A murit criticul literar Alex Ștefănescu

A murit criticul literar Alex Ștefănescu. Anunțul a fost făcut de colegul de breaslă scriitorul Daniel Cristea-Enache.

 Alex Ștefănescu a murit la vârsta de 76 de ani și era membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1977.

O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, scrie Daniel Cristea-Enache pe Facebook.

Alex Ștefănescu, născut pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, a fost critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977.

Ultima postare pe pagina de Facebook a lui Alex Ștefănescu, pe 29 ianuarie 2024, era chiar despre moarte.

A fost redactor la publicațiile Tomis (între 1971 și 1974), Scânteia Tineretului (între 1975 și 1982), Suplimentul Literar-Artistic al Scânteii Tineretului (între 1982 și 1983), România Liberă (între 1984 și 1986) și Magazin (între 1987 și 1989).

După Revoluție, Alex  Ștefănescu a  lucrat pentru publicația România Literară, fiind și redactor șef al revistei până în anul 2010. În paralel, a colaborat cu Zig-Zag și cu revista Flacăra.

La Scânteia Tineretului a coordonat o echipă de oameni de calitate amintim  Ion Cristoiu, Victor Atanasiu, Carolina Ilinca, Ioana Dinulescu, Corneliu Ostahie.

Alex Ștefănescu a fost onorat cu cele mai importante distincții  în România.

 A activat și în televiziune, unde a realizat ”Un metru cub de cultură”, emisiune pentru care a primit Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

5 Comentarii

 1. Dintr-un interiu din 2013 cînd avea 66 de ani: „Mai având de trăit (cu puţin noroc) cam a şaptea parte din viaţă, m-am gândit că ar fi înţelept din partea mea să mă spovedesc.”
  66+66/7=75,5
  Dumnezeu să-l ierte!

 2. „comunistii urmaresc Valoarea
  ca să o distrugă!”
  citat din a. stefanescu.

 3. Disparitia sa a trecut aproape neobservata pentru mass media romana si pentru opinia publica generala. De ce sa ne miram?. Era un om de valoare care nu s-a amestecat cu ipochimenele politicii. Valorile culturii romane dispar pe nesimtite si sunt inlocuite cu gregari si pamfletari, care mai de care!. Dumnezeu sa-l ierte, ca si pe noi de altfel. Oricum in urma acestuia a ramas ceva pentru generatiile urmatoare,,,,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.