A murit comentatorul sportiv Octavian Vintilă

Comentatorul sportiv Octavian Vintilă s-a stins din viață, vineri 19 aprilie 2024, la vârsta de 86 de ani, anunță Radio România Actualități.

În cariera sportivă, Octavian Vintilă a descoperit scrima la CS Petrolul din Ploiești, sub îndrumarea antrenorului Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru. La vârsta de 20 ani s-a alăturat clubului Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961. A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo și la cele din 1972 de la Munchen, unde România s-a clasat pe locul 4 la proba pe echipe.

După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000. În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu. Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu ediția din 1976. A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale i s-a conferit gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

 1. „a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice”
  -cea mai rea specie de bugetar-bugetarul comunist!

  ne amintim ce povestea Banciu,
  cum isi faceau „cazarea” la hotel eminentzele astea!

 2. Dumnezeu să-l odihnească în pace …!
  Cât despre ratatul ăla se banciu sper să-l dea afară aia de la prima!…o jigodie ordinară acest nenorocit de om!… ce-a făcut oligofrenul ăla de banciu pentru sport?…

 3. Exista cineva care repeta ce spune unul ca Banciu, cel mai bun exemplu unde duce URA. Sunt convins ca la moartea lui Banciu nu se va gasi cineva care sa spuna ceva, indiferent ce !

 4. Banciu este un specimen jalnic ros de complexe provinciale. Ca sa nu mai amintim de educatia sa de poiata (pe limba lui) si de mintea care nu il ajuta prea mult. Pe unde o fi facut scoala? N-ar fi de mirare sa fie din salasul militienilor analfabeti dar doctori.

 5. Nu sunt mare amator de sport deși, ca mai toți orășenii,(pe vremea când eram orășean) făceam ceva mișcare dar ce mă frapa la Octavian Vintilă, când îl auzeam pe la radio era pasiunea și viteza cu care vorbea. Avea un „flow” greu de egalat chiar și de rapperii profesioniști și un fel de a se”ambala” progresiv care colora și cel mai tern meci de fotbal.Cumva, l-am 8ndrăgit pentru pasiunea lui.Dumnezeu să-l odihnească.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.