Acord între România și SUA în privința pensiilor

Legea de ratificare a Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privitor la recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie a fost promulgată.

În baza Acordului va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat.

Actul normativ conține și dispoziții cu privire la încasarea pensiilor în statul ales de către beneficiari. Acest lucru constituie un avantaj important pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.

Acordul prevede, de asemenea, dispoziții privind evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.

În ceea ce privește lucrătorii detașați, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

8 Comentarii

 1. Se pregătește terenul pentru următorul val de emigranți,pardon hoți,de lux din Romania!…
  Care ar fi ei ?…in primul rând locatarul de la Cotroceni!…

 2. … e tare!!! Cel mai tare acord din ultimii 500 de ani!!! Dar Ciolacu… Ciolacu când apare la TV cu cucuvântarea????

 3. Daca nu este la secret și asta, bănuiesc ca traficantul de case și copii, iohannis, ursarul covrigar, ciolacu, ghenăralul dr. Mă-ciuca(erou dă Nassiryia🤣) & șleahta de politruci borfași s-au angajat față de stapanul amerloc ca subcolonia romanica sa le plătească o parte din pensie, ca nu este de ajuns ca întreținem toată șleahta de ocupanți alcoolisti, drogați, violatori și le cumpăram și toate știfturile…

 4. Publicațiile „libertare” comentau că Hunter Biden ar fi muncit cu foloase prin România.
  Asta ne mai trebuie. Să ceară și pensie de la noi.

 5. Super pensii speciale pentru strainezia militara care activeaza in Romania cu acordul guvernului imbibat de bugetari de lux mincinosi, escroci si hoti. Totul in Romania politica, peste vointa cetatenilor din Romania! Fara baza legala, adica, fara un referendum macar de ochii lumii.

 6. Hahahaha! Sa vedeti legi! Am scris intr-un comentariu la un alt articol in acest cotidian, astazi. Deci vor ca toti slujitorii strainilor si toti ai lor ce jefuiesc bugetul national si inglobeaza Romania in datorii pt generatii sa primeasca lefuri pe pamant romanesc la fel ca in tara lor siiii…atentie…SA AIBA DREPTURILE UNUI CETATEAN ROMAN INCLUSIV A INTRA SI CONDUCE STATUL ROMAN DIN INTERIOR.
  ESTE O STRATAGEMA DESTEAPTA. AVETI MARE GRIJA! VREM SI NOI NUMELE ASTORA CE AU INITIAT ARTICOLUL ASTA DE LEGE. SUNT „ROMANI”? SAU…SUNT SLUJITORII ALTOR INTERESE SI DAU CU FUGA LA STAPANII LOR SI L-I SE TRECE „VECHIMEA” TRADARII IN CATASTIFELE ATLANTICE?

 7. Înseamnă că în curănd vom fi 15 mil de pensionari în România cam cât populația actuală și pensia va fi suficientă pentru cumpărarea câtorva chifle pe lună și atât. Când este programată următoarea pandemie de reglare numerică?….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.