Acest mesaj nu e de la BNR. Atenție, ca să nu rămâi fără bani!

BNR atenționează că a fost ținta unui atac de tip spoofing.  O nouă schemă de fraudă pune în pericol deținătorii de carduri bancare. Apeluri către clienți pentru presupuse împrumuturi online este pusă în practică acum de persoane  care pretind că vorbesc din partea BNR.  

Clienților le sunt solicitate la telefon date personale și în funcție de răspunsuri, escrocii oferă împrumuturi la preţuri avantajoase confirmând cererile direct la telefon. O altă ofertă este ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc. După ce deţinătorul de card oferă informaţia, în scurt timp  contul îi este golit.

Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR. Reiterăm faptul că BNR, în calitatea sa de bancă centrală a țării, NU este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare! Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip,venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri”, se arată în mesajul transmis miercuri de BNR.

BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR 

Poliția oferă sfaturi celor care dețin carduri bancare.

Cetățenii sunt sfătuiți  să nu ofere nimănui datele din cardurile bancare. De asemenea, se recomandă evitarea bancomatelor din zonele retrase, acolo unde nu sunt camere de supraveghere, pentru că sunt preferate de infractori și sunt greu de identificat. Cele mai sigure sunt, desigur, bancomate din interiorul instituțiilor bancare.

Tastatura atunci când se introduce codul PIN este bine să fie protejată  și nu se recomandă să i să permită vreunui comerciant să plece cu cardul în altă parte, pentru a face plata. POS-ul trebuie să fie amplasat la vedere, astfel încât utilizatorul să nu fie nevoit să-l încredințeze altcuiva. Nu acceptați ajutorul persoanelor „binevoitoare” la retragerea banilor de la ATM! De asemenea, este bine să fie verificate periodic extrasele bancare, astfel încât să puteți depista tranzacțiile neautorizate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. Păi!!! Avem sau nu avem instituții ale Statului care să ne protejeze de astfel de specimene?
    Odată ce BNR a făcut anunțul, presupun că instituțiile abilitate trebuie să se auto-sesizeze. Zic, nu spun!

  2. @ Nu i se ”așează” lu’ Isărescu socotelile cu recolta de struguri, umblă pe la deținătorii de carduri, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.