Aderarea Ucrainei la UE, în atenţia liderilor europeni

Liderii Uniunii Europene ar putea discuta posibilitatea aderării Ucrainei la un summit informal în martie, a declarat luni un oficial de rang înalt. Chestiunea este importantă pentru Ucraina în discuţiile cu Rusia privind încheierea conflictului, a adăugat oficialul UE.

„Cred că unul dintre motivele pentru care acest lucru este important pentru preşedintele (ucrainean) Volodymyr Zelenskiy este, de asemenea, potenţial în unele dintre discuţiile cu Rusia cu privire la o cale de ieşire”, a declarat oficialul, referindu-se la discuţiile pentru a pune capăt conflictului. Dar el a avertizat că niciun proces nu a fost încă demarat.

„În ceea ce priveşte cererea (de aderare a Ucrainei la UE) cred că este important să nu ne grăbim”, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit. „În mod evident, nu a fost primită încă, dar toată această chestiune a situaţiei din Ucraina este ceva care se află foarte mult în atenţia liderilor”.

Preşedintele liderilor UE, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni luni seară la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz pentru discuţii, potrivit Reuters.

„Aşa că sunt sigur că acest lucru va fi abordat în cadrul acestor discuţii. Şi, bineînţeles, avem destul de iminent, pe 10 şi 11 martie, o reuniune informală a Consiliului European şi îmi imaginez că subiectul Ucraina, care ocupă minţile multor lideri, va figura la un moment dat în acele discuţii”, a declarat oficialul.

Ucraina are un acord de asociere cu blocul celor 27 de naţiuni, dar doreşte să devină membru cu drepturi depline, lucru căruia Rusia i se opune. Statutul de membru al Ucrainei nu a fost discutat până acum pentru a nu antagoniza Moscova, dar invazia rusă în Ucraina a schimbat lucrurile, a spus oficialul.

„Această agresiune rusă fără precedent la care asistăm împotriva Ucrainei, condamnarea fermă a acesteia pe care am văzut-o din partea UE, indignarea din Uniunea Europeană, din statele membre, din opinia publică – cred că şi acest lucru va fi probabil un factor care va determina modul în care vom răspunde (la o cerere de aderare)”, a declarat oficialul.

„Dacă vă duceţi la originile unora dintre aceste impasuri, au existat un număr mare de oameni care erau pregătiţi să îşi dea viaţa pentru o perspectivă europeană care a fost în centrul demonstraţiilor de pe Maidan (la Kiev în 2013-2014)”, a spus oficialul.

„Cred că în orice acord pe care preşedintele Zelenskiy l-ar putea încheia cu preşedintele Putin, încercarea de a obţine asigurări sau de a obţine o garanţie, dacă vreţi, că există un sprijin, o înţelegere pentru ca Ucraina să aparţină într-o zi Uniunii Europene, va fi probabil foarte importantă pentru poporul ucrainean”, a spus el.

Premierul sloven Janez Jansa şi-a exprimat luni „sprijinul deplin” pentru o procedură mai rapidă de aderare a Ucrainei la UE, în timp ce premierul ceh Petr Fiala a declarat că este necesar să se dea un semnal clar că Ucraina este binevenită, potrivit agenţiei de ştiri CTK.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit, luni, că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt „diverse opinii şi sensibilităţi”.

Preşedintele Consiliului European a explicat că a fost informat despre intenţia Administraţiei de la Kiev de a depune o solicitare oficială de aderare, în contextul războiului cu Rusia.

„Aderarea este o solicitare formulată de mult timp de către Ucraina. Dar există diverse opinii şi sensibilităţi în cadrul Uniunii Europene referitoare la extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să emită un aviz oficial, iar Consiliul UE se va pronunţa asupra subiectului”, a explicat Charles Michel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

26 de Comentarii

 1. UCRAINA AR TREBUI SA INTRE IN UE SI IN NATO ! CA SA NU MAI INTRE RUSII CU RAZBOIUL IN UCRAINA !

 2. O informatie incorecta in articol. Rusia nu se opune integrarii in UE a Ucrainei. In fapt si Moscova inainte dorea o extindere a zonei comerciale si fata de Rusia.
  Va rog sa pricepeti, Cotidianul, Moscova se opune intrarii in NATO. Ucraina nu va intra in NATO.

