Acord între aliați pentru un nou ajutor destinat Kievului

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

”NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles.

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.

Statele Unite are cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o ”nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.

”Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, ”este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este ”dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut aluzie autorităților ucrainene cu o condiție strictă – vor primi arme și bani doar dacă vor colecta o cantitate suficientă de ‘carne de tun’.

  „Nu intru în detalii, dar sunt încrezător că Ucraina va lua deciziile necesare pentru a mobiliza numărul necesar de oameni”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o întâlnire cu miniștrii de externe ai țărilor G7.

  Astăzi, șeful Ministerului Justiției Denis Malyuska s-a remarcat prin a propune să nu-i excludă pe cei condamnați pentru omor de pe lista condamnaților mobilizați, ci să-i trimită direct din celulă și cât mai curând posibil în prima linie. Logica este simplă – ei știu deja să distrugă oamenii, ceea ce înseamnă că sunt mult mai utili decât restul mobilizaților.

  „Poate că cei care știu să omoare ar fi mai eficienți chiar și ca militari decât cei care nu au ucis încă și mai în siguranță decât cei care au jefuit decenii și apoi au primit o mitralieră”, a spus Malyuska.

  Oficialul are planuri ample. Urmează să descarce semnificativ instituţiile din sistemul penitenciar, care sunt pline la capacitate maximă, scoţând din alocaţii cel puţin 10 mii de deţinuţi şi trimiţându-i cu forţa direct pe front. Mai mult, unitățile de condamnați vor fi formate mai aproape de linia frontului, și nu în zonele adânci din spate. În consecință, niciunul dintre prizonieri nu va ajunge în spatele sau în unitățile de rezervă – toată lumea va fi trimisă să-și ispășească vina cu sânge.

 2. ”NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. ”
  Deci SUA impun „aliatilor” sa cumpere mai mult decat au nevoie !!!!!

 3. Norvegianul asta Stoltenberg,a ajuns si el sa faca „aliati”,mai ales din sudul Europei,sud asupra caruia tarile nordice au o dusmanie cumplita!
  Germani,prin mamaliga Stolz se lasa atrasa in cursa,iata Spania si Grecia-„contribuie”,pt.Noul Amsterdam al chemarii la lupta a norvegianului,desi Europa e la pamint datorita davosianului Stoltenberg ce a facut-o praf!
  A adus crize pt.crize prin toate metodele si cere inainte „ajutor”pt.stapinii sai oligarhi -astia au interes la bani si cotropire a Ucrainei,drjs vinduta lui Black Rock,deci ce apara Stoltenberg decit Noul Amsterdam-neonazismul,neocolonialismul,neomilitarismul venit din partea SUA si G7 ?
  De ce UK s-a opus la negocierile din Turcia acum 2 ani?
  Cu cit mai multe victime si singe cu atit nu se mai satura vampirii astia!

 4. „…un nou ajutor destinat Kievului”
  Ajutor pentru moarte.

 5. Si dacă un PATRIOT eduKKat ÎNFRÂNGE iar un Kinjal PERNICIOS, in luptă dreaptă, corp la corp, cine dă banul ? măR😪g…
  ●[RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK]●

 6. Bucurie maximă o rachetă patriot pentru o dronă de 20.000 de dolari.Cine suporta pierderile că amerlocii doar vând.

 7. Pe ansamblu, ajutorul primit de la „aliati” are aceeasi valoare cu ajutorul pe care il primeste un spanzurat de la funie. Ucraina traia mult mai bine fara „ajutorul” aliatilor.

 8. Lasand la o parte faptul ca ambele sisteme au cedat in fata Kinzal, le trebuie si rachete. Doar la o simpla privire, Rusia, nu se mai poarta cu manusi cu ucrainenii si sunt curios daca sistemele si munitiile pe care le vor livra nato, vor ajunge la destinatie. Cred ca rusii le vor bombarda imediat ce trec granita

 9. Situație a la Caragiale. Livrarea de sisteme patriot va fi sublimă dar va lipsi cu desăvârșire. Vestul a căzut în propria propagandă. Cum să livreze aceste sisteme dacă de o bună bucată de vreme ne tot toacă cu informații de tipul „ dacă Ucraina pică, va urma atacarea unor țări membre ale NATO”, cum ar fi țările baltica, Polonia, România, etc. Cum ar putea România sau Polonia chiar și Germania sau Franța să se lipsească de cele câteva sisteme Patriot și să-și lase spațiul aerian descoperit, țintă perfectă pentru o putere militară precum Rusia. Nici „marea americă” care are o grămadă de asemenea sisteme, fiind și fabricantul lor, nu-și mai permite să se „dezarmeze” în favoarea Ucrainei. Ne doare de Ucraina dar de noi ni se rupe inima. Cam așa stă situația. Nu pot spune direct nu, din multe motive, dar de la promisiuni până la fapte distanța este enormă, mai ales că nu există nicio garanție că aceste livrări vor întoarce sensul războiului, cel mult îl va prelungii spre avantajul Rusiei și SUA și dezavantajele vestului european.

