Acord istoric pentru protejarea oceanelor lumii

Statele membre ONU au ajuns în sfârşit la un acord istoric pentru protejarea oceanelor lumii, după 10 ani de negocieri, informează site-ul BBC.

Tratatul (The High Seas Treaty) plasează 30% din mări în zone protejate până în 2030, cu scopul de a proteja şi recupera biodiversitatea marină.

Acordul a fost încheiat sâmbătă seara, după 38 de ore de discuţii, la sediul ONU din New York.

Negocierile fuseseră blocate ani de zile din cauza neînţelegerilor privind finanţarea şi drepturile de pescuit. Ultimul acord internaţional privind protejarea oceanelor, Convenţia ONU privind dreptul mării (UN Convention on the Law of the Sea), fusese semnat în 1982. Acordul respectiv stabilea o zonă numită „marea liberă” – ape internaţionale în care toate ţările au dreptul de a pescui, de a naviga şi de a face cercetări – însă doar 1,2% din aceste ape erau protejate. Fauna marină aflată în afara acestor zone protejate era expusă riscului ca urmare a schimbărilor climatice, a pescuitului excesiv şi a traficului maritim.

În ultima evaluare privind speciile marine la nivel global s-a constatat că aproape 10% sunt în pericol de dispariţie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

În aceste noi zone protejate, stabilite prin tratat, vor fi impuse limite în ceea ce priveşte pescuitul, rutele maritime şi activităţile de exploatare, cum ar fi mineritul la mare adâncime.

Organizaţiile de mediu şi-au exprimat îngrijorarea că procesele de exploatare ar putea afecta zonele de reproducere a animalelor, ar putea crea poluare fonică şi ar putea fi toxice pentru viaţa marină.

Minna Epps, directoarea echipei UICN Ocean, a declarat că principala problemă avută în cadrul negocierilor a privit împărţirea resurselor genetice marine, materiale biologice provenite de la plantele şi animalele din oceane care pot fi folosite în diverse scopuri, cum ar fi pentru produse farmaceutice, în procese industriale sau în industria alimentară. Naţiunile mai bogate beneficiază în prezent de resursele şi de finanţarea necesare pentru a explora adâncurile oceanelor, însă naţiunile mai sărace au vrut să se asigure că orice beneficiu găsit este împărţit în mod egal.

Laura Meller, activistă pentru oceane din cadrul Greenpeace Nordic, a felicitat ţările pentru că „au lăsat la o parte divergenţele şi au oferit un tratat care ne va permite să protejăm oceanele, să ne consolidăm rezilienţa la schimbările climatice şi să protejăm vieţile şi mijloacele de trai a miliarde de oameni”. „Este o zi istorică pentru conservarea mediului şi un semn că, într-o lume divizată, protejarea naturii şi a oamenilor poate triumfa asupra geopoliticii”, a subliniat ea.

Reprezentaţii statelor vor trebui să se întâlnească din nou pentru a adopta în mod oficial acordul şi ulterior vor avea mult de lucru înainte ca tratatul să poată fi pus în aplicare.

Potrivit AFP, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a felicitat pe delegaţii prezenţi la sediul organizaţiei din New York, salutând o „victorie pentru multilateralism şi pentru eforturile globale de a contracara tendinţele distructive care ameninţă sănătatea oceanelor, acum şi pentru generaţiile viitoare”.

Uniunea Europeană a salutat, de asemenea, acest „pas crucial în direcţia conservării vieţii marine şi a biodiversităţii care sunt esenţiale pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”, prin intermediul comisarului european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, care s-a declarat „foarte mândru” de rezultatul obţinut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Acordul nu prevede dragarea de catre ukrainieni si adancirea pana la 8.5 m,deci nu e valabil ,rupeti repede hartiile daca afla Zelenski ati puso.

  2. Este minunat că în sfârșit v-ați pus de acord în privința protecției vieții marine. Dar dacă tot v-ați întâlnit la New York, bănuiesc că le-ați amintit americanilor că au făcut o treabă minunată cu detonarea conductelor de gaz NS1&2, revigorând practic ecosistemul mării Baltice! Sau nu? (sunt ironic, să nu se înțeleagă altceva!). Dealtfel ONU, această glumă de organizație mondială „independentă” ghidonată de SUA, ar trebui să decreteze fără tăgadă că orice dezastru ecologic produs de SUA și cățeii săi, este binevenit și ajută la democracy printre vietățile marine și că toți trebuie să inhalăm cu nesaț minunata democracy americană! (Ia să ne imaginăm numa că rușii ar fi bubuit conductele de gaz! Uau, cum s-ar fi mobilizat toate Gretele și toți ecologiștii și ONU și Green Peace și toate ONG-urile și toată „lumea civilizată” și Ursula și Borel etc!.. Și cum ar fi înfierat ei sălbatica Rusie și cum ar fi pus ei în funcțiune tribunale și instanțe internaționale care să-i judece și să-i condamne pe criminali! Așa însă, dacă au văzut că n-a înghițit nimeni vrăjeala cu auto-sabotajul rusesc, au pus batista pe țambal și… un cântec vesel să murmurăm! Ne scuzați, coană Americă și coane Biden, nici în gând nu-ndrăznim să vă bănuim!

  3. Hai și cu o protecție a Canalului Bîstroe ! 3 m adâncime e destul, nu și 10 m cum arată softul Navionics !
    Sau nu e voie ??

  4. Si sorosh ce zice?e de acord??cum promoveaza homosexualitatea la balene???
    Nu ar trebui redusa populatia de delfini?amprenta de carbon???

  5. La nevoie, fie ca li se cere sau la ordine ecologistii devin inexistenti, amutesc si surzesc. Protejaam, protejam dar sa nu deranjam

  6. Să nu se mai pescuiască domne’. Greierele, gândacul și viermele sunt viitorul alimentar. Bon apetit

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.