
Marți, șeful diplomației UE, Josep Borrell, ne-a transmis că ”va trebui să îndurăm și să distribuim costurile în cadrul UE”, dacă vrem ca Europa să nu cadă în capcana întinsă de Vladimir Putin, cel care, în cuvintele lui Borrell, observă ”sila europenilor și reticența lor de a mai suporta consecințele sprijinului pe care îl acordă Ucrainei”. Mesajul spaniolului de la vârful Comisiei Europene este că UE și Rusia sunt angrenate într-un joc „cine clipește primul”, iar miza cea mare este soarta disputei dintre ”democrație” și ”autocrație” – adică doctrina actualei administrații a SUA.
Mesajul lui Josep Borrell, surprinzător prin exprimarea foarte directă, nu este nici singular și nici întâmplător, face parte dintr-o strategie de comunicare coordonată a liderilor europeni, o strategie care este la început și care, cel mai probabil, va fi îmbrățișata de mai toate guvernele din UE.
Rusia: Mai gândiți-vă. Poate fi o iarnă grea, cu proteste și revolte
Potrivit Reuters, Putin consideră că o iarnă grea pentru europeni va duce la o pace în termenii ceruți de Rusia. ”Iernile grele au ajutat Moscova să-i învingă pe Napoleon și pe Hitler. Președintele Putin mizează acum faptul că explozia prețurilor la energie și posibilele penurii din această iarnă vor face ca Europa să împingă Ucraina spre un armistițiu dictat de Rusia. Asta, spun două surse care cunosc calculele Kremlinului, este singura cale spre pace din punct de vedere al Moscovei, câtă vreme liderii de la Kiev spun că nu vor discuta cu Moscova, dacă Rusia nu se retrage total din țară.
«Noi avem timp, putem aștepta», pune o sursă apropiată de autoritățile ruse. «Pentru europeni va fi o iarnă grea. Am putea vedea proteste, revolte. Unii lideri europeni s-ar putea gândi încă o dată dacă este bine să sprijine pe mai departe Ucraina, ar putea să-și dea seama că este momentul pentru o înțelegere»”, transmite Reuters, pe 25 august.
Ce vor liderii occidentali de compatrioții lor
Președintele Franței și premierul Belgiei, cel mai probabil coordonat cu declararțiile făcute de Borrell, au vorbit și ei despre ”sacrificiile” din următoarele cinci-zece ”ierni”, despre ”sfârșitul abundenței” și pregătirea cetățenilor ”pentru ce este mai rău”. Declarațiile acestea pot urmări mai multe obiective:
- Președintele Franței, la fel ca marea majoritate a liderilor statelor UE, inclusiv președintele României, premierul de la Palatul Victoria, speră că vor reuși , prin largul concurs al presei, al scriitorilor lor de discursuri și al serviciilor de informații, să prezinte protestele ce pot veni drept un refuz miop de a accepta că Vestul colectiv este într-un război economic de durată cu Rusia lui Putin, iar acest război nu are de-a face neapărat cu apărarea unei Ucraine care nu este membră UE și NATO, ci cu apărarea Vestului însuși – o iterație a doctrinei Biden, asumată pe deplin de partenerii transatlantici.
- Declarațiile surprinzător de grave și ”sincere” ale liderilor europeni sunt o strategie de a vinde populației ideea că întreaga criză a energiei și a alimentelor a fost inevitabilă și datorată strict războiului Rusiei în Ucraina. Că această criza nu putea fi ocolită dacă Europa nu ar fi adoptat orbește tranziția la energia verde, dacă nu ar fi închis forțat un procent mare de ferme din cauza presupusei poluări (cazul Olandei), dacă Germania nu ar fi renunțat la energia nucleară, dacă Banca Centrală Europeană nu ar fi aruncat cu bani din elicopter un deceniu și jumătate, direct în buzunarele marilor bănci și corporații. Asemenea discursuri grave, cu o tentă apocaliptică pe alocuri, vor să inducă ideea că incompetența și greșelile ultimilor ani din toate statele UE au fost ”inevitabile”.
- Discursurile despre ”sacrificii” și ”sfârșitul abundenței” sunt un mesaj pentru Rusia: suntem gata să facem sacrificii, la nivel economic, social și nu vom renunța la politica de sancțiuni, par să spună liderii europeni.
