A decedat Iris Apfel

Doliu în lumea modei. Iris Apfel, un simbol al universului modei din New York, subiect de expoziţii şi vedetă pe Instagram, a murit vineri, la vârsta de 102 ani, a anunţat contul său oficial de pe reţeaua de socializare, transmite AFP.

‘Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 – 1 martie 2024″, este mesajul postat însoţit de o fotografie cu ea îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu şi ochelari mari negri.

Iris Apfel a fost activă pe reţea cu o zi înaintea decesului.

Autoproclamata „starletă geriatrică” din Queens semnase recent pentru o colecţie H&M, după mai multe colaborări, printre care Citroën, Magnum, Happy Socks, MAC.

Cu 2,9 milioane de abonaţi pe Instagram, centenara continua să asiste la prezentările marilor creatori de modă şi defila cu imensul ei zâmbet roşu carmin în scaunul cu rotile.

Născută în 1921 într-o familie de evrei din Queens, New York, Iris Apfel a studiat istoria artei. În calitate de designer de interior, a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi, de la Harry Truman la Bill Clinton.

Timp de zeci de ani, Iris Apfel a adunat o colecţie de haine de la cei mai mari designeri ai secolului XX, cu care a umplut două etaje ale apartamentului ei din Park Avenue.

În 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă garderobei sale. În privinţa celebrelor sale bijuterii, ea a spus că se „aproviziona” de la Tiffany, dar şi din bazarurile din Harlem.

„Într-o zi, cineva mi-a spus: „Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil”, avea obiceiul să spună.

În 2016, a fost în acelaşi timp subiectul unei expoziţii la Bon Marche din Paris, faţa unei noi campanii publicitare Citroën, precum şi a unui brand australian de pret-a -porter, Blue Illusion.

Această fashionistă a fost subiectul unui documentar din 2014, regizat de Albert Maysles,”Iris”.

În 2015, după 67 de ani de convieţuire, şi-a pierdut soţul, Carl, un industriaş din domeniul textil, care a murit la vârsta de 100 de ani.

Fană a siluetelor colorate, Iris Apfel le-a cerut femeilor să renunţe la „uniforma colanţi sau blugi negri cu pulover, botine şi geacă de piele”.

Mantra sa fost:”Îndrăzneşte să fii diferit!”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

 1. Oauuuu! Cu 34 ani peste limita calculată prin datele personale! Mostra de viață lungă cu traiul dorit prin tot ce a practicat inclusiv hrana consumata. Poate că, stresul a fost gestionat foarte bine încât a ajuns la această vârstă. Bine ar fi ca si cetățenii români obișnuiți să reziste peste limita înscrisă prin calcul pe baza datelor personale.

 2. Muri evreica iris la 102 ani in capitala stapanilor colonieiUn cazul asta las totul azi si m-apuc de jelit Nu inteleg de ce taratoarele noastre sugatoare de izmene si ciorapi iudeoamerloce, n-a instituit doliu national?PS Mi-e rusine sa o spun ! Eu n-am auzit pana azi de baba asta , dar daca e comanda de la erata sa o jelim toti babuinii, eu o jelesc , cu drag!Apropos, se imparte coliva sau covrigi la ambasadele partenerilor nostri mult iubiti in memoria raposatei? Ca sa mergem si noi, ca #rusii la navalnai!Si sa ne dea siaena3 la televizor! Si nenea nistorescu sa mai scoata un articol in memoria lu tanti iris Ca pt zecile de mii de victine facute de conationalilor lu iris in gaza, stiu, nu e spatiu si nici voie sa scri!

 3. Urâta foc. Si-n privinta „stilului” de care vorbeste : în SUA dintotdeauna s-a purtat kitch, în toate. Ba au reusit sa-l si raspândeasca prin toata lumea ($-ului)

 4. @parere…
  -vampirism energetic,
  cumva?

  in Romania sint tzigani care practica ATAVIC vrajitoria,
  tot vampiri energetici si aia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.