Acuze grave la adresa administratorilor CNI Coresi

Un memoriu întocmit de Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România arată că mai mulți administratori speciali ai Companiei Naționale Imprimeriile Coresi, care se află în subordinea Ministerului Culturii, inclusiv actualul administrator, Mihai Firică, au încălcat Planul de Reorganizare și contractul de mandat. Conform documentului, actualul administrator special a elaborat un nou Plan de Reorganizare prin care intenționează să vândă aproape toate activele companiei Coresi, în valoare de 87.000.000 de lei, cu toate că datoria care trebuie acoperită este de doar 12.000.000 de lei. Datoria ar putea fi acoperită, conform informațiilor transmise de către Uniunea Sindicatelor Tipografilor, prin vânzarea a doar două active fără activitate tipografică – o clădire din Bacău și un teren de fotbal. Mai mult, în loc să reia activitatea tipografică la mai multe sedii închise de administratorul Dragoș George Constantinescu, care nu aveau datorii și obțineau profit, cum ar fi Imprimeria Ardealul și Imprimeria de Vest Oradea, actualul administrator a ales să vândă toate activele. Menționez că închiderea celor două imprimerii, Ardealul și Oradea, face obiectul unui dosar al DNA.

Șeful Corpului de control al primului-ministru, Silviu-Gabriel Barbu, confirmă intenția de vânzare a celor două active, însă spune că nu se găsesc cumpărători pentru ele, deși au fost inițiate peste 30 de licitații, pentru fiecare.

”Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România a transmis o propunere privind acoperirea datoriilor prin vânzarea parțială a activelor companiei ”fără activitate tipografică”, în paralel cu menținerea activităților generatoare de profit. În conformitate cu Procesul verbal al adunării creditorilor CNI Coresi din 7 mai 2021, reiese faptul că măsurile propuse de USTR au fost avute în considerare prin aprobarea unui raport din 29 aprilie 2021 privind strategia de valorificare pentru un activ imobiliar cu destinație de bază sportivă format din teren în suprafață de 21.800 mp și construcții, situat în București, str. Băiculești, nr. 5, sectoru 1; și aprobarea unui raport din aceeași dată privind strategia de valorificare pentru activul imobiliar format din teren în suprafață de 1.522,80 mp și construcții, situat în Bacău. În ceea ce privește demersurile efectuate până la data adunării consemnate, primele active au făcut obiectul unui număr de 35 de licitații publice, iar pentru valorificarea celorlalte active au fost organizate 30 de licitații publice, fără a se reuși valorificarea acestora. Pe de altă parte, propunerile companiei privind planul de reorganizare sau o eventuală modificare a acestuia pot fi făcute doar cu aprobarea adunării generale a acționarilor. În această situație o eventuală modificare a planului de reorganizare înaintată spre aprobare/confirmare de companie poate fi făcută în baza unui mandat acordat de conducerea Ministerului Culturii, autoritate care exercită drepturile și obligațiile statului în calitate de acționar unic”, se spune într-un document semnat de Silviu-Gabriel Barbu.

Puțină istorie

După publicarea în Cotidianul a articolului „Mega-abuz şi mega-escrocherie cu Tipografia Ardealul” în 17 septembrie 2019, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a efectuat verificări la Compania Naționala a Imprimeriilor Coresi SA şi a stopat punerea în aplicare a preavizelor de concediere emise de administratorul special de atunci Dragoş Constantinescu şi de administratorul judiciar Victrix Capital SPRL, reprezentat de avocatul Marius Cristian Ghiță, pentru angajații Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, fără aplicarea procedurii de concediere colectivă prevăzută de Codul Muncii.

Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a transmis companiei, în termenul legal, un răspuns prin care a formulat mai multe obiecţii şi propuneri, reprezentanţii acesteia au răspuns, cu o grabă suspectă, după numai o zi, doar la o parte din obiecţii, dar nu s-au pronunțat deloc cu privire la propunerile sindicatului. În al doilea rând, anexa la decizia de aplicare a măsurii de concediere colectivă care cuprindea angajații ce urmau să fie disponibilizați nu a fost semnată, conform prevederilor Hotărâririi Guvernului nr. 278/2002., de liderul Sindicatului Liber al Tipografilor din Cluj întrucât administratorul judiciar şi administratorul special nu l-au contactat şi nu i-au solicitat acestuia să semneze anexa respectivă.

Anexa care contine un tabel cu cei 22 de salariați de la Imprimeria Ardealul care urmau sa fie disponibilizati a fost semnată, alături de administratorul special şi administratorul judiciar ai companiei Coresi, de liderul sindical George Opaina. Ori, acesta este liderul Sindicatului Coresi, care-i reprezinta pe salariaţii de la sediul din București al companiei, nu liderul Sindicatului Liber al Tipografilor din Cluj, care-i reprezinta pe salariaţii Imprimeriei Ardealul. Liderul sindical George Opaina a afirmat însă ulterior că semnatura de pe anexa respectivă nu-i aparţine, rezultând astfel că a fost comis un fals.

În data de 11 octombrie 2019 au fost emise noi preavize de concediere pentru 22 de angajați de la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj, iar, in perioada 25-28 noiembrie, le-au fost comunicate la domiciliu deciziile de concediere emise și semnate de administratorul special de atunci Dragoș George Constantinescu și de reprezentantul administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, avocatul Marius Cristian Ghita. Deşi, conform Codului Muncii, deciziile de concediere își produc efectul de la data comunicării acestora salariaților, cei 22 de angajați de la Imprimeria Ardealul au fost radiați anterior din REVISAL, în perioada 15-18 noiembrie. Aceste decizii de concediere au cauzat atât pierderea locurilor de muncă de către cei 22 de angajați cât și închiderea activității de tipografie și desființarea Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj.

