Profund marcată de spiritualitatea ortodoxă, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, prăznuită la data de 1 octombrie, e prilej de reflecție și încredere.
Protectoare și mijlocitoare între Dumnezeu și oameni, Fecioara Maria este ocrotitoare a Bisericii și a întregii lumi creștine.
Se țin slujbe speciale în biserici în cinstea Maicii Domnului, iar credincioșii cer protecția și ajutorul Său.
Originea sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului se află într-un eveniment petrecut în secolul al X-lea, în timpul domniei împăratului bizantin Leon cel Înțelept (886-912).
Potrivit tradiției, în timpul unui atac al arabilor asupra Constantinopolului, credincioșii s-au adunat într-o biserică, din cartierul Vlaherne, pentru a se ruga.
Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său, Epifanie, au avut atunci, potrivit relatărilor din Viețile Sfinților, o viziune în care Maica Domnului își întindea asupra lor vălul și se ruga cu lacrimi pentru salvarea poporului.
Această zi este pentru credincioși prilej de rugăciune și mulțumire pentru binecuvântările primite.
Într-o țară înapoiată se potrivesc descântece pe post de rugăciune. Pe când românii vor pupa moaștele cuvioasei Sosoaca? Moaște cu iz și miros puturos cu iz rusesc.