Aderarea terestră la Schengen: Ylva Johansson vrea o dată certă

SCHENGEN, LUXEMBOURG - MAY 11: A road sign greets visitors to the town of Schengen where the 1985 European Schengen Agreement was signed on May 11, 2016 in Schengen, Luxembourg. The Schengen Agreement, which led to the creation of Europe's borderless Schengen Area, was signed on 14 June 1985 in the small hamlet of Schengen at the tri-border point of Germany, Luxembourg and France. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat, joi, la Sofia, că în urmă cu două zile a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi comisarul European pentru Afacerile Interne, Ylva Johansson au participat, la Sofia, la o întâlnire cu ministrul de Interne bulgar, Kalin Stoyanov, cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre”, a spus comisarul european.

Ylva Johansson a adăugat că atât Bulgaria, cât şi România sunt în avans faţă de unele dintre celelalte state membre în ceea ce priveşte implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe.

„Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen. Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european”, a afirmat Johansson.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, la rândul său, că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre.

„Suntem pregătiţi să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migraţia ilegală şi crima organizată transfrontalieră. Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obţinut anul trecut. Dar suntem şi aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetăţenilor noştri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România şi Bulgaria”, a spus Predoiu.

El a menţionat că au fost discutate în detaliu toate măsurile pentru a integra eforturile poliţiştilor români la frontiera internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale.

„Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson şi cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulţumesc foarte mult şi abia aştept să colaborez cu dumneavoastră”, a afirmat Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. O sa fie mai bine pentru TIR uri pentru Transportatorii de mărfuri ! Or sa stea soferii un număr mai mic de ore la Granitze !

 2. @Neagu Mircea: e falsa informația, inca mai trebuie sa fie chinuita tara de austrica ce sta în brațele nemturiei, Luxemburg care e tot mana nemturiei la pas.

 3. Pentru Pensionari Nu-i Interesează Deloc ! Schengen ! Schengen este bun Numai pentru Transportatorii de Mărfuri sa ajungă Mărfurile mai Repede din Import Export ca au si Termene de Garantzie !

 4. E vorba că le pleacă muncitorii străini și alți imigranți dacă se trece ca-n brînză granița spre apus. Restul e joacă cu geopoliticuța-n nisip.
  Poate cînd o să ne ia în Schenghen vor fi controale vremelnice pt veșnicie la toate granițele. Deja, pe ici pe colo, au început.

 5. Intre timp coana ylva cheama toti africanii. Aia sunt kosher, daca tot suntem in vechea vatra tartareasca. 🙂

 6. @parere (editat)
  Buey(editat) vopsit ce țări sunt astea, austrica, nemturia, rusica? vorbește corect nu mai poci numele țărilor (editat)
  Capisci (editat)?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.