- Avansarea unui termen de 5-10 de „ierni” pentru actuala criză nu este hazardată. Este reluarea la nivel oficial a ideii unui război lung și de uzură exprimată în urmă cu câteva luni de șeful Council on Foreign Relations din SUA, în revista Foreign Affairs, moment din care a fost preluat de mulți analiști din Europa. Însă premierul Belgiei nu a vorbit specific despre ”război”, ci despre „dificultăți”, ceea ce poate duce cu gândul la posibila continuare a crizei ucrainene cu o ”mare resetare” care să presupună sacrificii din partea populației.
Pentru a-și atinge obicetivele de mai sus, noua retorică a liderilor europeni va trebui să mai conțină un ingredient. Apărarea ”libertății” prin sacrificii în următorul deceniu este un scop nobil însă prea abstract pentru generațiile actuale, iar termenul prea lung. Că vor fi adevărate sau false, exprimate oficial sau pe alte canale, vor fi necesare informații despre planurile lui Vladimir Putin de a extinde „imperiul răului”, ”autocrația” în Europa. Așteptăm lansarea coordonată și a unor asemenea dezvăluiri.
Macron: ”Pare să fie sfârșitul abundenței”
Ce spune președintele Franței? La o zi după declarațiile Înaltului Reprezentat Borrell, a venit rândul președintelui Macron, care a ținut primul discurs de după vacanță. ”Cred că trecem printr-o perioadă de mari schimbări. În primul rând pentru că ceea ce trăim pare să fie sfârșitul abundenței”, a spus Macron. ”Trecem prin momente marcate de o serie de crize, una ai grava ca alta”. ”Libertatea are un preț. Bătăliile care vor urma nu vor putea fi câștigate decât prin efortul nostru”, a spus președintele, care a adăugat că francezii trebuie să facă ”sacrificii” în perioada următoare. ”Sistemul nostru se bazează pe libertatea în care ne-am obișnuit să trăim. Aceasta libertate trebuie apărata, iar asta va presupune sacrificii”, a spus Macron.
Purtătorul de cuvânt al guvernului avertizase înainte de discursul lui Macron că plafonarea prețului la energie pentru consumatorii casnici nu va putea continua ”pe termen nedefinit”. Guvernul a început să lucreze începând din luna iulie la un plan pentru reducerea consumului de energie. Țara este mai puțin dependența de gazele importate din Rusia decât Germania și țările din Europa Centrală, de Est, decât Italia și Grecia.
”Prima datorie este de a vorbi deschis și foarte clar, fără a fi apocaliptici”, a spus Macron, cerându-le miniștrilor să evite demagogia. ”Este ușor să promiți orice, sa spui orice. Nu vă lăsați pradă acestei tentații, este demagogie”, iar asta se întâmplă astăzi ”în toate democrațiile, într-o lume complexă și înfricoșătoare”.
Care să fie sacrificiile pe care Macron se pregătește să le ceară francezilor? Dacă este să ne uităm pe agenda guvernului, este ușor să observăm că se va încerca reformarea rapidă a pensiilor și a ajutorului de șomaj, o reformă care a fost deja respinsă de sindicate. Renunțarea la plafonarea prețului energiei este o altă măsurp ce poate duce și ea la proteste.
Alegerile decisive în partidul Republicanii (balamaua esențială pentru guvernul minoritar al lui Macron) și votul pe legea pensiilor, care va avea loc până la finalul anului, vor arăta dacă executivul controlat de Macron poate guverna sau dacă se va ajunge la alegeri anticipate (alegeri care, în mod tradițional în Franța, nu favorizează partidele aflate la putere).
Premierul Belgiei: ”Următoarele 5-10 ierni vor fi foarte dificile”
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, s-a înscris și el pe lista declarațiilor coordonate amintită la început. De Croo vine cu un element nou – el ne spune și cât ar dura criza în Europa. Spune De Croo: ”Următoarele cinci până la zece ierni vor fi foarte dificile. Evoluția situației este foarte grea peste tot în Europa. În anumite sectoare, este foarte greu să gestionăm prețul ridicat al energiei. Monitorizăm situația, însă trebuie să fim limpezi: următoarele câteva luni vor fi grele, următoarele ierni vor fi grele. Trebuie să sperăm la ce este mai bine în timp ce ne pregătim pentru ce poate fi mai rău. Dacă situația se va dovedi mai buna decât ne așteptam, tot va fi bine că ne-am pregătit”, a spus premierul Belgiei, într-o intervenție de pe 22 august.
