Acord istoric între Germania şi Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri un acord bilateral de securitate între statele lor, însoţit de un nou pachet de ajutor militar, transmit AFP şi Reuters.

‘Desigur, dorim ca acest război brutal să înceteze în curând’, dar ‘vedem de asemenea că, din păcate, Rusia nu este pregătită pentru o pace justă şi durabilă’, de aceea ‘îi trimitem astăzi un mesaj foarte clar preşedintelui rus (Vladimir Putin – n.r.) că nu ne vom slăbi sprijinul faţă de Ucraina’, a declarat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă alături de Volodimir Zelenski.

Cei doi au semnat vineri, la Berlin, un acord bilateral de securitate calificat drept ‘istoric’ de cancelar şi al cărui obiectiv este să ofere un cadru durabil ajutorului militar şi de apărare acordat de Germania Ucrainei.

‘Acordul nostru de securitate cu Ucraina este istoric. Pentru prima dată în istoria sa, Republica Federală Germania acţionează ca un stat garant’ pentru securitatea unui alt stat, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat emis de instituţia pe care o conduce.

În plus faţă de acordul de securitate, Germania a pregătit un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,13 miliarde de euro, axat pe apărare antiaeriană şi artilerie, a indicat Ministerul federal al Apărării.

‘Pentru prima dată, guvernul federal furnizează Ucrainei muniţii de artilerie de calibru 122 mm. Chiar în acest an, vor fi livrate 120.000 muniţii de artilerie de calibrul 122 mm’, a adăugat ministerul.

Pachetul mai include 18 obuziere blindate Panzerhaubitze 2000 cu muniţiile aferente, în plus faţă cele 14 deja livrate, 18 obuziere pe roţi, încă 100 de rachete IRIS-T SLS în acest an şi un al doilea sistem de apărare antiaeriană SkyNext, ce va fi livrat în 2025.

Cele 18 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 vor proveni din stocurile industriei în 2026 şi 2027, la pachet cu instruire, piese de schimb şi muniţii.

Panzerhaubitze 2000 este una din piesele de artilerie cele mai puternice din dotarea armatei germane. El poate lovi ţinte la o distanţă de 30 km cu muniţie standard şi până la 100 km cu tipuri avansate de muniţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

 1. R.F. Germania = țară ocupată militar și condusă politic de S.U.A. de 78 de ani.
  Următoarea slugă pe lista amerlocilor: Rromînika!

 2. Inca un pas spre apasarea Butonului Rosu. Satan Occidentul crede ca poate invinge Rusia intr-un razboi termonuclear. Cate orase vor mai exista la sfarsitul acestui razboi care se va trasforma intr-un apocaliptic? Si cati germani vor plati cu viata nasabuinta alesilor lor care-i conduc?

 3. Pai pina in 2026-2027 poate intorc armele urkacii impotriva ” maidanezilor” !Deocamdata e praful de pe toba. Hai ” Ceata lui Pitogoi” iesiti cu osanalele……

 4. Un acord similar a semnat si Hitler cu Stephan Bandera inainte de invadarea URSS.Rezultatul-un numar inca necunoscut de morti si schiloditi,evreii rusi au adus comunismul pana in Marea Britanie si USA.Inca 2-3 luni si armata rusa il va face istorie pe Putin,acest Gorbaciov de tip nou,si incepe iar macelul european.Doar nebunii cred ca generalii rusi,adevaratii detinatori ai armelor nucleare, vor astepta ca ciobanul romanesc din Miorita sa devina sclavii americanilor acasa la ei.Papagalii astia pot semna orice.Face bine doar populatiilor europene fara minte care chiar cred ca daca stapanesc Rusia vor scapa de a manca gandaci si a dormi iarna cu ferestrele deschise fara caldura.

 5. Germania trebuie sa returneze ajutorul primit de la americani în al doilea război mondial către Ucraina! Nimic nu este gratis pe lume! Oricum , Romania se face că lucrează din moment ce nu are după ce bea aia!

 6. Nemtii au mai incheiat acorduri cu sovieticii, printre sovietici numarandu-se si ucrainenii.

 7. Incep Bursucii sovietici ANTISEMITI sa iasa din vagauni dupa hibernarea de iarna precum Marii ursi siberieni IREDENTISTI tica calosi…Din nou i s-a vandut EROULUI POPORULUI UCRAINEAN Zelenski pielea ursului din Padure…OFENSIVA UCRAINEANA s-a oprit datorita NELIVRARII DE ARMAMENT GREU de toate tipurile, TERESTRE si AERIRNE de catre ILEGALII COMINTERN din SUA, Germania si Colhozul BOLSEVIC european!!! Declaratii pompoase si promisiuni desarte, fara acoperire practica timp de DOI ANI de sacrificii inimaginabile si acum se dau asigurari ca, daca POPORUL UCRAINEAN se sacrifica in continuare, pana-n 2027 primeste si ce i s-a promis!!! Bursucii sovietici sunt organizati in „batalioane de vestale” deselate

 8. Noul tratat Molotov-Ribbentrop, care a deschis calea declanșării celui de al Doilea Război Mondial. Acum va fi al Treilea.

 9. Ma amuza cum occidentalii fac tumbe toata ziua si cauta tot felul de metode ca sa ii termine pe rusi si aia nici macar nu ii baga in seama si isi vad linistiti de planurile lor.Sint curios dupa acest acord istoric, asa cum l-au numit ei ,ce le va mai trece prin cap sa faca ?

 10. Charlie.Bursucii nu sunt sovietici si le-ar sta bine-vestalele- ucrainiene,rusesti,ca e tot acolo,calarind pe ….desalate.

 11. Cine mai poate avea încredere in cuvântul nemțălăilor?… După Anghela, unSula vom constata ca nuci cuvântul lui Olaf nu face mai multe parale… Neam de Editat.

 12. Dati arme la ukrani, cu cat le dati mai repede si mai multe, cu atat dispar urgent din peisaj, si tara si poporul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.