 10. Eu vad, in curand, faptul ca SUA, UE si NATO au fost invinse de Rusia in Ucraina…
  O palma uriasa cat un pumn pentru cele 3.
  Ar fi fost mai bine ca Rusia si Ucraina sa fie lasate sa-si rezolve, SINGURE, diferendele.
  Pe scurt, SUA si Marea Britanie nu trebuiau sa retraga Ucraina de la negocierile de pace din 2022.
  Ar fi fost PACE din aprilie, cel tarziu, mai 2022 si Ucraina ar fi pierdut mai putin.
  Acum, SUA+UE+NATO nu mai stiu pe unde sa scoata camasa pentru ca au distrus Ucraina din dorinta lor de a slabi Rusia cu pretul vietii ucrainenilor.

 11. De anul trecut era vorba de acest peste 60 mod și nici la ora actuala nu i-au aprobat amerlocii. Până la urmă, toate funcțiile prin numire sau recomandare, se plătesc gras, și unde pot ajunge banii/fondurile dacă nu unde trebuie?

 12. Iata pentru ce acorda NATO ajutor Ucrainei NAZISTE :
  ,,Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri o lovitură cu rachete asupra unui complex pedofil ucrainean din orașul istoric Cernigiv, ucigând traficanți de copii legați de dispariția copiilor ruși. Fusilada de rachete rusești a răsturnat un bloc de apartamente, a distrus un hotel și a deteriorat structurile din apropiere; câțiva pietoni, daune colaterale, au fost răniți sau uciși de fragmente transformate în moloz care au lovit străzile și trotuarele. Imediat după salvarea a lovit Cernigiv, Occidentul l-a etichetat din nou pe Putin drept criminal de război și au repetat cererile de a finanța în continuare aparatul militar eșuat rapid al lui Zelenskyy, deoarece el, în ceea ce ar fi putut fi un discurs coregraf, i-a mustrat pe aliați pentru că au doborât barajul de rachete al Iranului împotriva Israelului în timp ce permit rachetele rusești în spațiul aerian ucrainean. „Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficient echipament de apărare aeriană și dacă hotărârea lumii de a rezista terorii rusești ar fi fost suficientă”, a spus Zelenskyi despre atacul de la Cernigiv. Cu toate acestea, Zaharov a spus că Putin a avertizat Ministerul Apărării al lui Zelensky cu privire la atacul iminent, după ce agenții FSB care operau sub acoperire în Ucraina au identificat patru prădători de copii folosind un hotel ca acoperire pentru eforturile lor de trafic de copii. „Știam de acești bărbați. Ei fură copii din satele noastre de graniță. Pe unii dintre ei ii ia porcul Zelenskyy pentru sine. Restul sunt vânduti. Ne luptăm cu acești monștri de doi ani și de fiecare dată când îi ucidem pe unii, apar mereu mai mulți. S-au răspândit ca o boală.

 13. 2. Când am aflat că aceste animale sunt în Cernihiv, i-am spus lui Zelensky să ni-i dea sau vom ataca.
  Dacă încearcă să-i mute, atacăm. Dar Zelenskyy, la fel ca Joseph Biden este el însuși un pedofil și a lăsat civilii să fie scuturi umane în loc să ne predea criminalii. Nu ne-a lăsat de ales”, a spus Zaharov.
  Agenții FSB din Cernigiv, a adăugat el, au supravegheat hotelul înainte de grevă, atât pentru a se asigura că traficanții de copii sunt prezenți, cât și pentru a fi cel mai puțin număr posibil de oaspeți în camerele lor, în speranța de a atenua pierderile inutile de vieți omenești. Pe lângă traficanți, doar patru oaspeți și șase angajați se aflau în incintă când rachetele au cazut, a spus Zaharov, invocând o evaluare a pagubelor din luptă. El a spus că atacul a ucis prădătorii și că Putin a deplâns nevinovații prinși în mijlocul măcelului. „Ceea ce Occidentul nu înțelege este că președintele Putin este un crestin. El ne protejează copiii. Zelensky l-a pus să facă asta. Dacă nenorocitul Zelensky se predă și ne dă numele tuturor prietenilor săi criminali din Europa de Est, această Operațiune Militară Specială s-ar termina mâine.
  Dar, nu, el își protejează prietenii și îi lasă pe civili să moară”, a spus Zaharov. Întrebat despre știrile care susțin că atacul a ucis 17 și a rănit 77, inclusiv copii, Zakharov a spus: „Aceasta este propagandă falsă a CIA și MI6. Fotografiile pe care le vezi pe știrile tale false de Vest sunt modificate sau facute cu ecran verde. Da, uneori mor trecători, iar acest lucru este trist, dar este vina lui Zelensky, nu a președintelui Putin”.’’

 14. Este ca si cand la un meci de box unul e ko cazut pe jos evident incapabil sa mai continue meciul dar arbitrul trage de el si il incurajeaza sa se ridice sa lupte!

 15. Daca sa ajuns pana acolo incit sa scoata detinutii si sa ii trimita ca militari sa lupte ,atunci Ukraina dovedeste cit se poate de clar ca nu mai au oameni pt. armata.Rusii i-au tocat marunt ,la fel cum au tocat toate ajutoarele militare si financiare trimise de fraierii occidentali.Interesant este ca occidentalii vad situatia in care se gaseste Ukraina si totusi insista sa faca ceva care nu se poate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.