Liderii de la Berlin nu au făcut încă asemenea apeluri la ”sacrificii” din partea populației, însă nu trebuie uitat șirul lung de măsuri și de declarații în acest sens făcute de autoritățile municipale sau de la nivel de land – tăierea apei calde în anumite facilități publice, întreruperea sau reducerea iluminatului stradal, noi limite de temperatură în clădirile publice și măsuri similare din partea marilor proprietari imobiliari pentru chiriașii lor.
Estimările din Germania privind creșterea inflației arată mai rău decât cele din Franța. Sindicatele germane au cerut și au primit deja majorări salariale, iar Germania este în pericol să intre și pe panta inflației salariilor. Încrederea în social-democrații aflați la cârma guvernului a scăzut de la 25 la 19% (mult sub cele 28% de care se bucură opoziția creștin-democrată). Chiar dacă scumpirea dramatică a energiei se datorează și politicii ecologiste de renunțare la energia nucleară, Verzii din Germania (și ei aflati la guvernare) nu au pierdut încrederea electoratului, arată sondajele. Tabloul politic și economic ne poate indica o cădere a guvernului actual la jumătatea mandatului.
AP: SUA se așteaptă ca Ucraina să lupte ani de zile de acum încolo
După problemele din Franța și Germania, să vedem cum arată criza energetică într-o țară mult mai săracă. Guvernul Greciei a fost nevoit să aloce cu 70% mai multe fonduri pentru luna septembrie față de luna august, pentru plafonarea prețului la energie electrică. După ce producătorii de energie au anunțat o creștere substanțială a prețului pentru luna viitoare, guvernul a trebuit să majoreze subsidiile pentru electricitate de la 1,1 miliarde de euro (în august), la 1,9 miliarde de euro. Cât timp își va putea permite Grecia îndatorată să asigure asemenea subsidii? Între cinci și zece ani, așa cum spune premierul Belgiei?
”Oficiali americani citați de AP” confirmă estimarea premierului de la Bruxelles. Iată: ”«Washingtonul se așteaptă ca Ucraina să lupte ani de zile de acum încolo», spun oficiali americani citați de Associated Press”. Agenția de presa arată că ultimul pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 3 miliarde de dolari, include arme care se află acum în faza de dezvoltare și de testare și nu ar putea livrate decât peste ani buni. Liderii de la Washington par însă siguri că Rusia si Ucraina va fi și atunci în război, iar produsele complexului militaro-industrial american vor avea mare căutare.
Moartea modelului social european: fiecare pe cont propriu
Într-un discurs în fața Parlamentului ținut în 2013, regale Willem-Alexander al Olandei anunța moartea modelului social european. ”Din cauza evoluțiilor sociale, precum globalizarea și îmbătrânirea populației, piața noastră a muncii și serviciile publice nu mai sunt potrivite pentru necesitățile timpurilor noastre. Statul clasic al bunăstării din a doua jumătate a secolului XX evoluează încet dar sigur către «o societate participativă», în care se așteaptă ca cetățenii să aibă grijă de ei înșiși sau sa creeze soluții la nivelul societății civile pentru probleme precum pensiile (…) Tuturor celor care pot li se cere să-și asume responsabilitatea pentru propria viață și pentru cea a persoanelor apropiate”.
”Ei vorbesc despre o societate participativă. Aceasta înseamnă, de fapt, că fiecare e pe cont propriu”, comenta atunci Arnoud Boot, profesor de economie la Universitatea din Amsterdam.
Acum, după aproape un deceniu, cu un război în Ucraina și cea mai gravă criză energetică, guvernele UE încep să lanseze un mesaj similar. Este mesajul că ”fiecare e pe cont propriu” la nivel economic, dar trebuie să se sacrifice de fiecare dată când guvernul spune că o criză a fost ”inevitabilă”.
Comunismul romanesc din anii 80 a ajuns la nivelul european.
10 ani de sacrificii si apoi revolutie.
Apoi privatizarea europei cu investitori rusesti chinezesti si americanesti.
