A murit celebra realizatoarea de televiziune Florentina Satmari

Realizatoarea de televiziune Florentina Satmari, o iubitoare a folclorului românesc, a încetat din viaţă, artiste precum Maria Dragomiroiu şi Matilda Pascal Cojocăriţa transmiţând mesaje în amintirea acesteia.

„Florentina Satmari, una dintre marile doamne care au scris file în istoria emisiunilor muzicale din România, s-a stins din viaţă. (…) In memoriam, TVR Folclor programează în această seară, 15 februarie 2024, de la ora 20,00, emisiunea ‘De drag şi voie bună’, realizată de Florentina Satmari. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul TVR.

Absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” – secţia canto clasic, Florentina Satmari şi-a început drumul în lumea Televiziunii Române în anul 1972, la Redacţia Formaţii Muzicale, în calitate de corist. Pe parcursul carierei sale, Florentina Satmari a fost asistent artistic şi redactor în Televiziunea Română. În timp, la sugestia şi sub îndrumarea lui Tudor Vornicu, a ajuns să producă cele mai îndrăgite programe de muzică populară românească, arată sursa citată.

Televiziunii Române i-a dedicat mai bine de trei decenii, adăugând prin programele realizate încă o pagină valoroasă în Arhiva de Aur a TVR, prin profesionalism şi autenticitatea emisiunilor de folclor, dar şi a numeroaselor tinere talente descoperite.

Florentina Satmari a realizat împreună cu Paul Urmuzescu producţii precum „De la Allhambra la Tănase”, emisiuni despre creaţiile marilor compozitori, s-a implicat în organizarea Festivalurilor „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi „Maria Tănase” de la Craiova, precum şi filme cu mari interpreţi de muzică populară: „Roata vieţii” cu Maria Dragomiroiu, „Hai neică prin Teleorman” cu Floarea Calotă, „Omule, cântecul meu” cu Ion Dolănescu.

Deşi îndrăgostită de televiziune, Florentina Satmari nu a renunţat definitiv la cântat, urcând pe scene internaţionale, în turnee organizate în Europa şi Asia, arată sursa citată.

Mari cântăreţi de muzică populară deplâng dispariţia acesteia.

Maria Dragomiroiu spune că Florentina Satmari „a dat aripi multor interpreţi din toate zonele folclorice”.

„Iarăşi o zi tristă pentru mine, pentru familia mea şi pentru foarte mulţi interpreţi de muzică populară şi nu numai. A plecat dintre noi doamna Florentina Satmari, acest mare profesionist al Televiziunii Române. În emisiuni de mare profesionalism, cu o intuiţie extraordinară, a dat aripi multor interpreţi din toate zonele folclorice. Toţi au devenit interpreţi consacraţi şi iubiţi de marele public. Mă număr şi eu printre aceşti interpreţi şi nu voi uita niciodată acest lucru, mă voi ruga bunului Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte! Sunt doar două luni de când ne-am întâlnit şi ne-am bucurat împreună la ziua soţului meu, Bebe Mihu. Viaţa este aşa de scurtă, ea este formată doar din trăiri şi amintiri! Să încercăm să le facem frumoase!”, a scris interpreta pe pagina sa de Facebook.

Şi Matilda Pascal Cojocăriţa a postat un mesaj pe pagina sa de socializare, despre cea pe care o numeşte „Mămuca”.

„Ne-a părăsit Mămuca Florentina Satmari, unul dintre marii profesionişti ai Televiziunii Române, cea care a format zeci şi sute de artişti, dându-le aripi în lumea cântului! Cu mare durere în suflet vă spun drum lin către stele, Mămuca, odihnă în lumină, aplauze şi flori”, a transmis artista.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

2 Comentarii

  1. Dumnezeu sa o odihneasca in pace! A adus multa bucurie in sufletele iubitorilor folclorului romanesc.

  2. A adus multe lacrimi în inimile unor artiști foarte valoroși, pe care i-a ținut în mod voit ascunși și i-a persecutat în vremurile comuniste.
    Dumnezeu le vede pe toate! Sa plătească în fata judecății supreme!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.