 3. chiar asa in fundul gol si in ue? cand are conflicte teritoriale si nu respecta drepturile minoritatilor etnice printre care si cea a romanilor ?…mai da cite standarde are aceasta m’uuuuursula…e

 4. Ii baga pe ucrainieni cu tot ruși, bieloruși, ceceni și ce nații or mai lupta acolo. Să-l bage și pe Kim Kong un

 5. Super, sa mai plateasca si UE oalele sparte. O sa aiba aia nevoie de ajutor financiar mai mare decat Grecia.

 6. sa intre fratilor mai repede in ue, sa il ia luluta la intrebari pe zelenski de unde are miliardul de coco la Dresdner Bank Lateinamerika din costa rica si vila din Miami.

 7. Deci când vestul o cere, o țară ca Ucraina, se poate admite și în NATO, și în UE, fără condiții. Ce tratate cu vecinii, ce prosteli…
  Dar, uite-așa, România, prin trădătorii care au condus-o și o conduc în continuare, nu numai că și-a cedat, de bunăvoie, teritoriile istorice pentru admitere în NATO și UE, dar a rămas și .., și cu banii luați.
  Se știe că trădătorii n-au rușine, deci nu-i mai întrebi de asta; numai că trădătorii conducători ai României de după ’90 au întrecut orice măsură și în prostie și în nemernicie.

 8. Dupa cum v-am avertizat cu te-a lungul timpului, SUA vor deschide un nou front in Georgia in conflictul cu Rusia. Iote-te cum vor s-o comita georgienii:

  Opponents of the Georgian government seek to drag Georgia into a conflict with Russia over Ukraine and repeat the events of August 2008, the country’s Prime Minister Irakli Garibashvili said at a government meeting on Monday.

  „We are very familiar with what is happening in Ukraine. We experienced this much earlier, in 2008. It is very sad that our radical opposition is rejoicing over the war in Ukraine and is seeking out benefits and interests for itself from all these calamities. Their goal is to repeat the tragedy from which they themselves failed to protect our people and country,” Garibashvili said. (TASS)

 9. Felicitări Viktor Orban, un politician cu greutate! Nu se baga in război și nici nu trimite muniție ucrainienilor naziști în slujba lui Soros! Și nu va permite tranzitarea armelor grele către Ucraina pe teritoriul Ungariei! Felicitări! Huuo trădătorului de neam și țară Johannis!

 10. Nazi Ucraina nu are cum să intre în UE, nu mai visați aiurea! Atâta timp cât are conflicte deschise pe teritoriul ei, e pa, nu are cum să adere. Armata rusă nu mai pleacă de acolo niciodată. Nazi Ucraina e out din NATO și UE.

 11. @Prostia ingroapa Romania: Prostia te ingroapa doar pe tine, daca iei de bune ceea ce spune TASS. Pentru a te convinge, e suficient sa vezi ce scrie despre Basarabia. Ma rog, prostii cred tot ce li se spune, chiar si de dusmanii lor.

 12. Statul Esuat Mafiot creat de tovarasul V.I. Lenin a fost de la Bun Inceput un Stat Artificial sustinut in viata de Bugetul URSS. Odata cu destramarea URSS multe Republici Sovietice s-au Grabit sa-si Declare Independenta dar fara Maica Rusie nu au Reusit sa Promoveze decit Coruptia Mafiota, Pauperizarea Generalizata si Imbogatirea Criminalilor instalati si sustinuti de Zionisti la Putere.
  UE se doreste Noul URSS dar cu Lideri Perversi Soddoma si Gomorra nu va Supravietui Anului de Gratie 2022 cind Regimul Fanariot Criminal Iohannis va fi Spinzurat in Piata Revolutiei.

