Acuzații. Participarea Israelului la Eurovision, în dezbatere

Peste 1000 de cântăreţi şi muzicieni suedezi i-au solicitat Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) să excludă Israelul de la ediţia din acest an a concursului Eurovision, transmite luni DPA.

Ziarul Aftonbladet a publicat luni o scrisoare deschisă, semnată de muzicieni printre care Robyn, Fever Ray şi duo-ul indie folk First Aid Kit.

Suedia organizează în acest an concursul Eurovision, în luna mai, iar muzicienii au criticat decizia EBU de a permite Israelului să participe, în pofida „războiului brutal din Gaza”, conform scrisorii deschise.

Organizatorii Eurovision au respins în prealabil solicitările pentru excluderea Israelului, invocând natura nonpolitică a evenimentului muzical.

Dar semnatarii scrisorii i-au acuzat pe organizatori de dublu standard.

În scrisoare ei menţionează că muzicienii din Rusia nu sunt lăsaţi să participe la Eurovision în contextul invaziei ruse din Ucraina din 2022 şi că Belarusului i s-a refuzat participarea în 2021 din cauza încălcării libertăţii presei.

Cea de-a 68-a ediţie a Eurovision va începe la 11 mai la Malmö, după ce ediţia precedentă a fost câştigată de cântăreaţa suedeză Loreen cu piesa „Tattoo„.

Deşi Israelul nu se află geografic în Europa, participă de mult timp la concursurile Eurovision, precum şi în competiţiile fotbalistice europene, pentru că se simte mai apropiat de naţiunile europene decât de vecinii săi arabi, mai notează DPA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

 1. Israelul participa de vreo 20 de ani la tot felul de competitii in spatiul EU, desi geografic nu-s acolo… care e explicatia logica? nu exista… dpmdv Eurovisionul ar trebui sa se apuce sa invite si SUA, Canada, Australia, Japonia, Korea de Sud… si cam atat, ca alti prieteni nu mai exista, cam astia sunt toti aia care se intituleaza pompos „comunitatea internationala” cand vor sa ia decizii

 2. Să presupunem că adevăratul motiv pentru care nici România nu participă n-ar fi lipsa de bani, ci ca protest pentru admiterea Israelului la Eurovision, cu tot adevăratul holocaust pe care-l practică în Fâșia Gaza !

 3. Israelul participă la Eurovision din 1979. Tot din acel an a fost primit și în UEFA și în toate competițiile intercluburi Europene în toate sporturile. Până în 1978 a participat în Asia dar a venit revoluția islamică din Iran și din motive de securitate Israelul având și o civilizație de tip European a fost cooptat în Europa.

 4. pai daca baga ceva cu „holocaustul hamas”
  castiga si premiul 2 si premiul 3,
  tot podiumul.

 5. Pacat ! Parca intr-un an si Israelul s-a prezentat cu un dereglat degenerat (ma rog, sau cu o dereglata degenerata) din categoria „trans”, un fel de bunica a Conchitei Cîrnat de mai tirziu …

 6. Trebuie sa castige obligatoriu ca si ‘tara’ lui Jelensky care s-a impus furand locul intai care i se cuvenea Moldovei.

 7. Videoclipul israelienilor e obligatoriu a fi urmărit de tot mapamondul. Orchestra canta la instrumente confecționate din arme și obuze, iar dirijorul își coordonează trupa situat pe turela unui tanc pe care e inscripționat mesajul: Fără câini vagabonzi teroriști. Interpreta melodiei e sechestrata simbolic intr-un spațiu închise dintr-un tunel al timpului, citindui-se pe fata mesajul disperării atacului Hamas, dar și determinarea de a-si duce linia melodica pana la capătul tunelului unde o așteaptă Luminița pe care noi, deși am asteptat-o încă de pe vremea lui Constantinescu, a refuzat sa se prezinte fiindu-i de atunci ii era teama de scrasnetul dinților lui Jhoannys care așteaptă ca Luminița sa-si schimbe sexul pentru ca el nu iubește sexul frumos și are repulsie în fata lui si de aceea este ținut de mana de către consoarta, fiindcă altfel ar fugi și s-ar face președintele laturii lgbtiqi a securității, adică USR. În fine sa revenim la Euro vison. Având în vedere ca și ea este o expresie a mișcării wok venita din SUA, începând din acest an se va numi Dolar vision. Numindu-se asa ca participarea Izraelului sa fie garantata 150%.

 8. Evident Israel NU se află în Europa.
  După Masacrele si Distrugerea orașelor în Gaza, Israel si-a dovedit „umanitatea”
  si titulatura de „țară sfântă” ! Halal

 9. Nu vine Israelul, poate vin in schimb niste baieti talentati de la HAMAS, si-asa e plina Suedia de ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.