OK. Te iteleg perfect. dar nu inteleg de ce patronatele, care vor ” economie de piata ” si USR ca varf de lance al lor, nu acepta majorarea salariilor bugetarilor si apoi se mira ca le pleaca angajatii. Adica ce om, cu scaun la cap, ramane pe un salariu mic la patron ( care face beneficii grase de pe urma lui, impozitate cu 10%, in loc sa plece la stat. Doar poate un idiot ( patriotismul este cam acelas lucru in acest context ). Inteleg ca marile companii nu vor sa-si micsoreze beneficiile uriase realizate in Romania
( uriase fata de beneficiile pe care le realizeaza in tara lor ) si ne considera un fel de Africani dar asa trebuie. sa stie ca avem un pret si ca nu suntem dispusi la orice
„sa moara si capra vecinului, n-asa !”
Invidia pe destepti e fara rost … destetptii n-au fost intrebati inaintea nasterii daca aleg prostia sau desteptaciunea
sau nascut sau nu cu ea …precum se nasc altii sa sau nu in familii ARISTOCRATE !
OMUL NU SE NASTE EGAL ! UNII OAMENII PRIMESC UN BACSIS DE LA VIATA ALTI SE NASC CU CAPUL SPART !
😀
@ce-i mishteaux ?…Un frizer dobitock care are gagica girl !
Eu sunt doar un simplu comentator de pe acest forum care TRĂIESC în ROMANIA și care lucrez NUMAI pentru ROMANIA (chiar și în/din străinătate). Si care, tocmai de aceea, respect ȚARA mea ROMÂNIA, precum și spiritualitatea cea străveche NAȚIONALĂ de tip ROMÂNEASCĂ. Și doar ATÂT !
NU stie @doru popescu de astea …
el e doar de … umplutura (n-ai obs. ?)
🙂
daca esti asa de cautat si asa de destept pe cat iti expui biografia
o singura intrebare dupa al carei raspuns vei fi comparat-altora …
Cine-i … MISHTEAUX ? (la modul cel mai general/abstract si non-perdsonal spus !)
🙂
„Nu traiesc dupa normele voastre sociale. Eu mi-am gasit locul in lume si ma simt excelent. ”
Daca „vietuiesti doar” in strainatate (si nu in ROMANIA) dupa „niste oarecare norme Asociale si ANTIsociale” (si nu CONFORM cu SPIRITUALITATEA cea ROMANEASCA, cea straveche de 10.000 de ani/un UNU urmat de 4 de zerouri) …
DE CE ne mai bati la cap cu mentalitatea ta cea NEromaneasca, ANTIromaneasca, STRAINEASCA si APATRIDA ???
Noi, ROMANII, VEDEM in fata OCHILOR nostri … doar ROSU, GALBEN si ALBASTRU … culorile STEAGULUI nostru cel ROMANESC.
Poporul cel ROMANESC traieste in ROMANIA doar conform SPECIFICULUI sau NATIONAL de tip ROMANEASC …si tine minte, PERPETUU in „gandirea ta” …RASPUNSUL lui MIHAI EMINESCU:
„Ceea ce numesti tu „barbarie”, EU numesc ASEZAREA si CUMINTENIA unui POPOR, care se DEZVOLTA conform PROPRIULUI sau GENIU, FERIT de amestecurile STRAINULUI.” (Lucian Boia, „Istorie si mit in constiinta romaneasca”).
Am lucra în Grecia, in doua contracte spatiale NATO, intre 1993-2001.
Am lucrat în Franta, in trei contracte spatiale cu CNES, ESA, NASA, intre 1995-2000, 2002-2006, 2007-2016.
Am lucrat în contracte ȘTIINȚIFICE la misiuni spatiale de detectare de exoplanete …
ESA (ESTEC/Noordjwick) in Olanda (2006-2012) și NASA (KASC/Aarhus) in Danemarca (2009-2016).
Pentru mine a lucrat, intr-un proiect observational comun, cea mai mare infrastructura stiintifica de la sol (in stiinta despre LUME) din Europa, intre 1983-1988.
Cam asta este … am fost si la tara lui Herodot, Anaximandru si Aristotel, si in cea a lui Charlemagne si a lui Le Verriere, si in cele ale vikingilor si a lui Tycho Brahe, si in cea a lui Vladimir din Suzdal si Gagarin …
Țepeș Sunt ce vreau eu sa fiu,da? Nu traiesc dupa normele voastre sociale. Ati dovedit destul cat de „intelepti” ati fost dupa fiecare vot. A fi diferit pentru tine inseamna a fi USR-ist? :)))))) Slab. Mereu in cautare de dusmani ai boborului. Eu mi-am gasit locul in lume si ma simt excelent. Tu vezi doar rosu in fata ochilor si zerouri. Acolo iti este si locul toase.