 13. Primii loviti economic de produsele ukrane cu preț de dumping o sa fie : Polska, Hungary, si … las lista deschisa. Germania o să cumpere ieftin de la ei (eventual o sa fabrice) si are destule retele comerciale sa vîndă marfa prin U€. Statul Ukran o să cumpere cu banul adunat din taxe și impozite echipamente militare de la fratele nazist mai mare care acum are voie dupa votul din parlament ca să închidă suveica. Toată lumea cistică, dar parcă vă ca altii au să plîngă.

 14. Intră , cum să nu intre , mai ales că îndeplinește cea mai importantă dintre condiții : are nu numai președinte ovreiaș, ci și premier !
  În rest ce mai contează 🙂

 15. Ucraina in UE ? Treaba lor, la urma urmai fiecare, si Ucraina si UE au dreptul sa-si puna lațul singure la gît, daca asta le face placere, iar o saracie plus o alta saracie nu pot da decit doua saracii … Atentie mare la capcana capitolului militar al unei eventuale aderari, sa nu fie prevazut din start ca un eventual conflict militar cu Ucraina sa poata declansa reactia militara a tuturor celorlalte 27 de state ! …

 16. Corect, Ukraina să intre în UE. Uniunea Europeană va deveni mai bogată și mai prosperă dacă Ukraina va fi admisă și va scăpa de toate problemele economice pe care le are acum. Problema cea mai mare este că nu se știe cu certitudine câți emigranți din țările Uniunii Europene poate absorbi Ukraina pentru că toți vor da buzna acolo, puternic atrași de nivelul ridicat de trai și de bunăstare precum și de prezența batalioanelor de ukro-nazi care defilează uneori înarmate pe străzi. Vom merge deci la sparanghel în Ukraina.

 17. Romania ar trebui sa voteze impotriva, cel putin pana lanrezolvarea problemei teritoriilor romanesti ocupate de Ucraina.

 18. Mai mult decit atit, eu propun intrarea Ucrainei si in Organizatia Statelor Africane, in Asociatia producatorilor de miere, cea a statelor care pescuiesc heringi si in Commonwealth !

 19. Iar il prostesc astia pe Zelenski, de-o sa ajunga cu toata tara cucerita doar pentru ca a crezut minciunile globalistilor. Cit despre UE, fix Ucraina ii mai lipsea ca sa se duca la fund de tot. Noroc ca n-o s-o primeasca nimeni, asta e doar morcovul atirnat in fata magarului, ca sa traga cotiga. Pe post de bici vin rusii din spate.

 20. Cum naiba o tara care-si umileste si discrimineaza minoritatile etnice si care se afla in razboi cu doi vecini sa intre in U.E., in Nato nici nu se pune problema….

 21. Am o simpatia speciala pentru ucrainienii. Dar, nu se poate nega ca este o tara in faliment si umpluta de golani, neonazisti periculosi si corupti. Prin urmare, intrarea Ucrainei in UE, o sa coste la europenii mult mai mult decit sa cresti porci cu caviar rosu.

 22. Rusia e farul civilizatiei,are marete realizari,marete lagare,marete paduri,are apa,are votca,deci se poate aerisi
  Are platiti la zi o serie de romani sa faca gargara zilnica pe net,are politicieni platiti ca Tucci Spoitoru,are aur

 23. al 4-lea reich se extinde si peste „fratii” n a zish ti din „ucraina”….

 24. Eu in locul lui Putin, dupa ce cuceream Ucraina, mutam capitala la Kiev si ma autoproclamam Ucraina ruso – kieveana unita, astfel intram chiar in UE.

 25. Acum vreau să-l aud pe rareș cu diaspora lui din ukraina!!..
  Normal ar fi ca tarile cu acoperișul întreg să se retragă din uniune!!..ce-a ajuns si adunătura asta, numai state unul și unul..
  Spania, italia, olanda, portugalia, suedia,danemarca deja și-au exprimat dorința să se retragă !!.citiți fraților presă străină, nu va luati dupa cretinii se la noi..
  De exemplu în spania s-a cerut referendum !!..
  Cum morții ma-sii, ai liniște în casă și tu aduci niște nenorociți să-ți strice liniștea!!
  O fi piață produsului în europa de 80 % controlată de ukrainience, dar de la puță până la decizii politice mai e drum lung…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.