Actorii din Mariupol vin la Târgoviște

Actorii Teatrului Academic Regional Donetsk din Mariupol sunt invitaţi de onoare la festivalul Babel, ce va avea loc în perioada 3-11 iunie, la Târgovişte, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte.

„Au fost invitate trupe de artişti de pe continentul european, din ţări precum Franţa, Italia, Belgia, Polonia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi de pe alte continente, din ţări ca Japonia, Argentina, India, Coreea de Sud, Irak, China, sau Kazahstan, unii revin în festival, alţii sunt la Târgovişte pentru prima dată. Se vor afla aici, alături de artişti vizuali, cineaşti, dansatori şi muzicieni binecunoscuţi. Invitaţi speciali sunt actorii Teatrului Academic Regional Donetsk din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, în martie 2022. La patru luni de la tragedie, actori ai teatrului distrus au creat la Ujgorod, unde s-au refugiat, spectacolul Strigătul Naţiunii”, precizează Teatrul Tony Bulandra, organizator al festivalului.

Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Babel se află la a XI-a ediţie şi are ca temă, în acest an, „forme”.

„În deschiderea festivalului va fi prezentată prima co-producţie româno-coreeană din România, Argonautas de Darko Lukić, în regia lui Mc Ranin (Teatrul Tony Bulandra şi Asociaţia Teatrală din Coreea de Sud) Îndeplinindu-şi scopul de a avea şi un caracter multidisciplinar şi educativ, programul festivalului include seria întâlnirilor Babel, la care publicul poate primi răspunsuri la întrebările iscate de spectacolele invitate, dar şi workshopuri, lansări de carte şi proiecţii de film. Ediţia a XI-a a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Babel ţinteşte să confirme încă o dată adevărul fundamental care a prezidat la naşterea lui: într-o lume măcinată de divergenţe, e nevoie de artă pentru a naşte unitatea spirituală a umanităţii”, se mai arată în comunicatul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte.

Directorul Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, Mihai Constantin, spune că Festivalul Babel s-a născut din dorinţa de a reda oraşului aura culturală pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost capitala Ţării Româneşti.

„Denumirea ce i-a fost dată festivalului are mai multe accepţiuni. Turnul Babel îşi menţine, din punct de vedere religios, o conotaţie negativă şi anume răzvrătirea omului în faţa puterii divine, orgoliul pe care îl manifestă făptura faţă de Creatorul său. Cum arta este însă o reflexie a ideilor pure, ea le oglindeşte, de cele mai multe ori, cu semn schimbat: fie le purifică, fie scoate la iveală adevăraţii germeni pe care acestea îi conţin. Indiferent de caz, arta înseamnă metamorfoză. Astfel, mitul biblic al turnului Babel capătă înţelesul dorinţei omului de a cunoaşte Absolutul, de a atinge perfecţiunea din care el însuşi este parte. Totodată, Babel este momentul zero al diversităţii”, susţine directorul Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, Mihai Constantin, preşedinte al Festivalului Babel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. uraaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  -alaturi de Teatru e chiar Zidul
  unde i-au lecuit pe cei doi odiosi Ceausesti
  („Târgovişte”
  forever ring ma’ bell )

 2. Teatrul din mariupol a fost distrus de trupele ucrainiene.
  Exista marturii pe youtube din acea perioada, localnici care au fost aproape somati de autoritati sa se adaposteasca in teatru, toti cei care au refuzat au scapat.
  Cladirea a fost distrusa de artileria ucrainiana, rusii erau departe de oras.
  S-a incercat o operatiune de propaganda, partial ratata intrucat victimele au fost prea putine.
  Vietile civililor nu contau oricum intrucat erau majoritar rusofoni.

 3. Dacă nu vin cu șeful lor măscăriciul, degeaba. Ăla actor, am auzit că are și un oscar.

 4. Deci sunt invitați actorii teatrului din Ujgorod, nu cei din Mariupol.

 5. Teatrul ala despre care rusii anuntasera 5-6 zile inainte ca sunt civili ostateci in el… ce oameni ridicoli populeaza tzara asta, dar ma rog, nu ma mira, „cultura” la noi oricum e dependenta de bani straini

 6. Se vor gasi cateva zeci de lingai de romani fara mandrie sa-si cheltuie banii pe propaganda mafiotilor…ucrainenii distrug Delata Dunarii!!! Nici daca-i gratis nu m-as duce!

 7. A fost bine și frumos cu eprubeta lui Colin Paul pina când a aflat lumea că acolo era o boaghe de detergent…așa și cu teatrul acesta…Totul e teatru..

 8. Adică soldații vine și Zelensky ? Că și el tot cu asta se ocupă acum joacă rolul de președinte și sef militar 😉 …..sunt convins că actorii au fost buni regia a fost bună …Putin a jucat excelent …Biden este genial doar că scenariul a fost slab pentru Biden …. ziariștii foarte slabi ….iar China a devenit plicticoasă….Macron a jucat binișor … mai ales in China …..oricum războiul puțin mai reușit decât pandemia…..dar ziariștii fffffff slabi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.