Am si lucrat acolo … contracte ȘTIINȚIFICE la misiuni spatiale de asteroseismologie si detectare de exoplanete … ESA (ESTEC/Noordvijk) in Olanda (2006-2012) și NASA (KASC/Aarhus) in Danemarca (2009-2016). (Sic !)
PS. CU noi ROMÂNII, EUropa este MULT mai BOGATA (ca și resurse terane, subterane și umane), mai EDUCATA (ca si limba și cultura stravechi) si mai CIVILIZATĂ (dpv istoric si religios) !!!
Am si lucrat acolo … contracte ȘTIINȚIFICE la misiuni spatiale de detectare de exoplanete … ESA in Olanda (2006-2012) și NASA in Danemarca (2009-2016) !!!
Țări sterpe dpv geografic, cu popoare extrem de reci si suspicioase ! Tari cu o clima cam CAH … vara ploua aproape in continuu, iar iarna ziua ține intre orele 9-14.
De ce sa vrea un ROMÂN sanatos la cap sa se stabilească si sa locuiască in acele tari ???
Din Suedia au revenit, recent, niste prieteni. Concluzia lor este ca NU ESTE o țară educata, civilizată si de locuit.
Islanda se revendică ca și civilizație de la traci și daci (vezi poemul lor stravechi Edda din sec. XII).
Danezii si olandezii in sec. IX-XII își spuneau DACI si se revendicau ca civilizația si limba de la noi.
Suedezii (goții cei actuali germanici), in sec. III-VII se revendicau ca si civilizație de la GETI (Iordanes, Getica, 551 AD. Si au fost creștinați religios, pe tărâmurile noastre, de catre Wulfila/Vulpila la anii 450 AD,, cel ce le-a INVENTAT si alfabetul lor, cel GOTIC.
Alfabetul chirilic a fost inventat, pe la anii 800 AD, tot pe taramul daco-romanesc (de catre Chiril si Metodiu) pentru creștinarea bulgarilor, ungurilor, slavilor si varegilor.
ASADAR … tot GETO-DACII și ROMÂNII prevalau si prevalează in ISTORIA EUropei …
ASADAR … orice ai face, si oriunde te uiți în ISTORIA Europei, dai de GETO-DACI și ROMÂNI …
Nu mai afirma STUPIZENII … ca te faci de râsul României si al EUropei !!!
1 ești zero,apatrid obraznic de userist drogat
doru popescu Sa mori tu ? De unde citezi, din Biblia ortodoxa sau de la Kiril citire. Vezi-ti ba de viata ta amarata. Fara voi lumea va fi mai buna.Ai fost vreodata in vest sa vezi cat de linistiti traiesc cei din Danemarca sau Olanda,Suedia, Islanda etc ? Fara religie si fara amenintari divine.
Rusii ne-au invadat la fiecare razboi ruso-turc, ruso-austro-ungar, ruso-german, sovietico-nazist. In cursul ISTORIEI, ungurii si otomanii NU au RESPECTAT pe români.
Noi, românii, respectam pe toți cei ce ne respecta tara si poporul.
Noi, românii, NU respectam pe cei ce NU ne respecta țară si poporul.
Noi, românii, NU LAUDAM si NU proSLAVIM alte neamuri. Doar neamurilemigratoare si sclavii fac asta.
Noi, geto-dacii, ca neam stravechi, statornic si civilizat din Europa, nu am avut sclavi !
PS. Cei ce pleca ca valurile … se vor sparge precum valurile … inglodati in deșartăciune si in deșertăciune … adică in mocirla Europei si a lumii !!! Vai de acei „oameni” !!!
Noi SUNTEM Europa (stabili si statornici) !!! Cu o civilizatie de acum 10.000 de ani (Portile de Fier). Cu o scriere de acum 7500 de ani Vinta/Tartaria). Cu o limba PIE pre-latina de tip satem de acum 5000 de ani (limba noastră romaneasca, cea straveche geto-dacica). Cu o religie monoteista de acum 2500 de ani (a lui Zamolxe). Cu o religie bizantina de acum 1700 de ani (a lui Constantin DACUL/325 AD). Cu nume de acum 1600 de ani (ROMANIA si WALAHIA). Cu o organizare statala regala de acum 2300 de ani (de la Rubobostes,la Burebista si Decebal) si una feudala ducala de peste 1600 de ani (ducele Rumanc, ducii Gelu, Menumorut, Glad, Seneslau, Farcas …).
