, în Maroc, unde a îngrijit moştenirea literară a tatălui său. Memoriile sale au fost publicate în 2014 sub titlul „Cântec din viaţă”.
Lucrările de restaurare ale castelului au fost posibile datorită unui acord semnat în 1999 între Ministerul Culturii din Bucureşti şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional de la Budapesta. Începând din 2001, castelul este administrat de Fundaţia Transylvania Trust din Cluj-Napoca, iar din 2008 se află din nou în proprietatea familiei Bánffy.
Castelul Bánffy de la Bonţida funcţionează ca centru educaţional şi cultural, atrage 50 000 de vizitatori pe an şi găzduieşte atât manifestări organizate de fundaţie, cât şi mai multe evenimente culturale şi festivalul Electric Castle.
Pentru patrihoții brătieniști valahi care latră ceaușește (și mai ales pintru lideru’ lor di uopiniie Duru Popăscu’), e bine să le spunem că la origini familia Bánffy a fost românească (din „Banu”, nume frecvent în Transilvania, atunci, și azi), și a fost alegerea ei să se maghiarizeze (ca a majorității familiilor nobiliare românești transilvănene). Purtau, și poartă, numele „Banu” pentru că familiile lor au îndeplinit dregătorii în Regatul apostolic al Ungariei medievale. Uite lista banilor de Severin, jumătate sunt români ardeleni și bănățeni:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bani_de_Severin
(Cetatea Severinului a fost UNGUREASCĂ, n-a fost niciodată valahă, iar numele de azi „Turnu-Severin” n-are nici o legătură cu Cetatea și cu Banatul UNGURESC de Severin, a fost dat aiurea de generalul Kiseleff orașului ce l-a fondat la 1830, la începutul procesului de ioropenisare a valahilor, în timpul ocupației rusești a vilayetelor dunărene ale Imperiului Otoman, pe vatra satului valah fost slavo-kuman Cerneți = Černivtsi, adeca „Cernăuți”; Cetatea Severinului a fost cucerită și distrusă de otomanii musulmani la 1524 cu ajutorul aliaților uolteni, trădătorii Creștinătății timp di 500 di ani)……[Rumburak]
Acu să vină CasteLEANA Joiana – prin programu ”primu castel după 7 case , sau Katalin , poale-n brâu pe muntele Kaliman , restul le-ați dat zestre să se mărite la 80 de ani ca MACROANA . Habsburgii î l-ați dat pe Bran , lui Margot i l-ați dat pe Peles să stea cu Duda . Bă , NENOROCIȚILOR voi ați auzit de ”OPTANȚI ? Zeci de tone de aur pur le-am dat grofilor maghiari după Trianon ca despăgubiri pt. proprietățile din ARDEAL . Să asta tot din cauza PUTORILOR GARANTE care au LUAT dela învinși Germania , AUSTRO-Ungaria , iar pe noi CULMEA ,ne-a obligat să le DĂM , după ce au murit 1 milion de ”regățeni pt. dezrobirea ARDEALULUI
Prima oară au furat, mințit, păcălit și, nu mă-ndoiesc, omorăt ca să ia pămînturile oamenilor din sat.
Mai apoi au fost răsplătiți în aur după 1918, optanții, pe seama românilor. Cuvîntul despăgubit este mincinos în această privință.
Din birurile puse pe români și maghiarii din Ungaria, anii trecuți, se reface ruina ca peste cîțiva ani să le-o dea la cheie.
Suțin că marii latifundiari nu au fost nici romîni, nici maghiari, au fost, sînt, fenicieni.
Castelul de la Bontzida arata oribil în exterior. Cer nationalizarea lui, dat fiindca proprietarii = incompetenti, incapabili sa-l gospodareasca (desi au bani).
Sofia Loren are abia 91 de ani,deci putem spera!
Nu vreau sa denigrez istoria familiei si relativa valoare si contributie culturala.
Dar pomana financiara pentru restaurare a fost din partea statului roman si cel maghiar, buna procopseala.
Nu se spune si in ce proportie.
Condoleanțe.. Odihnească in pace.. De altfel povestea familiei Bánffy ar merita in sine o carte de istorie.. E una dintre multele familii nobiliare din Transilvania.. Exist o lucrare a unul heraldist arhitect, cu titlul ”500 de steme a celor o mie de ani”..in care nobilimea maghiară reprezentativă din Transilvania este evocată.. Dar nu sunt toții.. Contele Bánffy Miklos este figura reprezentativă și unul dintre fondatorii grupării ”Helikon” de la Brancovenești,.(Marosvécs) fiind și proprietar al unei imense teritorii a văii Mureșului superior, niciodată retrocedată de statul rumîn..
DE OPTANȚI AI AUZIT Urecheatule ? Poate faci și o istorioară a neamului criminalului VASS , sau a lui Miklos ălălalt amiral de BALATHON . Lasă bă , că s-or gătat neamurile de iobagi din Poplaca , s-au băjenit , aci au rămas nepoții gen. Măldărescu și gen . Rusescu . Ți-o spune unul al cărui bunic a fost în garnizoană la Odorhei .