
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat duminică, la Prima News, că OMV va plăti taxa de solidaritate, dar a invocat în același timp noi discuții cu Comisia Europeană.
”Eu rămân la ceea ce am spus, va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească şi dacă ar vrea pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus Câciu.
Adrian Câciu a menționat că vor mai fi discuţii şi cu Comisia Europeană, ca să fie lucrurile şi mai clare. ”Comisia înleles toate scăpările din Regulament, am şi spun că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a spus Câciu.
Și despre o altă companie, Black Sea Oil & Gasse, ministrul a spus că şi aceasta se încadrează în Regulamentul european.
”Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanţe sau pe la miniştrii de finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul ( la miniştri Energiei, nr), nu la finanţe”, a declarat ministrul, arătând că ar fi fost corect să treacă şi pe la ECOFIN.
Întrebat dacă a comunicat cu colegul său Virgil Popescu, de la Energie, Câciu a spus: ”Noi avem dialog în general, pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuţia de solidaritate. Nu pot să întorc timpul. (..) Suntem într-un dat. Mă întrebaţi dacă ar fi trebuit să… Nu pot să dau timpul înapoi, poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de faţă nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat aşa”.
În ce privește speculaţiile că nu s-a dorit ca OMV să plătească această taxă, ministrul Finanțelor a răspuns: ”Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe şi a făcut-o şi premierul, această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de ministerul de externe şi cel de justiţie. Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva, aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”.
Cât despre veniturile pe care statul le estimează din taxa de solidaritate, a precizat că ”este de 3,9 miliarde lei, în total” în timp ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde.
Pe de altă parte, Adrian Câciu a părut în dezacord cu taxa de 1% pentru cifra de afaceri a marilor companii cerută de Marcel Ciolacu în coaliţie.
”Este vorba despre a se plăti impozit pe profit de 16%, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Rămâne impozitul pe profit dar nu mai mult de 1% din cifra de afaceri dacă eşti pe profit”, a explicat Câciu.
”Lumea a uitat, această taxă de 1,5% din cifra de afaceri a fost subiectul dezbaterii pe ajustarea fiscală din coaliţie, în vara anului trecut, nu e prima oară când o avem în abordare. O să o discutăm, trebuie să vină şi cu contra-argumente, este incorect ca 90% din economie să plătească 1% iar alţii să plătească mai puţin de 1% indiferent sub forma cărui impozit se maschează”, a arătat el.
Chestionat când ar putea intra în vigoare această taxă, ministrul a răspuns ”Dacă intrăm cu decizia aceasta în coaliţie, probabil că de la 1 iunie pentru anul 2024, şi se va plăti întâi o taxă pe cifra de afaceri şi după care se regularizează în 2025”.
Carciu e comic,ca orice mason ministru la Finante! „Lumina intelectuala, a carei cucerire are loc pe parcursul oricarei initieri este ceva independent de creier si de functionarea acestuia. Organul ganditor al omului nu este generatorul acestei Lumini ci numai un fel de bec cu incandescenta”(gargara amasonica)cam cum este jupan Câciu ,un tip slab,slab,slab
Nu avem in 33 de ani un ministru de finante profesionist,care sa scada datoria externa si sa reduca deficitul comercial ,avem numai (i)Dioti cu staif
Sa se imprumute stie orice rrom
PS pana in Iunie,vorba lui Nastratin „ori moare pasa ,ori moare magarul”dar OMV nu va plati,fiti convinsi
Se vede nemernicia Jafului Austriac si din propaganda care o fac televiziunile comerciale Fundatiei OMV, cu imagini care taie cheful de turism in Romania
Eu zic sa mai taiati din pensia contributivilor. Si asa la o inflatie de 16,4% ati majorat punctul de pendie DOAR cu 12,5%. Mai aveti de unde taia, ca o duce prea bine dusmanul, nu?. Si sa nu uit salariul minim (si de aici si restul) a crescut cu 17,5%. Asa ca diferenta dintre pensii si salarii CRESTE nemernicilor cu inca 5%!!!
Sau ce le transmiteti pensionarilor, sa fie bucurosi ca nu le cereti sa aduca bani de acasa ptr oligarhii vostrii, ptr arme americane, donatii de tot felul ptr ucrani?!
„Toamna” se numara bobocii, nu-i asa dla Caciu? Adica la declaratia din semestrul I, care e in fapt declaratia pe anuu 2022!
La impozitarea și taxarea marilor companii tovarășul Câciu se comportă de parcă ar avea ceață pe creier în schimb devine foarte vioi în ce privește taxarea amărâților care își vând lucruri din casă pe Internet. Aceștia trebuie taxați și impozitați rapid și dacă vând un degetar sau o agrafă pe Internet iar cei care utilizează firmele de curierat trebuiesc raportați fiscului cât mai rapid pentru a fi impozitați sau taxați. Curios, guvernul se grăbește să ia 50 de bănuți de la aceștia dar e foarte lent și vomită dacă ar lua sute de milioane de la marile companii.
https://www.capital.ro/romanii-vor-fi-notificati-anuntul-a-fost-facut-chiar-acum-devine-obligatoriu-in-romania.html
Mda parcă OMV este folosită drept exemplu pentru omul de rând să plătească …ce să zică bietul „gogu” care are și el o firmă când vede că ditamai OMV-ul nu vrea să plătească asemenea lui „Gogu” dar la ce mai speră „Gogu” când vede că OMV -ul a fost silit să plătească ? numai zice nimic și va plăti ..in fond ce este OMV ? Este o firma unei entități mondialele aluaturi de Bancă Mondială face parte din acele firme care conduc lumea … DEMOCRAȚIA este vopsită bine de tot (nu spun că este rău ) luați câteva exemple … vedeți mari producători de Mașini și vedeți câte branduri dețin , luați producătorii de TV-uri sunt sute numai că doar 2 produc Displayuri in lume pentru toate (inclusiv telefoane,ceasuri) …. vedeți marii producători de tutun :)) 100 de mărci 2 firme :)) aici merg mai departe cele 2 mari firme să poată produce aceste țigări cumpără roboții industriali cu care produc țigările de aceași firmă 😉 acea firma este și producătoare de armament 😉 mă rog este greu de gândit in lume lucrurile nu sunt de capul lor …nu spun că acest lucru este rău …chiar este foarte inteligent construită ….
1% din cifra de afaceri este un fleac, o bataie de joc pentru o firma care „taie” facturi de peste 1.000.000.000 euro. Amaratele de microintreprinderi cu facturi de pana la 500.000 (!) platesc impozit de 3%, de 3x mai mult (!), o rusine pentru fiscul romanesc cu 40.000 de angajati si cu 60.000 de soldati in sutana ai domnului Inexistent platiti din buget. Orice stat din lume poate sa traiaca regeste cu impozitele colectate in integralitatea si la timp de la doar primele 1.000 de firme locale, la cifra de afaceri. Daca ati vedea cifrele, primele 1.000 de firme fac 90% din veniturile unei tari si 500.000 de IMN-uri fac restul de 10%. Fiscul si biserica, platite de saraci, sunt facute sa apere banii si averile bogatilor unei tari. Sa votati bine, pentru ca meritati !
Asteptati luna iunie si nu veti mai vedea ce ati vazut: bani in portofel. Hai liberare!