„A venit timpul” pentru reducerea dobânzilor

Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a afirmat, vineri, că „a venit timpul” pentru ca banca centrală a SUA să reducă dobânda de referinţă, în condiţiile în care riscurile la adresa pieţei muncii s-au înmulţit, iar inflaţia este aproape de ţinta de 2%, oferind un indiciu clar cu privire la o iminentă relaxare a politicii monetare americane, transmite Reuters.

„Riscurile la adresa inflaţiei s-au diminuat, iar riscurile la adresa şomajului s-au intensificat”, a spus Powell, în mult-aşteptatul său discurs de la conferinţa anuală organizată de Fed la Jackson Hole (Wyoming). „A venit timpul pentru ajustarea politicii monetare. Direcţia în care vom merge este clară, iar calendarul şi ritmul reducerilor de dobândă vor depinde de datele care vor veni”, a adăugat el.

Referindu-se la cele două obiective ale Fed, Powell s-a arătat încrezător că inflaţia este e o traiectorie durabilă de revenire la ţinta de 2%, după ce în timpul pandemiei a urcat până la 7%, în timp ce rata şomajului este în creştere.

Rata şomajului în SUA este în prezent la 4,3%, un nivel care în opinia oficialilor Fed este consecvent cu o inflaţie stabilă pe termen lung.

„Nu încercăm să obţinem o nouă răcire a condiţiilor de pe piaţa muncii. Vom face tot ce putem pentru a susţine o piaţă a muncii solidă, pe măsură ce facem noi progrese pentru stabilitatea preţurilor. Cu o eliminare adecvată a restricţiilor, există motive să credem că economia va reveni la o inflaţie de 2%, în timp ce menţine o piaţă a muncii puternică”, a spus şeful Fed.

Limbajul clar utilizat de Jerome Powell la forumul de la Jackson Hole a eliminat orice îndoială că Rezerva Federală americană a inaugurat un nou capitol în politica sa monetară. Semnalul este că, la următoarea sa reuniune, care va avea loc la mijlocul lunii septembrie, ultima şedinţă de politică monetară înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie, Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC) va reduce dobânda de referinţă.

Începând din luna iulie a anului trecut, Fed a păstrat dobânda de referinţă în intervalul 5,25% – 5,5%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a evita o nouă explozie a preţurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. DEZASTRU !
    ceu care-au cumparat OBLIGATIUNI DE STAT americane NU O VOR MAI FACE DEGRABA
    s-au pierdut sume echivalente cu 12 TRILIOANE in ultimele 9 luni in USA
    pe DOLLAR !

    PS: Tesatul de stress al bancilor americane e cazut demult … FED-ul incerca ceva prin re3ducerea dobanzii insa la MEGA-CREDITUL de 35 de TRILIOANE DE DOLLARI …dataorie de stat apasand greu pe dollar ca moneda „GARANTATA” de un stat de facto
    FALIMENTAR … e semn rau !
    CHINA, RUSSIA si BRICSS-ul in general castiga din prabushenia dollariceasca 🙁 ! PLANG cu mari lacrimi de crocodil ! 🙁
    SHALOM !
    QUO VADIS USA ? 🙁 UNDE-s vremile de altadata ? 🙁

    CLAR m-as putea auto-minti si-mi spune mie insumi: „E OK!” …
    dar nu e OK ! E JALE si semn de neputinta a FED-ului ! 🙁

  2. Inflatia la mancare, asigurari, utilitati e de peste 10% dar totul e „filtrat”. Bezina de exemplu nu intra in calcul pentru ca fluctueaza prea mult! Inflatia o sa revina si mai sus dar e an electoral asa ca se aranjeaza totul! Dupa alegeri potopul…

  3. Gata! Trebuie sa intervina femeii si banca mondiala; terapie de soc, intarcarea complexului militaro-industrial de la ajutorul social pe care il primeste pe spinare celor ce munces in state sau oriunde in lume, sau revolutie! Viva Zapata!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.