Adrian Năstase: „Poate vă amintiți ce s-a întâmplat la Jean Monnet”

Fostul premier  Adrian Năstase a comentat la Antena 3 CNN pe marginea ataculului comis împotriva premierului slovac Robert Fico. amintind „ce s-a întâmplat la Jean Monnet, atunci când un fost militar a aruncat cu o grenadă în curtea școlii unde era și băiatul” său.

„Îmi este foarte clar că în această perioadă de război hibrid, în toată Europa, sentimentele acestea de ură, de nemulțumire, se pot traduce nu doar în violență verbală, dar și în acțiuni dure de violență fizică.

Probabil că nu știm cu exactitate ce l-a determinat pe atentator să încerce asasinarea premierului Fico, dar este clar că suntem într-o perioadă fierbinte în Europa.

Europa devine un fel de teren de încercare pentru tot felul de bătălii care se desfășoară”, a spus Năstase.

 

Întrebat dacă s-a temut de un astfel de moment, cât timp a fost premier, Adrian Năstase a răspuns: „Cred că e în fișa postului, până la urmă”.

„Am văzut foarte multe cazuri care s-au întâmplat. Au fost tot felul de încercări. Probabil că cei din serviciile de protecție ar putea să dea mai multe exemple. Știu și eu câteva. Am urmărit. Am fost implicat în anumite cazuri. Uneori familia mea. Poate vă aduceți aminte ce s-a întâmplat la Jean Monnet, atunci când un fost militar a aruncat cu o grenadă în curtea școlii unde era și băiatul meu. A cerut şi vreo 10 milioane de dolari. După a fost condamnat, a stat vreo 10 ani în închisoare și acum cred că este liber. S-au întâmplat multe cam în aceeași perioadă.

A fost atentatul împotriva lui Zoran Djindjic, premierul sârb. Încă un motiv de a arăta că e o diferență între cineva care e un amator pasional cu o motivație politică, cel care a atentat la viața lui Fico, și cel care l-a omorât pe Djindjic trăgând cu o armă de mare calibru de la o distanță foarte mare, un lunetist, care l-a ucis cu un singur glonț pe loc. Am fost la înmormântarea lui”, a mai spus Adrian Năstase.

 

„Ceea ce cred eu că trebuie să discutăm mai mult, poate nu astăzi, dar în zilele următoare, consecințele acestui atac care a înfierbântat întreaga Europă și legăturile eventuale cu conflictul din Ucraina. Aceasta accentuare a legăturilor lui Fico cu Rusia și cu preşedintele Putin va determina tot felul de speculații, o radicalizare în Slovacia dar nu numai. Vedem din reacțiile care deja au început să apară felul în care în alte țări acest atentat generează poziționări radicalizate, poziționări spre Putin și Rusia. Nu întâmplător s-a spus la un moment dat că atacatorul era de fapt ucrainean. Tocmai, pentru a lega acest incident de conflictul din apropierea noastră”, a afirmat Adrian Năstase.

Adrian Năstase: Eu am avut situații în care mă certam cu cei de la SPP

„Au fost la un moment dat situații la noi în care președinți sau premieri voiau să conducă singuri mașinile. Cei de la SPP spuneau mereu că ‘trebuie să semnați un angajament pentru aceste riscuri’ (…). Eu am avut situații în care mă certam cu cei de la SPP. Ei în mod firesc au anumite reguli, cer anumite lucruri de la demnitar, dar pe de altă parte demnitarul, în cazul acesta, în campania asta vrea să arate că a venit, că vrea să transmită un mesaj, și că vrea să discute cu niște oameni aparent pașnici”, a mai spus fostul premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

19 Comentarii

 1. Nu putea sa lipseasca din Coti coruptul bicondamnat, rusinea Romaniei. Continuati, pentru ca meritati !

 2. pe cine sa intrebati. Cum sa ii fie frica daca s-a atacat singur?

 3. Fico a demarat anchetarea crimelor din asazisa pandemie, nu doar a jafului. Poate fi si asta o cauza.

 4. După câte a.ti făcut românilor cred ca stiti ce vă așteaptă daca ne băgați in razboi si intra arme pe mâinile românilor🤔

 5. preamierul BazBaz isi recita versetele’daca noi,premierii,nu suntem uniti”etc..