În urma solicitării administratorului special şi a convocării de către administratorul judiciar, Adunarea Creditorilor Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi SA a adoptat în data de 12 septembrie 2019 o hotărâre prin care a fost aprobată vânzarea proprietății imobiliare situaă în municipiul Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 146 , unde se află sediul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, și terenul aferent acestuia, în suprafață totală de 15.070 metri pătrați. Hotărârea a fost lovită de nulitate absolută întrucât au fost eludate, cu bună știință și cu rea-credință, dispozițiile imperative ale art. 101 alin. 5 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, care prevăd că, dacă modificarea planului este propusă de debitor, ea va trebui să fie aprobată de adunarea generală a acționarilor/asociaților. Vânzarea proprietății imobiliare sus-menționate constituie o modificare majoră a planului de reorganizare care a fost propusă de debitorul Compania Natională a Imprimeriilor Coresi SA, prin administratorul judiciar Victrix Capital SPRL, care ar fi trebuit să convoace în prealabil Adunarea Generală a Acționarilor , pentru a aproba această vânzare, ori administratorul judiciar nu a realizat o astfel de convocare și nu a obținut o astfel de aprobare.

Pe de alta parte, evaluarea proprietaţii imobiliare în cauză la un preţ de pornire de 14.927.000 euro, exclusiv TVA, este suspectă având în vedere că imobilul este situat în zona centrala a municipiului Cluj-Napoca, în care pretul de piaţă la terenuri are în 2019 2.000 euro/metru patrat, şi că, raportat la acest preţ, valoarea totală a terenului scos la vânzare era de peste 30.000.000 euro, rezultând o valoare dublă faţă de evaluarea propusă de administratorul judiciar şi aprobată de Adunarea Creditorilor. Evaluarea imobilului doar la jumătate din valoarea sa de piaţă constituie, în opinia noastra, un indiciu că se pregăteşte o licitaţie cu dedicaţie şi reflectă o tentativă de fraudă substanţială.

În pofida acestor nelegalităţi evidente şi grave, în data de 25 noiembrie 2019, dupa ce au fost comunicate deciziile de concediere, la sediul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj a fost afișat un înscris intitulat „Publicație de vânzare”, care purta antetul Victrix Capital SPRL și un număr de înregistrare, dar nu era semnat și ștampilat, fapt care ar fi atras nulitatea acestuia. Conform acestui înscris, Victrix Capital SPRL anunța, în calitate de administrator judiciar al Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi SA, scoaterea la vânzare prin licitație publică, la prețul de pornire de 14.927.000 euro, a activului imobiliar format din două amplasamente alăturate, situate în municipiul Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 146, județul Cluj, în suprafaţă totală de 15.070 metri pătrați, respectiv teren intravilan cu construcții în suprafață de13.937 metri patrați și teren intravilan cu construcții în suprafață de 1.133 metri patrați. În acel înscris erau prevazute și cele 10 termene stabilite pentru licitație

Sesizarea DNA

Angajaţii concediaţi de la Imprimeria Ardealul au formulat contestaţii la Tribunalul Cluj după ce au fost dezamăgiţi de politicienii şi guvernanţii de toate culorile. Totodată, la jumatatea lunii decembrie 2019, Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a formulat plângere penală pentru abuz în serviciu şi fals împotriva administratorului judiciar şi a administratorului special ai companiei Coresi, care a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 860/P/2019. După circa o săptămână, aceasta unitate de parchet a declinat competenţa de soluţionare a cauzei Direcţiei Nationale Anticorupţie. DNA este ultima speranță a angajaţilor concediați de la Imprimeria Ardealul. Actualul șef al Corpului de Control al primului ministru a ținut să precizeze în documentul amintit că nu se impune un control al instituției pe care o reprezintă atâta timp cât există această anchetă a DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Oare de ce „nu aveau datorii și obțineau profit, …Imprimeria Ardealul și Imprimeria de Vest Oradea” (exact situatia pe intreaga economie a R.S.R. din anii olteanului Ceausica, dupa ce le-a bagat compatrihotilor lui oltenasi industrii peste industrii, pe imprumuturi pe care apoi Ardealul, Banatul si Partium LE-AU PLATIT!)? PENTRU CA in Ardeal, Partium si Banat SE MUNCEA SI SE MUNCESTE! Nu se TRAGE CHIULUL (termen turcesc, exact pe masura valahilor dunareni, inseamna „slujitor”, adica ala care fenta sarcinile), ca in principatele balkanice, unite de masoni. Pentru ce sa fie salvat mamutul asta ceausist? Pentru ca pe munca celor de la Cluj si Oradea Mare sa huzureasca miticii din conducere, la Bucale? Solutia cu vindutul bucatilor de la Bacau e in traditia miticeasca inaugurata la 1860: ii abandoneaza saraciei pe moldoveni, ca sa le fie bine la Bucale.

  2. O „stare de urgență” generală, fără internet. Va fi. Vom duce dorul ziarelor din anii ’90. Când ” fraierii din Regat” au trecut Carpații, „sigur” au făcut-o din lene! Un strop de bun simț, poate nu strică, azi în fiecare casă.

  3. va fi mizerabil, nu gaasesc alt cuvant mai expresiv, ca ma grabesc.
    deci, fara ziar, carte, revista, ravas, vom deveni zombies si vomn consuma totul nemestecat, ceva in genul a ceea ce e azi la tv si pe net, …. (stiti voi in ce masura)
    va salut, sa uram la cati mai multi ani cuvantului scris, pe suport hard, normal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.