Primul pas pentru Adeverinţe gratuite pentru anumiţi pensionari

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede că pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei să beneficieze de gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 14 noiembrie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Propunerea legislativă, iniţiată de 19 parlamentari liberali, completează Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Potrivit proiectului, „pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”.

„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice. Contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”, mai prevede actul normativ.

În expunerea de motive a propunerii legislative se menţionează că efortul bugetar din partea statului, pentru suportarea costurilor pentru obţinerea documentelor de către pensionari, este „moderat şi justificat”. „Sumele alocate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru decontarea acestor costuri sunt rezonabile şi necesare pentru asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Recomanda

4 Comentarii

  1. Cum naiba daca sunt pensionari care au depus cereri la fabricile unde au lucrat din iulie-august și niciun răspuns? Ba mai mult, aveau un număr de telefon pentru informații, acum la acel număr, spun destui, răspunde doar portarul care le spune, citez „faceți o cerere…”! Au trecut 5 luni, adică, 150 zile în loc de 30 legal și niciun răspuns.

  2. Adeverinţe gratuite de deces
    pentru anumiţi pensionari.

    -le trebuie nishte acte,
    nu

  3. @parere
    Dar ce parere ai ca sunt instituții ale statului, BUGETARE, cu câteva SUTE DE ANGAJATI, ADEVARATI TRÂNTORI, care nu au dat adeverințe nici după 5 luni de la depunerea cererilor?
    Cazul trântorilor de la Aeroclubul României, o adunătură UNICA ACUM ÎN LUME ținută la țâța bugetară, este strigător la cer.
    DE CE MASS MEDIA NU SE OCUPA DE ACESTI TRÂNTORI ? FAC SPORT PLATITI DE LA STAT, sunt într-un concediu permanent pe LITORAL, la BRASOV, etc., CAZ UNIC ÎN LUME!
    Care țară din UE își mai permite așa ceva? NICIUNA ! Numai România, ca de, aici se poate ! Bravos PSD, bravos PNL! Împrumutați România sa dați pensii si țineți trântorii de la Aeroclubul României. Tu ce zici maimuțoi de Grindeanu?

  4. Cum au ajuns datele personale ale fostilor salariati (date protejate prin lege) in mainile unor societati private? Singurul indreptatit legal sa-si dea acordul era fostul salariat. Nimeni altcineva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.