 6. @ crocodilul sătul 14:01
  + 10 !🎯
  Dar nu de către un Parchet de KooKoovele, măR😜g …

 7. Să fie uniți în ocultarea furaciunilor și genicidarea popoarelor care le conduc samavolnic!

 8. mare bishnitzman nastase…. da! ar putea scrie ecniclopedia spagii…are imiaginatie, nu din alte motive…

 9. Năstase zece case ,nu pierde ocazia să se bage în poză .Credeam că are mai multă minte și că probabil că așa e,dar într-un burduf de câine !

 10. „…Zoran Djindjic […] Am fost la înmormîntarea lui”, a mai spus Adrian Năstase.
  Băi „Bombo”, acel Djindjic Zoran a fost UN TRĂDĂTOR DE ȚARĂ, și aghient al C.I.A., al dușmanilor Serbiei!
  Dacă tăceai, un fel de prim-ministru rămîneai! …în Kongo… Da’ spune-ne mai bine cum a fost cu atentatu’ tău asupra propriei persoane…

 11. Mai scutiți-ne cu acest Tomlin, care acum semnează Rector! O fi, dar s-o știm cu toții unde, cum, când. Impostura e la modă, să-i fie de bine,! Dar ne batem joc de orice? Nu-i destul cu prostiile și falsurile?

 12. Asa dupa cum se deruleaza situatia zilelor noastre nu ar fi exclus sa mai auzim si alte situatii de acest gen dar la persoane care simpatizeaza cu Ukraina si bine inteles cu cei care o ajuta .Nu ieste nimic inposibil mai ales pt.ca oamenii sint dejea inpartiti in doua grupari la fel cum exista si in politica.Nu toti sint simpatizantii PSD sau PNL fiecare om are parerea lui si simpatia lui .Cred ca acest drept nu il poate lua nimeni.

 13. De ce mai este invitat miliardarul al carui nume nu-i de scris, ptiu, drace de tâlhar! la TV?

 14. Vai de tine, vulnerabilule! Te dai în costume naționale după modelul Sosoaca? Ești de râsul curcilor cu acest copy-paste.

 15. Cha. = Chaplin sau Charlie ? Mascota parasita a forumului. Ca sa intelegi: ma injuri pe mine, injuri un fost rector la UBB Cluj. Aveti atata minte cat are si el. Succes !

 16. Asta a ramas pe lista saracul, e in asteptare.N-a reusit sa si-o faca singur si spera sa -si gaseasca pe unul mai cu curaj sa-l ajute.

 17. „@facocerul 🤔 spune:
  14 MAI 2024 LA 19:28

  E CLAR !
  Ca legile precum lacatele … nu-s pentru nebunii latenti in populatie (care-si vor satisface damblale cu sa fara legi insa care isi vor lua masuri pentru a nu fi prinsi daca pedeapsa prinderii e „prea” mare ! o masura e sa se maschezein anonimat si alta sa nu-si lase victima in viata si …usor de gasit ! Contrar superstitiilor NEBUNII pot gandi foarte premeditat-logic in nebuniile pe care le fac ! 😐 ) !
  🙂”

  😐

 18. „Contrar superstitiilor NEBUNII pot gandi foarte premeditat-logic in nebuniile pe care le fac ! ”

  TOTUSI … dece atentatorul stia ca-i va functiona PLANUL
  atunci cand la 80 de km de locul faptei si-a luat pistolul cu gandul premedita de-al chema pe Fico la gard
  stiind ca vine
  si ca PAZA DE CORP nu va avea acele celebre „3 secunde” ?

  PS: L-as intreba pe mishteaux …e atentatorul la prima incercare reusita ?
  (daca-i asa e stranie toata tarashenia ! pentru ca ! implica o premonitie straniu-EXACTA a functionarii PLAN-ului ! de parca stia ca Fico v-a veni la gard si ca GARDA DE CORP nu va putea extinde pentru siguranta „obiectivului” atentatul peste 3 secunde ! ORICE ATENTAT planuit sub 3 secunde e de ne-oprit omenste ” de aceea GARZILE DE CORO au armele scoae si in pozitie de tragere in caz de PERICOL ! 😐 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.