Altii din EUropa sunt doar migratori si calatori … francii (din 400 AD migratori si crestinati), germanii (din 700 AD crestinati), bulgarii (din 700 AD migratori, si din 800 AD crestinati), ungurii (din 900 AD migratori si din 1000 AD crestinati), slavii si vikingii (de la 1000 AD crestinati), englezii (de la 1066 AD cuceriți si civilizati de vikingi), turcii si tatarii (migratori de acum 700 de ani), ukranii (de după 1991 avand un MAIDAN) …
Ce vorbest tu STUPIDULE … compari un popor stabil de 10.000 ani in Europa … cu niște neamuri migratoare și calatoare, desartice si desertice in Europa … venite dim mocirlele de din afara Europei ??? Sarmanul de tine … apatrid stupid !!!
@mishteaux … ce urmeaza in ITALIA … dupa alegerile, fara nevoie de predictii
???
Domnilor, domni mei: … vorbiti CODAT sau vorbiti … PROSTII ?
(viitorul ne va lamurii ?!)
„Agent SMITH” nu devenea ce-a devenit 🙂
fara premeditata bunvointa a „ORACOL”-ului care i-a dat … putere, umplandu-l 😉 !
etc… 🙂
E un …”ORACOL” ! 🙂
(Ai vazut … MATRIX ?
„mishteaux” stie ce-i in spatele matricei 😉 ) 😛
„Alegerile decisive în partidul Republicanii (balamaua esențială pentru guvernul minoritar al lui Macron) și votul pe legea pensiilor, care va avea loc până la finalul anului, vor arăta dacă executivul controlat de Macron poate guverna sau dacă se va ajunge la alegeri anticipate (alegeri care, în mod tradițional în Franța, nu favorizează partidele aflate la putere).”
n-ar fi strashnik-straniu … ca: „dacă se va ajunge la alegeri anticipate (alegeri care, în mod tradițional în Franța, nu favorizează partidele aflate la putere)”
😀
Le Pen sa …ajunga (temporar) presedinta ?
Sa chiar fie MISHTEAUC un profet =
_____
Oricum invizibil novicilor …” BANCILE FRANCEZE SUNT IN WC ! ”
(si nu doar ale lor ! dar ale broscarilor mai grav … daca sa trecut peste un sfat subteran BUN ! Le Pen ar fi fos doar temporar si … nu e ca americanii NU SI_AR FI DORIT-O … dimpotriva …prin ea castiga impotriva unei UE destabilizate-asa 😉 si Marea Britanie acum excomunicata din UNIUNE … dar
dar MACRON n-a fost deageaba la PUTIN
ci (acum o pot spune ! 🙂 ) pentru ca Putin sa-l mai pasuiasca …taman impotiva celor (cine?) care vor destramarea UE 😉 )
Asa ca mishteaux e mic … nu stie nimic ?
vom vedea cat greseste-n „profetii” … curand … !
BRAVO COTIDIAN-ul ca-i arhivati … palavragelile ! 🙁
😀
doru popescu Esti inapoiat rau mosule. Ca si mentalitate dar si cu datarile istorice. Nu are rost sa-ti explic. E bine asa, traieste-ti viata asa cum doresc politicienii vostri si propaganda rusa. Sa va rupeti capetele intre voi. Generatii de tineri vor parasi in valuri Ro. Nu meritati .Dar sa te intreb ceva: stii cati oameni au murit in comunism incercand sa treaca granita spre vest? Ai auzit tu vreo unul sa fuga spre este? Spui de Austro-ungaria ? Pai tataie, in zonele pe unde au trecut este civilizatie,trecand peste frustrarile voastre. Si apropo,tot Austro-ungaria a renuntat la zona Olteniei,vazand cat de prosti sunt bastinasii. Refuzul de a iesi din mocirla. Stati in mocirla,poate ca sunteti moluste. Sau oi asa cum bine v-a ghcit Daea.Iar otomanii si grecii nu sunt spre vest. Si apoi tot am vazut laude fata de Orban al Ungariei si laude la Erdogan. Pai cum vine asta,invocati istoria cum va iese pasenta? Daca Ungaria si Turcia v-au fost imperii dusmanoase,de ce le laudati conducatorii? Repet pentru un prefacut ca tine, fara Europa nu am fi existat ca tara. Test: De cate ori ne-au invadat rusii,stii?